Μία απόκρουση και ο «Κακά του Ηρακλείου» έγινε ήρωας. Για τον Μάρκο Μπάκιτς η αναφορά, καθώς οι Κρητικοί πίνουν τσικουδιές στο όνομα του Μαυροβούνιου μέσου. Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο για φοβερή και τρομερή απόκρουση, ούτε το φάουλ που εκτέλεσε ο Αργεντινός του Αστέρα Τρίπολης, Φεντερίκο Άλβαρες, ήταν αυτό που λέμε «άπιαστο». Δεδομένης όμως της κρισιμότητας του αγώνα, της χρονικής στιγμής και κυρίως του γεγονότος ότι κάτω από τα γκολπόστ καθόταν ένας μέσος, ο οποίος υποδυόταν τον τερματοφύλακα, μία και δύο και περισσότερες τσικουδιές στην υγεία του αξίζει να τις πιουν στην Κρήτη.
Ας αφήσουμε τις τσικουδιές και ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Την 1η Νοεμβρίου του 1993, στην Μπούντβα, την αποκαλούμενη και «Ριβιέρα του Μαυροβουνίου», ήρθε στον κόσμο ο Μάρκο Μπάκιτς. Ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιριστής, ενώ εργαζόταν σε μια μικρή ακαδημία. Ο Μάρκο, με μια μπάλα στα πόδια από μικρός, στην τοπική Μόργκεν Μπούντβα, την ομάδα της γενέτειράς του δηλαδή, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Την περίοδο 2010-11 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος και δεν άργησε να βρεθεί το προσωνύμιο που του κόλλησαν στην πατρίδα του όταν ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του ο Ερυθρός Αστέρας.
Έγινε ο «Κακά του Μαυροβουνίου», καθώς με όσα έκανε θύμιζε τον μεγάλο Βραζιλιάνο που τότε είχε φύγει από τη Μίλαν για να γίνει κάτοικος Μαδρίτης για λογαριασμό της Ρεάλ. Στις 31 Αυγούστου 2012, εποχή που η συνιδιοκτησία ποδοσφαιριστή στην Ιταλία και όχι μόνο ήταν κάτι συνηθισμένο, η Τορίνο που μόλις είχε εξασφαλίσει την άνοδο στη Serie A και η Φιορεντίνα αγόρασαν μαζί τον Μάρκο Μπάκιτς.
Οι Φλωρεντίνοι δεν είχαν θέση μη κοινοτικού παίκτη κενή και ο Μπάκιτς έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A στις 19 Μαΐου 2013 στο Τορίνο – Κατάνια (2-2). Στις 20 Ιουνίου 2013 η Φιορεντίνα αγόρασε το άλλο μισό του συμβολαίου του από την Τορίνο. Στον πάγκο της βρισκόταν ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Τουρκίας, Βιτσέντζο Μοντέλα. Αυτός ήταν που έκανε τον Μπάκιτς «οκτάρι» – με το «8» ή το «88», όπως στον ΟΦΗ, αγωνίζεται πλέον. «Είμαι “trequartista” (σ.σ. ο πρώτος χαφ πίσω από τον επιθετικό), αλλά μπορώ να είμαι πολύ καλός σε αρκετούς άλλους ρόλους στη μεσαία γραμμή. Ο προπονητής με βλέπει ως πλέι μέικερ, αλλά θα παίξω και μπακ αν χρειαστεί», είχε πει όταν τον παρουσίασε η Φιορεντίνα.
Στη Φιορεντίνα
Έκανε το ντεμπούτο του με τη Φιορεντίνα στις 29 Αυγούστου 2013 στον αγώνα του Europa League Φιορεντίνα – Γκρασχόπερς (0-1), μπαίνοντας ως αλλαγή στο 86ο λεπτό. Τον Ιανουάριο του 2014 ανανέωσε το συμβόλαιό του έως τις 30 Ιουνίου 2017. Τον Αύγουστο του 2014 μετακόμισε ως δανεικός με οψιόν αγοράς στη Σπέτσια και την ίδια εποχή επέστρεψε και στην εθνική ομάδα. Γύρισε στη Φλωρεντία το επόμενο καλοκαίρι, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε τέσσερις μήνες εκτός και όταν αποθεραπεύτηκε συνέχισε με τη δεύτερη ομάδα της Φιορεντίνα.
Στις 18 Ιανουαρίου 2016 δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Μπελενένσες. Στις 27 Ιουλίου 2016 πουλήθηκε οριστικά στην Μπράγκα. Από εκεί ξανά δανεικός στην Μπελενένσες, με τον ίδιο τρόπο στις Αλκορκόν, Μουσκρόν, με την τελευταία να τον αγοράζει το 2019. Έμεινε ελεύθερος το 2022, οπότε και επέστρεψε στην πατρίδα του για την Ποντγκόριτσα Μπούντουτσνοστ. Και μετά ήρθε ο ΟΦΗ, για τον οποίο ο Μπάκιτς τον Ιανουάριο του 2023, όταν έφτασε στο Ηράκλειο, δήλωσε στο αεροδρόμιο: «Γνώριζα τον ΟΦΗ από πριν, γιατί ο νονός μου, ο οποίος είναι ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς, είχε παίξει στην Ελλάδα και μου είχε πει πάρα πολλά για τον ΟΦΗ». Ο Σέρβος λοιπόν με τα 24 γκολ σε 70 συμμετοχές με τον κρητικό σύλλογο από το 1992 έως το 1995 είναι αυτός που τον έχει βαφτίσει.
Έκλαψε για τον Αστόρι
Στη μέχρι τώρα πορεία αυτό που τον έχει ταλαιπωρήσει είναι οι τραυματισμοί του. Αυτό όμως που τον έχει πονέσει είναι ο θάνατος του Νταβίντε Αστόρι που πέθανε στον ύπνο του στις 4 Μαρτίου 2018 σε ηλικία μόλις 31 ετών. Είχαν συνυπάρξει στη Φιορεντίνα, αλλά όταν έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός ποδοσφαιριστής, ο Μπάκιτς έπαιζε στην Μπελενένσες. Σε ένα ματς με αντίπαλο την Γκιμαράες αντικαταστάθηκε στο 70ό λεπτό και ξέσπασε σε κλάματα. Αργότερα αποκάλυψε ότι ήθελε να σκοράρει για να αφιερώσει το γκολ του στη μνήμη του φίλου του.
Το Ηράκλειο είναι τόπος που άνοιξε την αγκαλιά του για τον Μπάκιτς, ο οποίος αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι του αρέσει πολύ ο τρόπος ζωής, διότι οι άνθρωποι μοιάζουν με τους συμπατριώτες του και το Ηράκλειο με την Μπούντβα. Πολλές παραλίες, ζεστά νερά, βενετσιάνικα φρούριο και εκκλησίες βρίσκεις στη γενέτειρά του αλλά και στο Ηράκλειο. Υπάρχει και μία άλλη σύνδεση που χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Η Μπούντβα είναι η αρχαία Βουθόη, ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής Θάλασσας και πρωτοκατοικήθηκε από Έλληνες αποίκους. Ο Ευριπίδης στις «Βάκχες» αναφέρει ότι ο Διόνυσος αποφάσισε να εξορίσει τον ιδρυτή και βασιλιά της Θήβας, τον Κάδμο, και αυτός, αναζητώντας μια τοποθεσία για εκείνον και τη γυναίκα του, Αρμονία, πήγε και ίδρυσε τη Βουθόη στην Ιλλυρία. Αυτός είναι ο τόπος του Μπάκιτς, του νέου ήρωα του ΟΦΗ.
Εφημερίδα Απογευματινή