Θέλουν Μουντιάλ -υπερπαραγωγή!

Ποιοι ζητούν Παγκόσμιο Κύπελλο με 64 ομάδες, οι αντιδράσεις και τι λένε Ινφαντίνο και Τσέφεριν
14:45 - 16 Απριλίου 2025

Ο πρόεδρος της CONCACAF -Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football, δηλαδή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής-, Βίκτορ Μονταλιάνι, πρόσθεσε τη φωνή του σε όσους αντιτίθενται στην πρόταση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών το 2030 με 64 ομάδες. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι κακή ιδέα».
Το μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά του 2030 θα φιλοξενηθεί από την Ισπανία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία. Τα τρία εναρκτήρια παιχνίδια να διεξαχθούν στην Ουρουγουάη, στην Παραγουάη και την Αργεντινή στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το διοικητικό όργανο της Νότιας Αμερικής, η CONMEBOL -Confederación Sudamericana de Fútbol, δηλαδή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής- πρότεινε να επεκταθεί το τουρνουά σε 64 ομάδες για να έχουν τη δυνατότητα περισσότερα έθνη να γνωρίσουν τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία έρχεται αφού το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών το 2026 -που φιλοξενείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό- έχει ήδη επεκταθεί από 32 ομάδες σε 48 ομάδες.

«Δεν πιστεύω ότι η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών σε 64 ομάδες είναι η σωστή κίνηση για το ίδιο το τουρνουά και το ευρύτερο ποδοσφαιρικό σύστημα, από τις εθνικές ομάδες μέχρι τις διοργανώσεις συλλόγων, τα πρωταθλήματα και τους παίκτες», δήλωσε στο ESPN ο πρόεδρος της CONCACAF, Βίκτορ Μονταλιάνι. «Δεν έχουμε καν δει το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων. Οπότε, προσωπικά, δεν νομίζω ότι η επέκταση σε 64 ομάδες θα έπρεπε καν να είναι στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει επίσης ταχθεί κατά της πρότασης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αξιωματούχους της να αναφέρουν ότι η ιδέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «χάος». Σε ένα τουρνουά 64 ομάδων θα πραγματοποιηθούν λογικά 128 αγώνες, διπλάσιος αριθμός από αυτούς που διοργανώθηκαν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.

«Τέθηκε αυθόρμητα»

Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου, δηλαδή η FIFA, ανέφερε στο CNN ότι η πρόταση «τέθηκε αυθόρμητα» από ένα μέλος σε συνεδρίαση του συμβουλίου τον περασμένο μήνα. «Η FIFA έχει καθήκον να αναλύσει οποιαδήποτε πρόταση από τα μέλη του συμβουλίου της», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA.
«Είναι περίεργο που δεν γνωρίζαμε τίποτα πριν από αυτή την πρόταση στο συμβούλιο της FIFA», είπε πάντως ο Τσέφεριν αφήνοντας υπονοούμενα. «Δεν ξέρω από πού προήλθε», πρόσθεσε.

Η FIFA δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα εξετάσει την πρόταση. Το ετήσιο συνέδριό της με τις 211 ομοσπονδίες-μέλη είναι προγραμματισμένο στις 15 Μαΐου στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

Τι κερδίζουν

Η πρόταση επέκτασης φαίνεται βέβαιο ότι θα βρει στήριξη από τους Νοτιοαμερικανούς. Προφανώς είναι αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ότι για διαφόρους λόγους μπορούν και θέλουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην εκατονταετηρίδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030. Η αύξηση των ομάδων του τουρνουά σε 64 θα άνοιγε τον δρόμο στους Νοτιοαμερικανούς να φιλοξενήσουν περισσότερα παιχνίδια και όχι απλώς τους τρεις αγώνες που τους παραχωρήθηκαν.
Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 64 ομάδων θα διασφάλιζε επίσης ότι το 25% των χωρών στον πλανήτη θα προκριθεί στο τουρνουά, κάτι που φαίνεται να ταιριάζει με το σχέδιο του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για όσο το δυνατόν περισσότερο ποδόσφαιρο. Βέβαια, 128 αγώνες είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που θα απαιτούσε συνεργασία από πολλές χώρες.

Ο Ινφαντίνο στην αρχή της προεδρίας του είχε κάποιες άγριες και δυνητικά επιζήμιες ιδέες που οι πρόεδροι της συνομοσπονδίας και το συμβούλιο της FIFA κατάφεραν και απέρριψαν. Για παράδειγμα η πρόταση για πώληση αντί 20 δισεκατομμυρίων λιρών -περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια ευρώ- των δικαιωμάτων της FIFA σε μια ιαπωνική τράπεζα ή η πρόταση να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Έπειτα από αυτές τις αποτυχίες όμως ο Ινφαντίνο «πέρασε» σχεδόν κάθε πρόταση που έφερε στο τραπέζι. Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει πλέον αυτοκρατορική δύναμη και ότι αν η προτεινόμενη νέα αύξηση των ομάδων είναι δική του ιδέα θα χρειαστεί αθλητική και ταυτόχρονα πολιτική «αιματοχυσία» για να μην εφαρμοστεί.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο επικερδές και πιο δημοφιλές γεγονός στον αθλητισμό φέρνοντας δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της FIFA. Η αλήθεια είναι ότι για τη διοργάνωση του Μουντιάλ έχουν δώσει τεράστιους αγώνες αρκετά έθνη, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες καταγγελίες στο παρελθόν για διαφθορά. Η απόφαση να απονεμηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία επικρίθηκε, καθώς η FIFA άλλαξε τους κανονισμούς της για να επιτρέψει στη χώρα να μπει στη διεκδίκηση ουσιαστικά χωρίς να αντιμετωπίσει κανέναν ανταγωνισμό.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει ήδη υπογράψει την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μία φορά κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης θητείας του, ανεβάζοντας τον αριθμό των ομάδων σε 48 από 32. Τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνεδρίασης του συμβουλίου της FIFA, κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης, Ιγκνάσιο Αλόνσο, η πρόταση για Μουντιάλ εξήντα τεσσάρων ομάδων. Ο Αλόνσο διάβασε μια προετοιμασμένη ομιλία στα αγγλικά και κάποιοι περίμεναν ότι θα γινόταν δεκτή με κατακραυγή. Έγινε όμως δεκτή με παρατεταμένη σιωπή και ελάχιστοι ήταν αυτοί που αποδοκίμασαν.

Εφημερίδα Απογευματινή