Ολεθρος σε Nike – Adidas λόγω δασµών

Οι εταιρείες αθλητικών ειδών χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους
19:30 - 9 Απριλίου 2025

Την Πέµπτη 3 Απριλίου (και) ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στη σαρωτική τακτική του Ντόναλντ Τραµπ, εστιάζοντας στους αφόρητους δασµούς που επιβάλλει σε πλειάδα χωρών. Ξεκίνησε παγκόσµιο εµπορικό πόλεµο, «γονατίζοντας» την παγκόσµια οικονοµία; Υπάρχει όµως σε αυτήν τη στρατηγική κάπου κρυµµένο µακροπρόθεσµο πλάνο; Κολοσσοί -δεν µιλάµε µόνο για την Apple, που µε το «καληµέρα» ήρθε αντιµέτωπη µε απώλειες 300 δισ.- χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Σε αυτούς περιλαµβάνονται και εταιρείες µυθικές στο sportswear. Nike, Adidas και -σε µικρότερο βαθµό- Puma δεν πονοκεφαλιάζουν µόνο.

Οι επικεφαλής τους αρρώστησαν από την ανακοίνωση του Τραµπ για δασµούς της τάξης του… φονικού 46% κατ’ αρχάς στο Βιετνάµ. Γιατί η… αδυναµία στο Βιετνάµ; Είναι ο Νο 1 κόµβος παραγωγής των προϊόντων τους. Το εµπορικό τσουνάµι περιλαµβάνει νέους δασµούς και σε Καµπότζη (49%), Κίνα (34%), Ινδονησία (32%), µε τη Nike και την Adidas να βρίσκονται πλέον σε κάτι παραπάνω από απειλητική θέση, καθώς και αυτές οι χώρες συγκαταλέγονται στο πεδίο «δράσης» τους. Συνυπολογίζοντας πως το 50% των σνίκερ της Nike και το 39% της Adidas φτιάχνονται στο Βιετνάµ, το ήδη γιγαντιαίο πλήγµα προµηνύει όλεθρο! Θα χρειαστεί να αποκτήσουµε… γνωριµίες εκ των έσω προκειµένου να αποκτήσουµε και να µπορούµε στη συνέχεια να περιφέρουµε δηµόσια τα νέα µας «επώνυµα» σνίκερ.

Αυτό ακριβώς προκύπτει από τη µετάφραση αυτής της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί παγκοσµίως σε… αριθµούς: τα υποδήµατα που παράγονται στο Βιετνάµ αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 20 δισεκατοµµύρια δολάρια τον χρόνο.

Απώλειες τρισεκατοµµυρίων

Σύµφωνα µε τη UBS (Union Bank of Switzerland), η αντιµετώπιση του αντίκτυπου των δασµών στο Βιετνάµ -µόνο- «απαιτεί» αυξήσεις τιµών στα «πληγέντα» προϊόντα 10%-12%. Ενώ σε πρώτο χρόνο, λόγω της επιβολής των δασµών Τραµπ γενικεύοντας την έκρυθµη ατµόσφαιρα, οι οικονοµολόγοι κάνουν λόγο για απώλειες τρισεκατοµµυρίων. Από την άλλη, η «ανάγκη» του καταναλωτή για επίδειξη, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η επιστήµη, µε πρώτον απ’ όλους τον φιλόσοφο, συγγραφέα Ζιλ Λιποβετσκί, ο οποίος έχει γράψει το αριστουργηµατικό βιβλίο «Η αυτοκρατορία του εφήµερου» («L’ empire de l’ èphèmere»), σε αυτό το σαρωτικό κύµα αλλαγών ενισχύεται. Πλέον, τα luxury dupes προϊόντα -αφορούν καταναλωτές που ζητούν υψηλή ποιότητα σε προσιτή όµως τιµή- είναι αυτά που αφορούν την πλειονότητα. Και η Κίνα, ο µια φορά κι έναν καιρό στάνταρντ προµηθευτής των κολοσσών του sportswear; Λόγω της κλιµακούµενης πολιτικής έντασης µεταξύ Ουάσινγκτον – Πεκίνου αναγκάστηκαν να την «εγκαταλείψουν». «Ακτινογράφησαν» τις προοπτικές παραγωγής σε Βιετνάµ, Ταϊλάνδη, Ινδία.

Τώρα, όµως, έρχεται -θέλοντας και µη- η ώρα της επανεξέτασης του πρότζεκτ «παραγωγή». «Με τους πρόσθετους δασµούς, το σενάριο της µετατόπισης φαίνεται πολύ λιγότερο βιώσιµο», σηµειώνουν αναλυτές της UBS. Οι µετοχές της Nike υποχώρησαν 8% προσυνεδριακά, της Adidas κατά 9% -σε χαµηλό σχεδόν ενός έτους. Η Puma -όχι, δεν λείπει ούτε ο συγκεκριµένος, κορυφαίος Οµιλος από τη λίστα- διολίσθησε κατά 8,5%: πρόκειται για το χαµηλότερο επίπεδο της µπράντας από τον Νοέµβριο του 2016. Οι ανταγωνιστές στα αθλητικά είδη, συµπεριλαµβανοµένων των Lululemon -παράγει το 40% των προϊόντων της στο Βιετνάµ και το 17% στην Καµπότζη-, Under Armour, Deckers και On Holding και προ του red alert της 3ης Απριλίου σηµείωναν απώλειες µεταξύ 8%-15%.

 

Οι µετοχές και της Walmart υφίστανται απώλειες της τάξης του 6% και της H&M, που ακόµα προµηθεύεται προϊόντα κυρίως από Κίνα και Mπανγκλαντές, κατά 4,5%. Η Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, χάνει 3%.

Σιγή ιχθύος από τις φίρµες

Ηχηρά ονόµατα που έχουν εκπροσωπήσει και κατά διαστήµατα εξακολουθούν να συνεργάζονται µε τις δύο µπράντες, µεταξύ των οποίων ο Λεµπρόν Τζέιµς και ο Μάικλ Τζόρνταν για τη Nike, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ντέιβιντ Μπέκαµ από το «µέτωπο» της Adidas δεν θα δεχθούν µείωση στα κασέ τους για θήσουν να διαφηµίζουν τις διάσηµες σε κάθε γωνιά του πλανήτη φίρµες. Και αν οι υπεύθυνοι αλλάξουν τακτική κι αρχίζουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ; Κανένα τότε πρόβληµα δεν θα υφίσταται µε τους δασµούς. Το κλίµα, σε τέτοιο ενδεχόµενο, θα είναι εντελώς διαφορετικό. Οικονοµικοί αναλυτές του Bloomberg εκτιµούν πως αυτή είναι η φιλοσοφία του «πλανητάρχη», η µόνη option του: να επανεγκατασταθούν οι «βασιλιάδες» της οικονοµίας στην Αµερική, προκειµένου να τονωθεί το ΑΕΠ, να ενισχυθεί το πεσµένο δολάριο και να αποφευχθεί, κατ’ επέκταση, η ύφεση.

Και να γίνει πράξη αυτό το, ευφάνταστο πάντως, σενάριο, µιας και οι αµερικανικοί µισθοί ουδεµία σχέση έχουν µε τα αντίστοιχα στις ασιατικές χώρες, ο διεθνής εµπορικός πόλεµος θα εξακολουθήσει. Το ερώτηµα αν οι διάσηµοι αθλητές µπορούν να σώσουν την κατάσταση είναι ρητορικό: απλώς φαίνεται πως θα απέχουν από ντιλ µε τις διάσηµες φίρµες, πως δεν θα πρωταγωνιστούν εφεξής στις καµπάνιες τους. Τα «χρυσά deals» δεν υπάρχουν πια, τα… πάτησαν οι δασµοί. Αξίζει, για φινάλε, να προσθέσουµε ότι ο νοµπελίστας οικονοµολόγος Πολ Κρούγκµαν, υποστηρίζοντας ότι η «Ηµέρα Απελευθέρωσης» ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι αναµενόταν, τόνισε: «Ο Τραµπ αποτρελάθηκε»… Ο Τραµπ προχθές είχε µια «παραγωγική», όπως δήλωσε, συζήτηση µε το Βιετνάµ και η µετοχή της Nike εκτοξεύτηκε. Λέτε να… µετανοήσει ο «πλανητάρχης»;