Α.Ι., η απόλυτη πολεµική µηχανή χειραγώγησης

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη σε ρόλο µετασχηµατιστή σε όλες τις φάσεις του σύγχρονου πολέµου: από τις νέες στρατηγικές στον κυβερνοχώρο και την ψυχολογική επιρροή, έως τον οικονοµικό εξαναγκασµό και την εξελιγµένη επίδραση
13:16 - 30 Απριλίου 2025

Ο σύγχρονος πόλεµος έχει µετασχηµατιστεί ριζικά και έχει µετατραπεί σε έναν πολύπλοκο, πολυδιάστατο τοµέα, γνωστό ως υβριδικό πόλεµο. Η εξέλιξη αυτή ενσωµατώνει συµβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις µε στρατηγικές στον κυβερνοχώρο, ψυχολογική επιρροή, οικονοµικό εξαναγκασµό και εξελιγµένη χειραγώγηση των παγκόσµιων θεσµών. Ο πόλεµος περιλαµβάνει πλέον δύο επιπλέον κρίσιµες φάσεις πέραν της παραδοσιακής µάχης, την περίοδο πριν από τη σύγκρουση και την περίοδο µετά τη σύγκρουση, οι οποίες καθορίζουν σηµαντικά τη συνολική επιτυχία και τη σταθερότητα των σύγχρονων στρατιωτικών εµπλοκών.

Στο επίκεντρο αυτών των µετασχηµατισµών βρίσκεται η Τεχνητή Νοηµοσύνη, µια επαναστατική ικανότητα που ξεπερνά κατά πολύ την απλή επαύξηση. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη έχει αναδειχθεί σε βασικό στρατηγικό παράγοντα, επαναπροσδιορίζοντας ριζικά το τοπίο των σύγχρονων συγκρούσεων, ενισχύοντας τις δυνατότητες πρόβλεψης, την επιχειρησιακή ακρίβεια, την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και τη σταθερότητα κατόπιν της σύγκρουσης.

Φάση 1: ∆ηµιουργία προϋποθέσεων

Η ουσία του σύγχρονου πολέµου αρχίζει πολύ πριν από την πρώτη βολή. Οι δραστηριότητες πριν από τη σύγκρουση βασίζονται σε µεγάλο βαθµό στην Τεχνητή Νοηµοσύνη για την εκτέλεση µυστικών επιχειρήσεων µε στόχο την αποσταθεροποίηση.

Συγχώνευση νοηµοσύνης. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη ενσωµατώνει εκτεταµένα σύνολα δεδοµένων από κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, δορυφορική επιτήρηση και ανθρώπινη νοηµοσύνη. Συνθέτοντας αυτές τις εισροές, η Τεχνητή Νοηµοσύνη δηµιουργεί λεπτοµερή προφίλ
των αντιπάλων, εντοπίζοντας τα τρωτά σηµεία και τα πιθανά στρατηγικά σηµεία µόχλευσης.

Παραπληροφόρηση και ψυχολογικές επιχειρήσεις. Εργαλεία Τεχνητής Νοηµοσύνης, όπως τα deepfake και η ανάλυση συναισθήµατος σε πλατφόρµες όπως το TikTok και το Telegram, διαµορφώνουν την κοινή αντίληψη και επηρεάζουν τις παγκόσµιες και εσωτερικές θεωρίες.
Οικονοµική και θεσµική χειραγώγηση. Οι αλγόριθµοι οι οποίοι βασίζονται στην Τεχνητή Νοηµοσύνη εντοπίζουν και εκµεταλλεύονται τα τρωτά
σηµεία των παγκόσµιων χρηµατοπιστωτικών αγορών και των διεθνών θεσµών, επηρεάζοντας διακριτικά τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Μηχανισµοί αξιοποίησης

1. Περιεχόµενο που παράγεται από Τεχνητή Νοηµοσύνη. Η χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης για τη δηµιουργία ρεαλιστικών ψεύτικων εικόνων, βίντεο και άρθρων που διαδίδονται µε σκοπό την παραπλάνηση του κοινού και τη χειραγώγηση των αντιλήψεων.

2. Bots στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάπτυξη bots µε Τεχνητή Νοηµοσύνη για την ενίσχυση ψευδών θεωριών, τη δηµιουργία της ψευδαίσθησης ευρείας συναίνεσης και τη στόχευση συγκεκριµένων δηµογραφικών οµάδων για την όξυνση των κοινωνικών διαιρέσεων.

3. Chatbots για παραπληροφόρηση. Χρήση των chatbots Τεχνητής Νοηµοσύνης για τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών, τη συµµετοχή των χρηστών σε συνοµιλίες για να επηρεάσουν τις απόψεις τους και την προσποίηση νόµιµων πηγών.

Αν εξετάσουµε τον αντίκτυπο σε µια χώρα-στόχο, µπορούµε να υποθέσουµε ότι αυτές οι προσπάθειες παραπληροφόρησης που βασίζονται στην Τεχνητή Νοηµοσύνη έχουν σκοπό την αποσταθεροποίηση του στόχου:

Υπονοµεύοντας τη δηµόσια εµπιστοσύνη. Καταστροφή της εµπιστοσύνης στους δηµόσιους θεσµούς, καθώς και στα οικονοµικά συστήµατα µέσω της διάδοσης ψευδών πληροφοριών.

Επηρεάζοντας τις εκλογές. Προσπάθεια επηρεασµού των εκλογικών αποτελεσµάτων µε χειραγώγηση της κοινής γνώµης και διάδοση παραπλανητικών θεωριών.

Επιδεινώνοντας τους κοινωνικούς διχασµούς. Επιδείνωση των κοινωνικών ρήξεων για τη δηµιουργία εσωτερικής αστάθειας, η οποία µπορεί να έχει οικονοµικές επιπτώσεις.

Το συµπέρασµα είναι ότι µέσω της στρατηγικής ενσωµάτωσης της Τεχνητής Νοηµοσύνης στο στάδιο πριν από τη σύγκρουση τα έθνη αξιοποιούν αποτελεσµατικά τη δύναµη της συγχώνευσης νοηµοσύνης, της ψυχολογικής χειραγώγησης και του οικονοµικού εξαναγκασµού
για να δηµιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες πολύ πριν από την εµφάνιση ξεκάθαρης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Φάση 2: Α.Ι. πολλαπλασιαστής ισχύος

Καθώς η σύγκρουση κλιµακώνεται σε ανοιχτό πόλεµο, η Τεχνητή Νοηµοσύνη µετατρέπεται σε βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος, διαµορφώνοντας το πεδίο της µάχης σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη µετατρέπεται σε παράγοντα στο πεδίο της µάχης, εκτελώντας αυτόνοµες αποστολές, συντονίζοντας δυνάµεις σε πραγµατικό χρόνο και διαταράσσοντας τα εχθρικά συστήµατα µε απαράµιλλη ταχύτητα και ακρίβεια.

Αυτόνοµες πολεµικές επιχειρήσεις (τακτικό επίπεδο). Σε τακτικό επίπεδο, η Τεχνητή Νοηµοσύνη επιτρέπει σεαυτόνοµα µη επανδρωµένα αεροσκάφη και ροµποτικές µονάδες να εκτελούν αποστολές υψηλού κινδύνου µε ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη. Αυτές οι πλατφόρµες χρησιµοποιούν Τεχνητή Νοηµοσύνη για πλοήγηση, αναγνώριση στόχων και εµπλοκή, αντιδρώντας συχνά ταχύτερα από ό,τι θα µπορούσε να αντιδράσει οποιοσδήποτε άνθρωπος.

Επιχειρησιακά, η Τεχνητή Νοηµοσύνη χρησιµεύει ως κεντρικό νευρικό σύστηµα. Επεξεργάζεται ροές δεδοµένων από µη επανδρωµένα αεροσκάφη, δορυφόρους, φορητούς αισθητήρες στρατιωτών και υποκλοπές επικοινωνιών για να δηµιουργήσει µια συνεκτική εικόνα του χώρου
µάχης. Στο Ισραήλ, το σύστηµα αντιπυραυλικής άµυνας Iron Dome αξιοποιεί την Τεχνητή Νοηµοσύνη για να λαµβάνει γρήγορες αποφάσεις. Η ικανότητα της Τεχνητής Νοηµοσύνης να ιεραρχεί στόχους και να προτείνει συντονισµένες αντιδράσεις σε δευτερόλεπτα βοηθά τους διοικητές να διατηρούν την υπεροχή στο πεδίο της µάχης και να προσαρµόζουν τα σχέδια.

Κυβερνοπόλεµος και ηλεκτρονικός πόλεµος (στρατηγικό επίπεδο). Σε στρατηγικό επίπεδο, η Τεχνητή Νοηµοσύνη δίνει τη δυνατότητα στα έθνη να διεξάγουν επιθετικές και αµυντικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο µε υψηλό βαθµό αυτοµατοποίησης. Τα συστήµατα Τεχνητής Νοηµοσύνης µπορούν να εντοπίζουν τρωτά σηµεία στα εχθρικά δίκτυα, να εξαπολύουν στοχευµένο κακόβουλο λογισµικό και να διατηρούν προσαρµοστικό έλεγχο σε εχθρικά ψηφιακά περιβάλλοντα.

Συνοπτικά, η ενσωµάτωση της Τεχνητής Νοηµοσύνης σε όλα τα τακτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά επίπεδα ενισχύει
δραµατικά την ευελιξία, τη θνησιµότητα και την προσαρµοστικότητα ενός στρατού σε πραγµατικό χρόνο. Συµπιέζει τους
κύκλους λήψης αποφάσεων από ώρες σε δευτερόλεπτα, επεκτείνει την εµβέλεια των περιορισµένων δυνάµεων και δίνει
τη δυνατότητα σε ασύµµετρους παράγοντες να θέσουν σε δοκιµασία συµβατικά ανώτερους αντιπάλους.

Φάση 3: ∆ιαµόρφωση της ειρήνης

Μόλις ολοκληρωθεί η ενεργή µάχη, η Τεχνητή Νοηµοσύνη συνεχίζει να διαδραµατίζει ζωτικό ρόλο, καθώς εξελίσσεται
από υποστήριξη στο πεδίο της µάχης σε στρατηγικό µέσο για τη διασφάλιση της µακροπρόθεσµης ειρήνης, την ανοικοδόµηση των εθνών και τη διαµόρφωση θεωριών κατόπιν της σύγκρουσης.

Ανασυγκρότηση και διαχείριση της σταθερότητας (κοινωνικό επίπεδο).
Τα συστήµατα µε Τεχνητή Νοηµοσύνη αξιολογούν τις ζηµιές, συντονίζουν τη διαχείριση υλικών και θέτουν προτεραιότητες στην κατανοµή των πόρων µε βάση την προγνωστική µοντελοποίηση. Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες, σήµατα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεδοµένα υποδοµών, η Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να εντοπίζει τις περιοχές που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη, να προβλέπει ανθρωπιστικές κρίσεις και να βελτιώνει τις προσπάθειες ανοικοδόµησης.

Επιτήρηση και προγνωστική ασφάλεια (επίπεδο ασφαλείας). Σε εύθραυστα περιβάλλοντα µετά τη σύγκρουση, η
ασφάλεια παραµένει αµφίβολη. Η επιτήρηση και η προγνωστική ανάλυση µε τη βοήθεια της Τεχνητής Νοηµοσύνης συµβάλλουν στην πρόληψη της αναζωπύρωσης των εξεγέρσεων ή των τροµοκρατικών οµάδων. Τα συστήµατα αυτά λειτουργούν πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες, αναλύοντας δεδοµένα σε µεγάλη κλίµακα και σε πραγµατικό χρόνο για να παρέχουν αξιοποιήσιµες πληροφορίες που συµβάλλουν
στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος µετά τη σύγκρουση, αποφεύγοντας την υποτροπή στη βία.

∆ιαχείριση των θεωριών και της αντίληψης (στρατηγικό επίπεδο). Η Τεχνητή Νοηµοσύνη χρησιµοποιείται όλο και περισσότερο για τη διαµόρφωση της κοινής γνώµης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Μέσω της ανάλυσης συναισθήµατος, της χειραγώγησης των µέσων
ενηµέρωσης και της παραγωγής περιεχοµένου, τα έθνη επηρεάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ο κόσµος θυµάται τον ρόλο τους στη σύγκρουση.

Στη φάση µετά τη σύγκρουση, η Τεχνητή Νοηµοσύνη επεκτείνει την εµβέλεια ενός έθνους πολύ πέρα από το πεδίο της µάχης, στη σφαίρα της οικοδόµησης της ειρήνης, της ανασυγκρότησης του κράτους και της γεωπολιτικής εξιστόρησης. Η ικανότητά της να καθοδηγεί τις προσπάθειες ανάκαµψης, να διατηρεί την ασφάλεια και να διαµορφώνει ανθεκτικές θεωρίες µετατρέπει την ειρήνη σε µια υπολογισµένη στρατηγική διαδικασία.

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη φέρνει την επανάσταση στον σύγχρονο πόλεµο αναδιαµορφώνοντας και τις τρεις φάσεις, δηλαδή την περίοδο πριν από τη σύγκρουση, την περίοδο της ενεργού σύγκρουσης και την περίοδο µετά τη σύγκρουση σε µια αδιάλειπτη συνέχεια στρατηγικής επιρροής.

Κυριακάτικη Απογευματινή