Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, φέρεται να απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει μετά την ήττα της Χαμάς από το Ισραήλ η Αίγυπτος τη διαχείριση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρις ότου είναι έτοιμη η Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους, ο Σίσι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Χαμάλ, συζήτησαν την αμερικανική πρόταση με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στο Κάιρο.
«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παίξει ρόλο στην εξολόθρευση της Χαμάς, καθώς χρειάζεται την οργάνωση για να βοηθήσει για την τήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας», είπαν οι αξιωματούχοι.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο ABC, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον. «Νομίζω ότι το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια (σ.σ. στον παλαιστινιακό θύλακα), καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση του Νετανιάχου και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε προχθές ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιβάλει κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ίσως υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης με τη Χαμάς.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα. Η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι ότι ίσως χρειαστεί κάποια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός να παίξει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα κατοχή, όπως είμαστε και ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού», υπογράμμισε.
Ιράν: Καθήκον να στηρίζουμε τον «άξονα της αντίστασης»
Το Ιράν απέρριψε ανακοίνωση της G7, η οποία ζητούσε από την Τεχεράνη να πάψει να στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και να λαμβάνει μέτρα που αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή. Η έκκληση αυτή έγινε την ώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα εδώ και έναν μήνα τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να εξαφανίσει τη Χαμάς, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας στις 7 Οκτωβρίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο ζήτησαν την Τετάρτη από το Ιράν να μη στηρίζει τη Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και να μην κάνει οτιδήποτε μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή. Χθες ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε έντονα την ανακοίνωση αυτή, δηλώνοντας ότι το Ιράν καταβάλλει «αδιάλειπτα προσπάθειες για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του επιθετικού σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των ανυπεράσπιστων πολιτών» της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
«Το μόνο που περιμέναμε από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο ήταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως καταδικάζοντας τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στη Γάζα», πρόσθεσε.
Η ομάδα των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδάς) ζήτησε επίσης την κήρυξη «ανθρωπιστικών παύσεων» και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Γάζα ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι.
«Το Ιράν θεωρεί ότι είναι καθήκον του να στηρίζει τον άξονα της αντίστασης», στον οποίο ανήκουν ένοπλες οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, είχε δηλώσει στις 29 Οκτωβρίου ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προσθέτοντας ότι οι οργανώσεις αυτές «έχουν ανεξάρτητες απόψεις, αποφάσεις και ενέργειες».