Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1958 όταν οι «Μπέμπηδες του Μπάσμπι» επέστρεφαν από το Μόναχο, έπειτα από την πρόκριση τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, όμως το αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ποτέ. Ένα τραγικό συμβάν, από το οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βγήκε δυνατότερη και έφτασε στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε στην Αγγλία από το Βελιγράδι. Το 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν αρκετό για να της δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η ελπίδα όμως για τη διάκριση έσβησε μαζί με τη ζωή 23 ανθρώπων.
Η επιστροφή για το Μάντσεστερ θα γινόταν μέσω Μονάχου, προκειμένου το αεροσκάφος της (μετέπειτα) μοιραίας πτήσης να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Οι δύο πρώτες απόπειρες απογείωσης ήταν αποτυχημένες, με τους πιλότους της πτήσης να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά με τη μηχανή του αεροσκάφους.
Στην τρίτη απόπειρα η μύτη του αεροσκάφους ανασηκώθηκε και όλα έδειχναν πως η απογείωση θα γινόταν ομαλά. Αλλά άρχισε να χάνει ύψος, πήρε μια τρελή πορεία ώσπου σταμάτησε στο προστατευτικό του αεροδρομίου, κοντά σε σπίτια. Το ρολόι έδειχνε 15:04 τη στιγμή της συντριβής και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για 21 ανθρώπους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε 15 μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου, αφού έδωσε μάχη για να επανέλθει. Αντίθετα 21 άνθρωποι έμειναν στη ζωή. Το ίδιο συνέβη και με τον συγκυβερνήτη του αεροπλάνου Κένεθ Ρέιμεντ που έφυγε από τη ζωή μετά από μερικές εβδομάδες.
Αποβιώσαντες:
- Ρότζερ Μπερν , 29 ετών (ποδοσφαιριστής)
- Τζοφ Μπεντ, 25 ετών (ποδοσφαιριστής),
- Έντι Κόλμαν, 21 ετών(ποδοσφαιριστής)
- Ντάνκαν Έντουαρντς, 21 ετών(ποδοσφαιριστής)
- Μαρκ Τζόουνς, 24 ετών, (ποδοσφαιριστής)
- Ντέιβιντ Πέγκ, 22 ετών(ποδοσφαιριστής)
- Τόμι Τέιλορ, 26 ετών(ποδοσφαιριστής)
- Λάιαμ “Μπίλι” Γουίλαν 22 ετών(ποδοσφαιριστής)
- Γουόλτερ Κρίκμερ, (γραμματέας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
- Μπερτ Γουόλι, (μέλος του προπονητικού τιμ – υπεύθυνος των ομάδων νέων)
- Τομ Κάρι (γυμναστής)
- Αλφ Κλαρκ (δημοσιογράφος)
- Ντον Ντέιβις (δημοσιογράφος)
- Τζορτζ Φόλοους (δημοσιογράφος)
- Τομ Τζάκσον (δημοσιογράφος)
- Άρτσι Λέντβρουκ (δημοσιογράφος)
- Χένρι Ρόουζ (δημοσιογράφος)
- Έρικ Τόμπσον (δημοσιογράφος)
- Φρανκ Σουίφτ (δημοσιογράφος – παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Σίτι)
- Κένεθ Ρέιμεντ (πιλότος – συγκυβερνήτης του αεροπλάνου)
- Μπέλα Μίκλος (ταξιδιωτικός πράκτορας)
- Γουίλι Σάτινοφ (φίλαθλος)
- Τομ Κέιμπλ (αεροσυνοδός)
Διασωθέντες:
- Ματ Μπάσμπι (προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
- Τζόνι Μπέρι (ποδοσφαιριστής)
- Τζάκι Μπλαντσφλάουερ (ποδοσφαιριστής)
- Μπόμπι Τσάρλτον (ποδοσφαιριστής)
- Μπιλ Φουλκς (ποδοσφαιριστής)
- Χάρι Γκρεγκ (ποδοσφαιριστής)
- Κεν Μόργκανς (ποδοσφαιριστής)
- Άλμπερτ Σκάνλον (ποδοσφαιριστής)
- Ντένις Βάιολετ (ποδοσφαιριστής)
- Ρέι Γούντ (ποδοσφαιριστής)
- Φράνκ Τέιλορ (δημοσιογράφος)
- Πίτερ Χάουαρντ (φωτογράφος)
- Τεντ Έλυαρντ (φωτογράφος)
- Βέρα Λούκιτς και η κόρη της (επιβάτες – διασωθείσες από τον παίκτη Χάρι Γκρεγκ)
- Μίκλος (σύζυγος του ταξιδιωτικού πράκτορα)
- Ν. Τομάσεβιτς (επιβάτης)
- Τζέιμς Θέιν (πιλότος – κυβερνήτης του αεροπλάνου)
- Ρόζμαρι Σέβερτον (αεροσυνοδός)
- Μάργκαρετ Μπέλις (αεροσυνοδός).
Η οδύνη ήταν απερίγραπτη, όμως όσοι επέζησαν έβαλαν σαν στόχο να μεγαλώσουν κι άλλο τον μύθο αυτής της ομάδας. Με πρώτον απ’ όλους τον Ματ Μπάσμπι.
«United will rise again»
“Παρόλο που θρηνούμε τους νεκρούς μας και θλιβόμαστε για τους τραυματίες μας, πιστεύουμε ότι δεν τελείωσαν οι μεγάλες μέρες για εμάς… Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα σηκωθεί ξανά”, ήταν μερικά από τα λόγια του τότε προέδρου Χάρολντ Χάρντμαν στο match programme του επόμενου αγώνα μετά τη συντριβή. Ήταν κόντρα στη Σέφιλντ για το Κύπελλο με τη Γιουνάιτεντ να νικάει
Ο θρύλος Ματ Μπάσμπι έδωσε γενναία μάχη πρωτίστως για να μείνει στη ζωή και ακολούθως για να σηκωθεί στα πόδια του. Τελικώς βγήκε νικητής και εννέα εβδομάδες μετά πήρε εξιτήρια από το νοσοκομείο.
Όταν ο Ματ Μπάσμπι εμφανίστηκε με πατερίτσες στο Όλντ Τράφορντ έδωσε υπόσχεση ζωής να ανασυντάξει τον σύλλογο και να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ζήτησε πίστωση μιας δεκαετίας, από τους συντετριμμένους οπαδούς, για να φτιάξει ξανά μια ομάδα υψηλών προσδοκιών, όπως εκείνη που χάθηκε στη χιονισμένη Βαυαρία.
Ο Σκωτσέζος μύθος έκανε πράξεις τα λόγια του και οι εγχώριοι τίτλοι άρχισαν να έρχονται, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην Μπενφίκα του Εουσέμπιο και πολλών μεγάλων αστέρων
Έτσι οι κόκκινοι διάβολοι άνθησαν μέσα από τις στάχτες του και έχτισαν αυτή τη σπουδαία κληρονομιά που τιμάται μέχρι και σήμερα.