THE BIG MOUTH: Η συνετή πολιτική έδωσε «καρπούς» – Οι κάρτες σύμμαχος στην πάταξη της φοροδιαφυγής – Η ατάκα της Λαγκάρντ στον Στουρνάρα…

17:57 - 2 Νοέμβριος 2023

Καθημερινά επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της συνετής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 2019 και μετά. Και όχι μόνο με την επενδυτική βαθμίδα ή την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Διάβαζα, λοιπόν, έκθεση της UBS ότι επτά χώρες αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των αγορών την ερχόμενη άνοιξη, καθώς, σύμφωνα με τα σχέδια προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει, παραβιάζουν τον κανόνα του ελλείμματος του 3% του ΑΕΠ. Επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ανοίξει για αυτές τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να τις προστατεύσει απέναντι σε «επίθεση» των αγορών, καθώς το μοναδικό εργαλείο που έχει διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή, και το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, είναι το TPI (Transmission Protection Instrument, που αφορά παρέμβαση της ΕΚΤ, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης η ομαλή μετάβαση στη νομισματική πολιτική). Το συγκεκριμένο όμως συνδέεται με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια. Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία θα έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2024 και η Ισπανία στοχεύει σε έλλειμμα 3%, την ώρα που ο κανόνας του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% ΑΕΠ θα επανέλθει από του χρόνου, με την κατάργηση της «ρήτρας διαφυγής» που ίσχυσε από την COVID-19 το 2020 μέχρι και φέτος. Από τους κινδύνους αυτούς είναι πλήρως διασφαλισμένη η Ελλάδα, η οποία το 2024 αναμένεται να σημειώσει έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, με προοπτική να το μηδενίσει το 2025.

Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής είναι οι κάρτες πληρωμών. Από το 2019 το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης που περνάει μέσα από κάρτες πληρωμών αυξήθηκε από περίπου 20% σε πάνω από 37% το 2022. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη παραμένει χάσμα με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που το 2021 ανερχόταν σε 46%. Το άκουσα προχθές να το λέει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στο TaxForum, κρούοντας «καμπανάκι» για την επείγουσα ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. Η οποία, όπως είπε, εκτιμάται στο 20,9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι μέσου όρου17,8% στην ΕΕ, και παρά το γεγονός ότι η χώρα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών την τελευταία 20ετία.

Ανέφερα τον Γιάννη Στουρνάρα και θυμήθηκα να σας αναφέρω ένα από τα έξυπνα που του είπε η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι δυναμική και με κοφτερό μυαλό. Λιγότερο γνωστό είναι ότι της αρέσει η Ιστορία και η ελληνική μυθολογία. Βλέποντας, λοιπόν, την επιτυχημένη διοργάνωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ από την ΤτΕ και διαπιστώνοντας ότι πολλά περνούσαν από τα χέρια αποτελεσματικών γυναικών, η Λαγκάρντ σχολίασε «βλέπω, Γιάννη, τα καταφέρνετε γιατί έχετε πολλές Athenas», αναφερόμενη στις Ελληνίδες που γνώρισε ως απογόνους της θεάς Αθηνάς.

Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr