Πάλη: Το άθλημα που είναι χαραγμένο στο DNA των Ποντίων

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η τοπική κοινότητα Γκορυτσάς Ασπροπύργου, συνεχίζει να διακρίνεται στον αθλητισμό
12:39 - 26 Δεκεμβρίου 2024
Πάλη

Στην περιοχή Γκορυτσά του Ασπροπύργου, όπου ζουν κυρίως Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η πάλη έχει αναδειχτεί σε μια θετική διέξοδο για τη νεολαία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τη φτώχεια που επικρατούν στην περιοχή, νέοι άνθρωποι στρατεύονται στον αθλητισμό, βρίσκοντας στην πάλη έναν τρόπο να αγωνιστούν για το μέλλον τους.

Η περιοχή, με πληθυσμό περίπου 15.000 ανθρώπων, αντιμετωπίζει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, η πάλη θεωρείται για τους Πόντιους σχεδόν έμφυτο ταλέντο, καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, έχει περάσει στο DNA τους λόγω της ιστορίας και των αντιξοοτήτων που έχουν βιώσει.

Η κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψε τις επίπονες προσπάθειες αυτών των παιδιών που στράφηκαν στον αθλητισμό και δεν τους παρέσυρε η παραβατικότητα, και μίλησαν για τις εμπειρίες τους.

 

Πάλη: Έμφυτο ταλέντο

«Ο πληθυσμός των Ποντίων έχει μάθει να παλεύει για όλα γι’ αυτό η πάλη είναι έμφυτο ταλέντο» λέει ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής πανεπιστημίου με ειδικότητα την πάλη.

«Παλεύουν με την ασθένεια, παλεύουν με τη ζωή. Βλέπετε αυτό έχει περάσει στο DNA των Ποντίων και γι’ αυτό, παρόλο τη φτώχεια και τις αντίξοες συνθήκες μπορούν και επιβιώνουν γιατί στο βάθος η φτώχεια δεν είναι κακό πράγμα, η πολύ φτώχεια είναι κακό πράγμα. Η φτώχεια δημιουργεί καταστάσεις και κατορθώματα θαυμάσια. Γι’ αυτό βλέπετε, καλλιεργώντας αυτό το άθλημα, σε αυτή την περιοχή μαθαίνουν να παλεύουν τη ζωή και σιγά σιγά αυτοί οι νέοι θα δείτε θα μεσουρανήσουν, παρόλο που το κατεστημένο τους έχει υποβαθμίσει…», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόλλιας ο οποίος θεωρεί τον Γιώργο Πιλίδη ίσως το μεγαλύτερο παγκόσμιο ταλέντο στην πάλη.

Ο Γιώργος Πιλίδης στο γυμναστήριο

«Ασχολούμαι με την πάλη από 5 χρόνων με διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες έχω προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίζω» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πιλίδης, ο οποίος θεωρεί το γυμναστήριο στην Γκορυτσά ένα πραγματικό στολίδι, όπου ελπίζει στο κοντινό μέλλον, να μην χωράνε τα παιδιά που θα στραφούν στην πάλη.

Τι δήλωσε ο προπονητής Σωτήρης Καραμπέκος

Ο προπονητής πάλης Σωτήρης Καραμπέκος διαπιστώνοντας ότι όντως «είναι δύσκολη η γύρω περιοχή του Ασπροπύργου όπου παραμονεύει η παραβατικότητα».

«Εδώ όμως, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βοηθάνε και δείχνουν μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και προσπαθούν μέσω του αθλήματος της πάλης να δημιουργήσουν ανθρώπους ικανούς να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προβλήματα που έχει η περιοχή».

Και για τον Σωτήρη Καραμπέκο, το ταλέντο στην πάλη και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία στους Πόντιους, είναι γραμμένο στο DNA, σημειώνοντας ότι όλες οι διακρίσεις που πέτυχε η Ελλάδα σε αυτό το άθλημα έγινε από νεαρούς Πόντιους τους οποίους, όπως λέει, τους χαρακτηρίζει «ο πατριωτισμός».

«Ο Ασπρόπυργος είναι μία υποβαθμισμένη περιοχή σε μια βιομηχανική ζώνη», μας λέει ο αθλητής πάλης Δημήτρης Μασμανίδης, που επισκέπτεται καθημερινά το γυμναστήριο.

«Εδώ ο κόσμος εκτιμάει πολύ τα μαχητικά αθλήματα, και κυρίως την πάλη, και ιδιαίτερα ο ποντιακός κόσμος, οι Έλληνες του Πόντου από μικρά παιδιά ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, μας αρέσει η πάλη γιατί δημιουργεί αίσθημα σεβασμού και ήθους και μαθαίνεις να έχεις σωστή συμπεριφορά απέναντι στον συναθλητή και συνάνθρωπο σου, και φέρεσαι έξω στην κοινωνία με σωστό τρόπο».