H FIFA «μοιράζει» τα Μουντιάλ

20:07 - 11 Δεκέμβριος 2024

Αναθέτει σήμερα το τουρνουά του 2034 στη Σαουδική Αραβία παρά τις πολλές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι έτοιμος να ανακοινώσει σήμερα τους οικοδεσπότες των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2030 και 2034. Η από κοινού προσφορά Μαρόκου, Ισπανίας και Πορτογαλίας αναμένεται να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του 2030, ενώ η Σαουδική Αραβία αυτή του 2034.

Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο της FIFA. Χωρίς να υπάρχουν άλλες προσφορές για τα δύο τουρνουά, τα αποτελέσματα είναι δεδομένα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από το εναρκτήριο τουρνουά που διεξήχθη στην Ουρουγουάη. Για να τιμηθεί το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο, η προσφορά θα περιλαμβάνει και έναν αγώνα στην Ουρουγουάη καθώς και παιχνίδια στην Αργεντινή και την Παραγουάη. Με αυτή τη διαφοροποίηση προκύπτει η ιστορικότητα της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο εκτείνεται σε τρεις ηπείρους και ως διοργανώτριες θεωρούνται πολλές συνομοσπονδίες. Κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να πάει το Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία.

Η πρόταση των τριών ηπείρων επιβεβαιώθηκε από τη FIFA πριν από περίπου έναν χρόνο ως η μοναδική για το 2030. Το σενάριο που ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία να καταθέτουν τη δική τους κοινή πρόταση δεν υλοποιήθηκε, καθώς στράφηκαν στην προσπάθεια φιλοξενίας του Euro 2028, το οποίο εξασφάλισαν. Επίσης, η φημολογούμενη πρόταση υπό την ηγεσία της Νότιας Κορέας, στην οποία συμμετείχαν η Κίνα, η Ιαπωνία και η Βόρεια Κορέα, δεν κατατέθηκε ποτέ.

 

ΜΠΗΚΕ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Η Νότια Αμερική αρχικά προσπάθησε να φιλοξενήσει εξολοκλήρου τη διοργάνωση για την εκατονταετηρίδα, αλλά το 2022 η UEFA παρενέβη προκειμένου να αναλάβουν τη διοργάνωση η Ισπανία και η Πορτογαλία, συνεργαζόμενες με την Ουκρανία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η Ουκρανία αντικαταστάθηκε αργότερα από το Μαρόκο, με τη Νότια Αμερική να συμφωνεί σε τρεις αγώνες στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας.

Το Μαρόκο, ύστερα από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες, θα γίνει το δεύτερο αφρικανικό έθνος που θα φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη Νότια Αφρική το 2010. Μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει φιλόδοξα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός τεράστιου σταδίου κοντά στην Καζαμπλάνκα με προτεινόμενη χωρητικότητα 115.000 θεατών, δυνητικά του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Η Ισπανία, η οποία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, θα είναι ουσιαστικά η επικεφαλής διοργανώτρια με 11 γήπεδα, ενώ η Πορτογαλία πρόκειται να συνεισφέρει με τρία στάδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Λισαβόνας και του Πόρτο. Ο τελικός αγώνας, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου 2030, θα μπορούσε να διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη ή στο νέο στάδιο του Μαρόκου.

 

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

 

Για το 2034, η αρχή της εναλλαγής ηπείρου της FIFA περιόριζε τις προσφορές στην Ασία ή την Ωκεανία. Προτού επανέλθει το Μουντιάλ σε μια ήπειρο, οι κανόνες της FIFA ορίζουν ότι πρέπει να έχουν παρέλθει δύο διοργανώσεις. Για τον λόγο αυτόν η Σαουδική Αραβία δεν μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα για το 2030, αφού το Μουντιάλ του 2022 είχε φιλοξενηθεί από μία άλλη ασιατική χώρα, το Κατάρ. Μπορούσε όμως για το 2034, για το οποίο δεν μπορούσαν η Βόρεια Αμερική (2026), η Νότια Αμερική (2030), η Ευρώπη (2030) και η Αφρική (2030). Η FIFA ανακοίνωσε περιορισμένες προθεσμίες για τις υποβολές με αποτέλεσμα η Αυστραλία και η Ινδονησία να αποσυρθούν. Έτσι ξεμείναμε με την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, που, λες και το ήξερε, πρόλαβε τις προθεσμίες που δεν πρόλαβαν άλλες χώρες. Παρά την έλλειψη υποδομών -προς το παρόν μόνο δύο στάδια πληρούν τις απαιτήσεις της FIFA-, στη Σαουδική Αραβία θα ανατεθεί σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034. Το βασίλειο αναμένεται να κατασκευάσει ή να ανακαινίσει 12 επιπλέον χώρους και ίσως χρειαστεί να επαναπρογραμματίσει την εποχή διεξαγωγής του τουρνουά για να αποφύγει την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού. Ωστόσο, το Ραμαζάνι τον Δεκέμβριο του 2034 θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα. Η ανάθεση της διοργάνωσης στη Σαουδική Αραβία έρχεται εν μέσω επικρίσεων για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Χθες η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νορβηγίας (NFF) ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της ανάθεσης από τη FIFA των δικαιωμάτων φιλοξενίας για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2030 και του 2034, προσθέτοντας ότι επέκρινε επισήμως τη διαδικασία σε σχετική επιστολή της προς την παγκόσμια συνομοσπονδία.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία για μαζικές εκτελέσεις ανθρώπων, περιορισμούς των δικαιωμάτων των γυναικών και της ελεύθερης έκφρασης και καταλογίζουν στη χώρα ότι χρησιμοποιεί τον αθλητισμό προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από όλα αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία και η οργάνωση Sports and Rights Alliance (SRA) έχουν καλέσει τη FIFA από τις 11 Νοεμβρίου να «διακόψει τη διαδικασία υποψηφιότητας». Την ίδια ώρα ο Χαμάντ Αλμπαλαουί, επικεφαλής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034, δήλωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στοχεύει να προσελκύσει «περισσότερους φιλάθλους από ποτέ» στη διοργάνωση με τη συμμετοχή 48 ομάδων. Παράλληλα η Σαουδική Αραβία επιδιώκει μέσω σειράς στο Netflix να αντιστρέψει την κατάσταση, διαμορφώνοντας μία νέα εικόνα με ορίζοντα την κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου σε 10 χρόνια. Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για το ποδόσφαιρό της, «Saudi Pro League: Kickoff», μία παραγωγή που υπογραμμίζει τη μεταμόρφωση της Pro League Σαουδικής Αραβίας με την έλευση αστέρων όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και ο Καρίμ Μπενζεμά.