Μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που λαμβάνουν ινσουλίνη οι διαβητικοί τύπου 1, ανέπτυξαν ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα των ΗΠΑ. Η συσκευή αυτή θα προσφέρει μια ευκολότερη και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις ενέσεις ινσουλίνης ή τις μεταμοσχεύσεις που απαιτούν ανοσοκαταστολή.
Το εμφύτευμα (SHEATH), που μοιάζει με νήμα, εγκαθίσταται σε μια διαδικασία δύο σταδίων, που οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη «συσκευών νησίδας», οι οποίες προέρχονται από τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα μας με φυσικό τρόπο.
Αρχικά οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biomedical Engineering», βρήκαν έναν τρόπο να εισάγουν νάιλον καθετήρες κάτω από το δέρμα, όπου παραμένουν για έως και έξι εβδομάδες. Μετά την εισαγωγή σχηματίζονται αιμοφόρα αγγεία γύρω από τους καθετήρες, τα οποία υποστηρίζουν δομικά τις συσκευές νησίδας που τοποθετούνται στον χώρο όταν αφαιρείται ο καθετήρας. Οι νεοεμφυτευμένες συσκευές νησίδων μήκους 10 εκατοστών εκκρίνουν ινσουλίνη μέσω κυττάρων νησίδων που σχηματίζονται γύρω της, ενώ λαμβάνουν επίσης θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τα αιμοφόρα αγγεία για να παραμείνουν ζωντανά.
Το τρέχον πρόβλημα με το SHEATH είναι η μακροχρόνια εφαρμογή του σε ασθενείς. «Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν αυτές οι νησίδες λειτουργικές για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό του σώματος, επειδή η συσκευή μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία», είπε ο καθηγητής Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, Μίνγκλιν Μα.
Επειδή οι συσκευές των νησίδων πρέπει τελικά να αφαιρεθούν, οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για τρόπους μεγιστοποίησης της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου σε μοντέλα μεγάλων ζώων – και τελικά σε ασθενείς. Αλλά το εμφύτευμα θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει την τρέχουσα τυπική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1, η οποία απαιτεί είτε καθημερινές ενέσεις είτε αντλίες ινσουλίνης.