Πούτιν: «Όπλο» του το ποδόσφαιρο

Πως η τιμωρημένη από την FIFA και UEFA Ρωσία βρίσκει αντιπάλους για τη διεξαγωγή φιλικών
17:00 - 27 Δεκέμβριος 2024
Οι παίκτες της Ρωσίας έπειτα από νίκη επί του Μπρουνέι

Στις 24 Φεβρουαρίου 2025, αν δεν έχει υπογραφεί κάποια ειρηνευτική συμφωνία μέχρι τότε, θα έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική επιχείρησή» του στην Ουκρανία και σχεδόν το ίδιο διάστημα από τότε που η Ρωσία έχει αποκλειστεί από όλες τις επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Λίγες μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) ουσιαστικά έπαυσαν τις ρωσικές ομάδες.

Η Εθνική Ρωσίας στερήθηκε έτσι τις προκρίσεις της στο Euro 2024, το Nations League 2022-32 και 2024-2025 και τη συμμετοχή της στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Επίσης, ούτε οι σύλλογοι της χώρας μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά αυτές οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τη Ρωσία του ομοσπονδιακού τεχνικού, Βαλερί Καρπίν, να παίξει φιλικούς αγώνες με την προϋπόθεση ότι θα βρει αντιπάλους. «Δεν είναι εύκολο, με τόσο φορτωμένο καλεντάρι, αλλά και επειδή ορισμένες χώρες προτιμούν να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος του οποίου η εικόνα δεν είναι καλή», ανέφερε στη Γαλλική «Le Monde» ένας πράκτορας που ειδικεύεται στη διοργάνωση φιλικών αγώνων.

Πούτιν: Με Μπρουνέι και Συρία

Από τότε που επιβλήθηκε η συγκεκριμένη κύρωση, η Ρωσία έχει παίξει δεκατέσσερα φιλικά παιχνίδια, τα δύο τελευταία εντός έδρας τον περασμένο Νοέμβριο με το Μπρουνέι και τη Συρία -τότε ακόμα υπό την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ-, ενώ προηγήθηκαν η Σερβία, η Λευκορωσία και το Βιετνάμ. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι αντίπαλοι των Ρώσων ήταν Ασιάτες -το Ιράκ, το Ιράν, το Κατάρ, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν-, Λατινοαμερικανοί -η Κούβα- και Αφρικανοί -το Καμερούν στη Μόσχα και η Κένυα στην Αττάλεια-, ενώ επελέγη και μια ομάδα για ένα ματς με την Κ23 της Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Ο κατάλογος είναι μάλλον ενδεικτικός. Υπάρχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πολύ κοντά στη Μόσχα, χώρες όπως το Ιράν ή το Ιράκ, που διατηρούν καλές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή είναι επίσης η περίπτωση του Καμερούν και της Κένυας, που η Ρωσία συνάντησε στην Τουρκία, τη χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος τα πάει αρκετά καλά», αναλύει ο δημοσιογράφος-αναλυτής Jean-Baptiste Guégan, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, γνωστό ως Sciences Po, και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον αθλητισμό.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία να φιλοξενήσει τη Νιγηρία τον Ιούνιο του 2025. Επίσης, διερεύνησε το ενδεχόμενο να παίξει με τη Σενεγάλη και τη Γουινέα στο τέλος της σεζόν. «Η Ρωσία είχε καλύψει στο Καμερούν όλα τα έξοδα, καταβάλλοντας επιπλέον ένα σημαντικό τέλος. Έχει τα μέσα να το κάνει και αυτό συμβαίνει με όλους τους αντιπάλους της. Αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει στη διεθνή σκηνή παίζοντας τουλάχιστον φιλικούς αγώνες, δεν έχει άλλη επιλογή», παρατηρεί ένας ατζέντης μιλώντας επίσης στη «Le Monde» θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τον Μάρτιο με Ινδία

Η Νιγηρία δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει αποδεχθεί πρόσκληση να παίξει σε ρωσικό έδαφος το 2025. Το Ιράν συμφώνησε κατ’ αρχήν για τον Οκτώβριο και η Ινδία αναμένεται να ταξιδέψει εκεί στις 21 Μαρτίου. Η οικονομική πτυχή προφανώς δεν είναι αμελητέα για τις αφρικανικές ομοσπονδίες που έχουν προσκληθεί από τους Ρώσους. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη FIFA και την UEFA συνεπάγονται μια πολιτική απόφαση πριν από τους αγώνες.

«Στην περίπτωση του Καμερούν, αυτό διευθετήθηκε σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, εναπόκειτο στη συνέχεια στις ομοσπονδίες να συμφωνήσουν για τις αθλητικές λεπτομέρειες», διευκρίνισε ο πράκτορας που προαναφέρθηκε. Ο λόγος που η Νιγηρία συμφώνησε να πάει στη Ρωσία τον Ιούνιο είναι επειδή η κυβέρνηση δέχτηκε. Και αυτό ισχύει για όλους τους προηγούμενους και μελλοντικούς αντιπάλους της Ρωσίας».

Η συμφωνία για τον αγώνα Ρωσίας – Νιγηρίας ήρθε μετά από συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Νιγηριανού ομολόγου του, Γιουσούφ Τουγκάρ. Τους τελευταίους μήνες, το Κρεμλίνο έχει ρίξει αδιάκριτα βλέμματα στο Ντακάρ και η πρόσκληση που απηύθυνε η ρωσική ομοσπονδία προς τη Σενεγάλη ήταν αναμενόμενη.

«Η Ρωσία έχει πλέον έντονη παρουσία στρατιωτικά σε πολλές αφρικανικές χώρες, στις οποίες ο Πούτιν επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία», συνεχίζει ο Jean-Baptiste Guégan. Για αυτόν, ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο της διπλωματίας όπως κάθε άλλο, ειδικά με χώρες που ποτέ δεν έχουν τοποθετηθεί πραγματικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία και οι οποίες μάλιστα τείνουν να δέχονται όλο και περισσότερο τη ρωσική επιρροή».

Η άρση της αναστολής που έχουν επιβάλει η FIFA και η UEFA στη Ρωσία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Με τον αποκλεισμό της από την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 να είναι πλέον δεδομένος, η επιλογή στην οποία μπορεί να ελπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να πάρει μέρος στο UEFA Nations League από τον Σεπτέμβριο του 2026.