Ένας μεγάλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας βιρτουόζος της μπάλας δεν είναι πια εν ζωή. Ο Μίμης Δομάζος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.
Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπέστη καρδιακή ανακοπή, ενώ είχε βγει από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα των γενεθλίων του. Η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ ήταν άμεση. Οι διασώστες τον διακόμισαν, ενώ είχε ξεκινήσει πρωτόκολλο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο, που εκείνη την ημέρα ήταν ο «Ερυθρός Σταυρός». Παρότι μεταφέρθηκε στο Τμήμα Αναζωογόνησης του ΤΕΠ του «Ερυθρού Σταυρού» χωρίς σφυγμό και καρδιακή δραστηριότητα, οι γιατροί κατάφεραν και επανέφεραν τον 83χρονο παλαίμαχο άσο. Ωστόσο η κατάστασή του παρέμεινε κρίσιμη και τελικά δεν άντεξε σε αυτή τη μάχη. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Α΄ Νεκροταφείο στις 15.00.
Σαν ταινία
Μια τεράστια μορφή του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πια στη ζωή. Η ιστορία του ήταν κινηματογραφική. Παιδί της αλάνας, μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και σε ηλικία 13 ετών υπέγραψε το πρώτο του δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας μάλιστα ψεύτικη ηλικία (15 ετών) για να μπορεί να αγωνίζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Δύο μόλις χρόνια αργότερα σε μια αλάνα των Αμπελοκήπων ο προπονητής του «τριφυλλιού», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, εντυπωσιάστηκε από τον Δομάζο.
Το τρομερό της υπόθεσης και δείγμα των οικονομικών δεδομένων της εποχής είναι ότι ο Μίμης Δομάζος πήγε για… μία πορτοκαλάδα στον Παναθηναϊκό, ενώ η Άμυνα Αμπελοκήπων πήρε καινούργιες ποδοσφαιρικές εμφανίσεις. Τέτοια ήταν η τρέλα του για τη «στρογγυλή θεά». Ο Παναθηναϊκός ήταν όλη του η ζωή από τη μέρα που άνοιξε τα μάτια του. Κυριολεκτικά! «Γεννήθηκα στις 22 Ιανουαρίου του 1942 στο μαιευτήριο “Έλενα” στους Αμπελόκηπους, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τη μητέρα μου την έλεγαν Ουρανία και τον πατέρα μου Χρήστο. Η μητέρα μου δούλευε στο μαιευτήριο “Έλενα” και ο πατέρας μου ήταν γιατρός. Είχα και μία αδελφή, αλλά πέθανε όταν ήταν μικρή. Δημοτικό σχολείο πήγαινα στους Αμπελόκηπους.
»Όταν όμως χώρισε η μητέρα μου με τον πατέρα μου, πήγα στο Μαράσλειο. Όλα αυτά βέβαια ήταν γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν ήμουν καλός μαθητής. Δεν με ενδιέφερε. Εμένα με ενδιέφερε η μπάλα πιο πολύ. Όταν εμείς παίζαμε μπάλα, δεν ήταν όπως σήμερα. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει στα σπίτια. Δεν είχαμε τηλεοράσεις. Ο κόσμος δεν έβλεπε μπάλα, απλώς ό,τι άκουγε στο ράδιο ή όταν ερχόταν στο γήπεδο. Ούτε οι γονείς μου παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο. Δεν ήταν κάποια ομάδα. Δεν ήθελαν κιόλας να παίξω. Η μητέρα μου δεν ήθελε καθόλου να ασχοληθώ με την μπάλα», είχε αφηγηθεί σε παλιότερη συνέντευξή του.
Το 1958
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού άρχισαν να μαθαίνουν για έναν… κοντορεβιθούλη «μάγο» τα Χριστούγεννα του 1958. Τότε, στο παραδοσιακό τουρνουά των Χριστουγέννων, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, σε ένα φιλικό με την ΑΕΚ. Ήταν το πρώτο κεφάλαιο ενός θρυλικού παραμυθιού! Αρχηγός των «πράσινων» για 15 χρόνια, κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και φυσικά ηγήθηκε της ονειρεμένης πορείας του Παναθηναϊκού προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ, στη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, όπου το «τριφύλλι» ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ. Με την πράσινη φανέλα έπαιξε σε 502 αναμετρήσεις (134 γκολ), γεγονός που τον κατατάσσει επικεφαλής στον σχετικό πίνακα στην ιστορία του συλλόγου. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ. Παράλληλα, η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.
Είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με 536 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (και με την Ένωση κατέκτησε πρωτάθλημα τη διετία που αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα), ωστόσο οι αριθμοί και οι επιδόσεις μοιάζει αδύνατο να αποδώσουν επακριβώς το μέγεθός του. «Όσο έπαιζα ποδόσφαιρο κοιμόμουν από τις 7.00 το απόγευμα. Υπάρχει σήμερα νεαρός 16 και 17 ετών που να κοιμάται από τις 7.00 το απόγευμα; Ξύπναγα κατά τις 9.00, πήγαινα στην προπόνηση κανονικά, έκανα ζωή επαγγελματία, παρόλο που δεν ήμουν επαγγελματίας», είχε πει σε μια άλλη συνέντευξή του, δείχνοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.

Ο γάμος με τη Βίκυ Μοσχολιού
Πολλά τα κατορθώματα του Μίμη Δομάζου, ο οποίος έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και για την προσωπική του ζωή. Υπήρξε παντρεμένος για 12 χρόνια (1967-1979) με τη σπουδαία τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, με την οποία απέκτησε μία κόρη, ενώ άλλες δύο κόρες ήταν «καρπός» του δεύτερου γάμου του με την Αργυρώ Θεοδώρου. Ειδικά ο γάμος του με τη Βίκυ Μοσχολιού είχε γίνει μεγάλο θέμα της εποχής. Το φθινόπωρο του 1963, όταν η Μοσχολιού επέστρεψε στο θρυλικό νυχτερινό κέντρο «Τριάνα» για τη χειμερινή σεζόν με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιώργο Ζαμπέτα, μπήκε στη ζωή της ο Μίμης Δομάζος. Μόλις 21 ετών τότε ο Δομάζος είχε ξεχωρίσει για το ταλέντο του και ήταν ήδη το ίνδαλμα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Παράλληλα η Μοσχολιού ήταν στα 20 και μόλις ξεκινούσε την τεράστια πορεία της στην ελληνική μουσική σκηνή. Γνωρίστηκαν στο κέντρο όπου τραγουδούσε η Μοσχολιού. Ο πιο κοσμικός γάμος της χρονιάς έγινε την Πρωτομαγιά του 1967 στη Μητρόπολη Αθηνών. Κουμπάρος τους ήταν ο Τάκης Λαμπρόπουλος, το μεγάλο αφεντικό της Columbia. Ώρες πριν ξεκινήσει το μυστήριο, πάνω από 30.000 άνθρωποι, επώνυμοι και μη, κατέκλυσαν την περιοχή από το Σύνταγμα έως τη Μητρόπολη. Μάλιστα από την πολυκοσμία στη διάρκεια του μυστηρίου η Βίκυ Μοσχολιού έχασε τη βέρα της. Ευτυχώς, την επόμενη μέρα κάποιος τη βρήκε και της την επέστρεψε.
Το συγκλονιστικό αντίο από τις κόρες του μεγάλου άσου
Οι κόρες του Μίμη Δομάζου συγκλόνισαν με τις αναφορές τους από την πρώτη στιγμή σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρέθηκε με την υγεία του, για να καταλήξει τελικά. Η Ράνια, η Ευαγγελία και η Πόπη Δομάζου ήταν κοντά του και έδιναν μαζί του τη μάχη για τη ζωή του. Συγκλονιστικό ήταν και το μήνυμά τους όταν τελικά άφησε την τελευταία του πνοή: «Έφυγες γρήγορα από κοντά μας. Ήσουν τόσο γρήγορος και ανυπόμονος όπως και μέσα στα γήπεδα, όπως έλεγες ότι η ζωή σου ήταν το ποδόσφαιρο. Μόνο που εμείς σε θέλαμε και άλλο κοντά μας. Δεν πειράζει. Καλό δρόμο εκεί ψηλά και καλή αντάμωση με τη μαμά. Αντίο, αγαπημένε μας μπαμπά».
Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Μαζί με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους όλων των ομάδων, αποχαιρετώ και εγώ τον “στρατηγό” Μίμη Δομάζο. Τον ποδοσφαιριστή που, ξεκινώντας από τις αλάνες των Αμπελοκήπων, έμελλε να αποθεωθεί στο Γουέμπλεϊ και να καταγραφεί στην αθλητική ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Η εμβέλειά του ξεπέρασε τις οπαδικές περιχαρακώσεις, τιμώντας τις φανέλες με το τριφύλλι και το εθνόσημο. Υπήρξε σύμβολο της ευφυΐας, της αγωνιστικότητας και του ήθους στο ποδόσφαιρο. Και έτσι θα μείνει για πάντα».
Αθάνατος
Όσο για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της: «Ο εμβληματικός Στρατηγός του Παναθηναϊκού μας πέρασε στην αιωνιότητα. Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας και τα επιτεύγματά του θα θυμίζουν και στις επόμενες γενιές ότι ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας και μοναδικός. Ο Στρατηγός ήταν, είναι και θα είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ο πρώτος των πρώτων. Ήταν ο μεγάλος αρχηγός και ο ηγέτης του Τριφυλλιού στα 20 χρόνια κατά τα οποία τίμησε τη φανέλα του συλλόγου και λατρεύτηκε από τους φιλάθλους όσο κανείς άλλος».
Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, όπου τόνισε: «Με την αδιαμφισβήτητη ηγετική παρουσία και το πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο ποδοσφαιρικό ταλέντο του, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του συλλόγου μας αλλά και συνολικά του ποδοσφαίρου της χώρας. Η 20ετής διαδρομή του στον Παναθηναϊκό συνοδεύτηκε από αξεπέραστες επιδόσεις, οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό, κάτι που αναγνώρισαν συμπαίκτες και αντίπαλοι στην πολυετή διαδρομή του». Την οδύνη της για την απώλεια του Μίμη Δομάζου εξέφρασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. «Η οικογένεια του Ολυμπιακού εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την απώλεια του Μίμη Δομάζου», ανέφεραν οι «ερυθρόλευκοι».
Ένας Θρύλος
Η ΕΠΟ και ο πρόεδρός της Μάκης Γκαγκάτσης υπογράμισαν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετά έναν θρύλο. Ο “στρατηγός”, όπως ήταν το προσωνύμιό του λόγω των ηγετικών του ικανοτήτων και του μαεστρικού τρόπου με τον οποίο διηύθυνε το παιχνίδι, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών». Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τη σειρά της τόνισε: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, θα τον θυμόμαστε σαν έναν αντίπαλο που με το μοναδικό ταλέντο, αλλά και το εξαιρετικό του ήθος, κέρδιζε πάντα τον σεβασμό μας».
Στο μεταξύ, ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», στο οποίο νοσηλεύτηκε ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες. «Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος παρά την εξάντληση των θεραπευτικών παρεμβάσεων κατέληξε σήμερα Παρασκευή 24/1/2025 και ώρα 10.20 π.μ. λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Δυστυχώς το χρονικό διάστημα της εξωνοσοκομειακής ανακοπής έως την επαναφορά του στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας αποδείχθηκε καθοριστικό. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην εξαιρετική οικογένειά του, τις τρεις κόρες, την επί 40 έτη σύζυγό του και σε όλο τον κόσμο που τον αγαπούσε», ανέφερε σχετικά.
Εφημερίδα Απογευματινή