Τα εύσημα του Eurogroup απέσπασε χθες το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας, καθώς ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην ίδια κατηγορία βρέθηκαν οι προϋπολογισμοί Ισπανίας, Ιρλανδίας, Κύπρου, Εσθονίας, Λιθουανίας και Σλοβενίας. Σε μια σειρά από κράτη (μεταξύ τους οι Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία) οι προϋπολογισμοί ακολουθούν «σε γενικές γραμμές» τους κανόνες, ενώ τα σχέδια προϋπολογισμού Βελγίου, Φινλανδίας, Γαλλίας και Κροατίας διατρέχουν κίνδυνο να αποκλίνουν. «Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη-μέλη να εξετάσουν εγκαίρως την ανάληψη ενεργειών για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αναγνωρίζει η Κομισιόν, για να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική πολιτική ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.
Στο χθεσινό Eurogroup όμως, όπως και στο σημερινό Ecofin, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι η εφαρμογή των κανόνων αλλά οι ίδιοι οι κανόνες. Καθώς από την 1η Ιανουαρίου επανέρχεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας (αδρανοποιήθηκε τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης), έχει ανοίξει η συζήτηση αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων.
Βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι πρόταση της ισπανικής προεδρίας: τα κράτη με δημόσιο χρέος υψηλότερο του 90% του ΑΕΠ πρέπει να μειώνουν ετησίως το ποσοστό κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Όταν αυτό υποχωρήσει κάτω από το 90%, θα πρέπει να το μειώνουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι να βρεθεί κάτω από το 60%, όπως προβλέπεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να «χτίσουν» δημοσιονομικό μαξιλάρι ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ.
Σε αντάλλαγμα θα αποκτήσει ευελιξία η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σήμερα απαιτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται ετησίως 0,5% του ΑΕΠ μέχρι να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία ζητά να επιτρέπονται αποκλίσεις της τάξης της 0,2 ποσοστιαίας μονάδας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, στην άμυνα και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, υποστήριξε ότι αυτό «είναι μία κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», καθώς ήδη «έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προσεγγίσει τις θέσεις της Γερμανίας και πλέον συμφωνούμε κατά 90%, με το μόνο θέμα που εκκρεμεί να είναι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Υπογράμμισε ότι «διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης» και κάλεσε τους συναδέλφους του «να είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες, διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες».
Σύμφωνα με το Politico, το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων απασχόλησε τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν – Σολτς το βράδυ της Τετάρτης. Προφανώς ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης στο χθεσινοβραδινό δείπνο των υπουργών και θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εcofin.