Στο μυαλό του Πεπ Γκουαρντιόλα

18:12 - 28 Νοέμβριος 2024

Ο αθλητικός ψυχολόγος Β. Βερτόπουλος εξηγεί τον «άγριο τσακωμό του Γκουαρντιόλα με την πραγματικότητα»

 

Η εικόνα προκαλεί σοκ. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα γεμάτος γρατζουνιές και με μια πληγή στη μύτη λίγο μετά το Μάντσετσερ Σίτι – Φέγενορντ 3-3. Είναι το ίδιο με αυτό που έχουμε δει από τον Ρώσο τενίστα Αντρέι Ρούμπλεφ ή το αντίθετο από αυτό που βλέπαμε από τον Ρότζερ Φέντερερ;

Την απάντηση μέσω της «Απογευματινής» έδωσε ο αθλητικός ψυχολόγος Βαγγέλης Βερτόπουλος.

«Έβαλα το δάχτυλό μου εδώ (και γρατζουνίστηκα) με το νύχι μου. Θέλω να κάνω κακό στον εαυτό μου», είπε προκαλώντας ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, ενώ χθες ζήτησε συγγνώμη. «Αιφνιδιάστηκα με μια ερώτηση στο τέλος της συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Τρίτης αναφορικά με μία γρατζουνιά στο πρόσωπό μου και εξήγησα ότι μία γερή νυχιά το προκάλεσε κατά λάθος αυτό. Η απάντησή μου δεν είχε πρόθεση σε καμία περίπτωση να αστειευτώ με το τόσο σοβαρό ζήτημα του αυτοτραυματισμού».

Ο αθλητικός ψυχολόγος Βαγγέλης Βερτόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν ασκούμε κριτική σε έναν άνθρωπο, απλώς εξετάζουμε μια συμπεριφορά του», εξήγησε: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δυσκολίας που έχει να διαχειριστεί αυτό που νιώθει. Μια τεράστια απογοήτευση από την αλλαγή στο σκορ, κάτι που δεν περίμενε και προφανώς έχει προκαλέσει κάποια συναισθηματική αναστάτωση. Είναι μια κατάσταση με την οποία μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι οι άνθρωποι, όταν συμβαίνουν αλλαγές που δεν θέλουμε. Κάποια απογοήτευση… και από αυτή μπορεί να προκύπτει θυμός με τον εαυτό του, τους παίκτες του, θυμός με κάτι άλλο. Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την απογοήτευση, προσπαθούμε να ξεσπάσουμε. Κάποιος μπορεί να πιει, άλλος να χτυπήσει κάτι, κάποιος, όπως σε αυτή την περίπτωση, να αυτοτραυματιστεί».

ΡΟΥΜΠΛΕΦ ΚΑΙ ΦΕΝΤΕΡΕΡ

Ο κ. Βερτόπουλος αναλύει τι μπορεί να συμβεί στο μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. «Όλοι οι άνθρωποι από τη στιγμή που δεν αποδεχόμαστε αυτό που συμβαίνει, τσακωνόμαστε μέσα μας με την πραγματικότητα. Είναι ακριβώς αυτό που είδαμε με τον Ρώσο τενίστα Αντρέι Ρούμπλεφ, ο οποίος έσπασε τη ρακέτα στο γόνατό του. Ο τελειομανής μπορεί να το κατευθύνει όλο αυτό στον εαυτό του. Κάποιος άλλος σε άλλους, ίσως στους παίκτες. Η ύπαρξη αυτής της συναισθηματικής αναστάτωσης, που ενδεχομένως να μας φέρει σε αυτοκαταστροφική διάθεση, σημαίνει ότι τσακωνόμαστε άγρια με την πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Βερτόπουλο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. «Ο Φέντερερ, για παράδειγμα, σπάνια είχε εξάρσεις. Είχε εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. Έλεγε ουσιαστικά ότι καλώς ή κακώς η κατάσταση έχει “στραβώσει”, να δω αν και τι μπορεί να κάνω». Ο κ. Βερτόπουλος, ο οποίος έχει υπάρξει και ομοσπονδιακός προπονητής ξιφασκίας, εξήγησε τι θα μπορούσε να κάνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. «Να αναγνωρίσει ότι δυστυχώς αυτή ήταν η εξέλιξη. Να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει τύχη και ότι για τα πάντα στον αθλητισμό υπάρχει αιτία. Καλώς ή κακώς συνέβη. Να μελετήσει βίντεο, να πάρει ένα feedback, κάτι που μπορεί πάντως να έκανε μισή ώρα αργότερα. Όμως εκείνη τη στιγμή μάς δείχνει ότι δεν είχε τον τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση».