Στις αρχές του μήνα ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του πλανήτη έγινε 120 ετών. Ο λόγος για την αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορς, την αγαπημένη ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα, η οποία «γεννήθηκε» στις 3 Απριλίου 1905. Μια γέννηση με άρωμα Ελλάδας. Αλλωστε μιλάμε για την Αργεντινή, στην οποία το ελληνικό στοιχείο ήταν κάποτε ιδιαίτερα έντονο. Τη χώρα της οποίας ο πρώτος πρόεδρος, ο Μπαρτολομέ Μίτρε Μαρτίνες, ήταν ελληνική καταγωγής και το όνομά του ήταν Βαρθολομαίος Μητρόπουλος. Η Μπόκα είναι ένα λιμάνι του Μπουένος Αϊρες και στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν γεμάτο μετανάστες, κυρίως Ιταλούς, οι οποίοι είχαν μπαρκάρει από τη Γένοβα. «O Χουάν Αντόνιο Φαρένγκα, ο αδερφός του Τεόντορο, ο Σαντιάγκο Σάνα, ο Αλφρέντο Σκαρπάτι και ο Εστέμπαν Μιγκέλ Μπαλιέτ αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα κλαμπ. Ηταν νέοι, ρομαντικοί, λάτρεις του ποδοσφαίρου και ήθελαν να έχουν τη δική τους ομάδα», αναφέρεται στην έντυπη έκδοση που κυκλοφόρησε η Μπόκα στα 120 χρόνια του συλλόγου.
Το φαξ του προέδρου και το βιβλίο
Από τους πέντε προαναφερθέντες οι τρεις έλκουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα, ενώ στην ιδρυτική παρέα προέκυψε και τέταρτος με ελληνική καταγωγή. Την αποκάλυψη είχε κάνει η συγγραφέας Κυριακή Τρακαδά στο βιβλίο της με τίτλο «Boca Juniors – Αιγαίο, αυτά που μας ενώνουν». Ο πρόεδρος της Μπόκα, Χόρχε Αμόρ Αμεάλ, της είχε στείλει ένα φαξ με τα ονόματα των Ελλήνων ιδρυτών του συλλόγου και η έρευνά της είχε δείξει ότι ο Σαντιάγκο Σάνα ή Σιάνης καταγόταν από τη Βυτίνα, οι Θεόδωρος και Ιωάννης Φαρέγγας ήταν Χιώτες, ενώ ο τέταρτος που προστέθηκε τις επόμενες μέρες ήταν ο Σαμιώτης Κωνσταντίνος Καρούλιας, πρόγονος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, Νίκου Καρούλια.
Για το συγκεκριμένο θέμα, πριν από περίπου τρία χρόνια σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Νάσο Μπράτσο ο εκπαιδευτικός Βασίλης Καρναβάς, που υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας στην Αργεντινή, είχε πει: «Στις 3 Απριλίου του 1905, στη συνοικία της Μπόκα, ο Esteban Baglietto καλούσε στο σπίτι του στο Μπουένος Αϊρες τους Ιταλούς Alfredo Scarpatti και Santiago Sana, δύο αδέρφια από τη Χίο, τους Ιωάννη και Θεόδωρο Φαρέγγα, καθώς και τον Κωνσταντίνο Καρούλια από τη Σάμο με σκοπό την ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Αυτή ήταν η γενέθλια πράξη ενός συλλόγου που έμελλε να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στο εθνικό, αλλά και στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, φτάνοντας σε απίστευτα ρεκόρ και εκφράζοντας ένα τεράστιο πλήθος Αργεντινών -και όχι μόνον- ποδοσφαιρόφιλων».
Ο φόβος στράτευσης στον οθωμανικό στρατό
Ο κ. Καρναβάς είχε εξηγήσει και γιατί ήταν δύσκολο να γίνει εκείνη την εποχή ο διαχωρισμός μεταξύ των προερχόμενων από την Ελλάδα μεταναστών από αυτούς που είχαν ιταλικές ρίζες: «Στη συνοικία της Μπόκα εγκαταστάθηκαν κατά πλειοψηφία Ιταλοί μετανάστες, πολλοί από τη Γένοβα, αλλά και κάποιοι από την Ελλάδα, οι οποίοι ακολούθησαν επαγγέλματα που είχαν σχέση με τη θάλασσα ή με τις δραστηριότητες γύρω από το λιμάνι. Αρκετοί από αυτούς στις αρχές του περασμένου αιώνα έφταναν με χαρτιά είτε Οθωμανού πολίτη είτε Ιταλού και γι’ αυτό δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός τους. Εδώ οι Ελληνες έφτιαξαν από τα πρώτα καφενεία που ήταν κέντρα υποδοχής νέων μεταναστών, συνάντησης, παροχής πληροφοριών, παροχής βοήθειας σε όσους χρειάζονταν κ.λπ.». Σύμφωνα με όσα έχει πει στο παρελθόν η κ. Τρακαδά, «οι νέοι της υπόδουλης νησιωτικής Ελλάδας για να αποφύγουν τη στράτευση στον οθωμανικό στρατό κατέφευγαν στη Γένοβα και από εκεί τραβούσαν για τη Λατινική Αμερική. Ετσι βρέθηκαν στο Μπουένος Αϊρες οι ιδρυτές της Μπόκα».
Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι η Μπόκα απέκτησε το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes), καθώς η συνοικία Λα Μπόκα στο Μπουένος Αϊρες ήταν ο τόπος στον οποίο συγκεντρώθηκαν οι προερχόμενοι από τη Γένοβα μετανάστες, άσχετα αν η καταγωγή τους ήταν από την Ιταλία ή όχι. Το γεγονός ότι επελέγη το «Juniors» δίπλα στο Μπόκα -Οι Νέοι της Μπόκα- έχει κι αυτό την εξήγησή του. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας στα ονόματα των ποδοσφαιρικών ομάδων ήταν συνηθισμένη, καθώς οι Βρετανοί σιδηροδρομικοί εργάτες ήταν αυτοί που είχαν αρχικά εισαγάγει το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή. «Κάποιοι ονειρεύονταν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των αθλημάτων, άλλοι σκέφτονταν πόσο υπέροχο θα ήταν να υπήρχε μια βιβλιοθήκη για δωρεάν ανάγνωση στο διάστημα μεταξύ των αγώνων.
Τι άλλα πράγματα θα φανταζόταν ο Χουάν Αντόνιο, ο Αλφρέντο, ο Σαντιάγο, ο Τεόντορο και ο Εστέμπαν; Η αλήθεια είναι ότι τα πέντε παιδιά… περπάτησαν μέχρι την Plaza Solis και κάθισαν σε ένα παγκάκι, στη σκιά ενός δέντρου που στέκεται ακόμη… Είχαν τη σκιά ενός δέντρου λίγα μέτρα από ένα ρυάκι κι αυτό ήταν αρκετό για να γεννηθεί το Club Atlético Boca Juniors. Στις 3 Απριλίου 1905, πέντε αγόρια, μόλις στην εφηβεία τους, πίστευαν ότι ίδρυαν ένα κλαμπ, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούσαν ένα συναίσθημα», αναφέρεται στην έκδοση της Μπόκα για τα 120 χρόνια του συλλόγου.
Κυριακάτικη Απογευματινή