Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές, έπειτα από ξέσπασμα άγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα. Σε σχετική ανάρτησή του ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνει ότι το πιο ανησυχητικό σημείο της εν λόγω υπόθεσης είναι το γεγονός ότι για τη νόσηση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί καμία αιτία, κάτι το οποίο δείχνει ότι πρόκειται, πράγματι, για μία άτυπη πνευμονία.
Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυναν στην Κίνα αίτημα για ενημέρωση και -όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ- οι κινεζικές Αρχές απέδωσαν αυτή την αύξηση των κρουσμάτων στην άρση των περιορισμών για την ασθένεια COVID-19 και την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων παραγόντων όπως η γρίπη, η πνευμονία από μυκόπλασμα (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει μικρότερα παιδιά), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί την COVID-19).
Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων, τα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Πεκίνου, του Λιαονίγκ και άλλων περιοχών της ασιατικής χώρας, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των μαθημάτων.
Αιχμές για συγκάλυψη
Από τους γονείς εκφράζονται σκέψεις για συγκάλυψη της επιδημίας από τις αρχές της Κίνας. «Πολλοί νοσηλεύονται. Δεν βήχουν και δεν έχουν συμπτώματα. Απλώς έχουν πυρετό και πολλοί αναπτύσσουν πνευμονικούς όζους», σύμφωνα με γονέα.
Σοβαρή είναι και η κατάσταση στην επαρχία Λιαονίγκ, ενώ ουρές ασθενών υπάρχουν σε κεντρικά νοσοκομεία. Μέλος του προσωπικού του Κεντρικού Νοσοκομείου «Dalian» είπε: «Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν στην ουρά για δύο ώρες. Είμαστε όλοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».
Οι Αρχές της Κίνας ανέδειξαν την ανάγκη για ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικά περιβάλλοντα, καθώς και ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος Υγείας να διαχειρίζεται ασθενείς.
Την Τρίτη, αναφέρθηκαν συρροές αδιάγνωστης πνευμονίας σε παιδιά στη Βόρεια Κίνα. Δεν είναι σαφές εάν αυτά σχετίζονται με τη συνολική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις κινεζικές Αρχές ή με ξεχωριστά συμβάντα.
Στις 22 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από αυτές τις αναφερόμενες ομάδες μεταξύ παιδιών, μέσω του μηχανισμού Διεθνών Κανονισμών Υγείας. Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε επαφή με κλινικούς γιατρούς και επιστήμονες.
Καμία ανταπόκριση
Εκτός από το ότι οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμη την αιτία για τη μαζική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, κυρίως σε Βόρεια Κίνα και Πεκίνο, ανησυχία προκαλεί στους Κινέζους επιστήμονες το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτής της νέας άτυπης πνευμονίας δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη αντιβιοτικά.
Συγκεκριμένα, ακόμη και σε ποσοστά έως 60%-70% των περιπτώσεων ενηλίκων και ακόμη και έως 80% των περιπτώσεων σε παιδιά δεν ανταποκρίνονται στο γνωστό αντιβιοτικό φάρμακο αζιθρομυκίνη, καθώς και σε άλλα φάρμακα από την ίδια κατηγορία αντιβιοτικών, δήλωσε στο Πεκίνο ο Yin Yudong, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Chaoyang.
Αυτό πυροδότησε πανικό σε ανήσυχους γονείς που έσπευσαν στα κορυφαία παιδιατρικά νοσοκομεία ορισμένων μεγαλουπόλεων. Οι αναφορές των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης έδειξαν ότι πολλά αναγνωρισμένα παιδιατρικά ιατρικά κέντρα στο Πεκίνο γεμίζουν με γονείς και άρρωστα παιδιά, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να δουν οι οικογένειες έναν γιατρό επειγόντων περιστατικών εκτείνεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε περισσότερες από… επτά ώρες.