Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τα Τέμπη για τυχόν ευθύνες των Καραμανλή και Σπίρτζη

Δύο στελέχη του υπ. Μεταφορών έχουν πει στην απολογία τους ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν ενήμεροι για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου
11:10 - 28 Απριλίου 2025
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 πρόκειται να διαβιβαστεί, δικογραφία για τα Τέμπη, η οποία έχει «σκοντάψει» πάνω στους πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή  και Χρήστο Σπίρτζη. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η δικογραφία δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή και υπάρχει αμφιβολία για το εάν θα έχει φτάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων πηγών αναμένεται να έρθει την επόμενη καθώς μεσολαβεί και η αργία της Πρωτομαγιάς.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των απολογιών δύο ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται για δύο διευθυντές οι οποίοι κατά πληροφορίες κατέθεσαν στις εισαγγελικές αρχές πριν το Πάσχα και μέσω των απολογητικών τους υπομνημάτων παρέθεσαν κρίσιμα έγγραφα τα οποία είχαν σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών από το 2021. Μέσα από αυτά τα έγγραφα χτυπούσαν καμπανάκι, για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ γινόταν λόγος σε ελλείψεις προσωπικού, στη μη έγκαιρη εκτέλεση και ολοκλήρωση της σύμβασης 717, για σοβαρά προβλήματα στην επιλογή του προσωπικού και την στελέχωση του ΟΣΕ και σε μία σειρά άλλων σημαντικών παραλείψεων που τελικά συνετέλεσαν το καθένα με τον τρόπο στην σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Η διαδικασία

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, έστειλε την ογκώδη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, θα την διαβιβάσει αμελητί στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και ο τελευταίος θα την στείλει στη Βουλή, για τα περαιτέρω. Εάν αυτό δεν συμβεί σήμερα Δευτέρα, θα γίνει είτε αύριο Τρίτη, είτε τις επόμενες μέρες. Από τη στιγμή που θα φτάσει στη Βουλή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν γνώση της δικογραφίας – ακόμα και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής – ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού.

Δηλαδή, η ίδια η κυβέρνηση να ζητήσει να συσταθεί Προανακριτική με την έννοια ότι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «όλα στο φως». Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν fast track διαδικασίες, προκειμένου η υπόθεση να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη. Άλλωστε, όπως έγραψε χαρακτηριστικά και η στήλη «Big Mouth», από τη στιγμή που η πλειοψηφία της Προανακριτικής έστειλε με συνοπτικές διαδικασίες τον κ. Τριαντόπουλο στον φυσικό δικαστή του, θα ήταν δύσκολο να πράξει το αντίθετο «με τον ανιψιό του Εθνάρχη».

Σημειώνεται ότι για την περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη τα όποια αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί, λόγω της συμπλήρωσης δύο συνόδων της Βουλής, έτσι όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Πάντως ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη διερεύνηση της θητείας του παρά την παραγραφή.