Ο Βαρδής του ΠΑΟ

20:13 - 13 Νοεμβρίου 2024

Η σύνδεσή του μέσω της οικογένειας με το «τριφύλλι» και η σχέση του με ΟΦΗ και ΑΟ Επισκοπής

 

Το όνομα Βαρδινογιάννης υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Παναθηναϊκό, τον ΟΦΗ και τον ΑΟ Επισκοπής. Η ενασχόληση της οικογένειας με τις τρεις συγκεκριμένες ομάδες είναι ευρέως γνωστή, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, που έφυγε χθες από τη ζωή, να είναι το μέλος της οικογένειας του οποίου η ανάμειξη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα είναι η λιγότερο προβεβλημένη, αλλά θεωρείται σημαντική.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού από το 1979 μέχρι το 2012, χωρίς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης να είναι ιδιαίτερα ενεργός διοικητικά. Αυτός που είχε τον βασικό ρόλο ήταν ο αδερφός του Γιώργος, αλλά φερόταν να έχει πάντα δίπλα του τον εκλιπόντα. Όταν η οικογένεια πήρε το 54% των μετοχών της ΠΑΕ, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επέτρεπε ένα άτομο να διαθέτει ποσοστό άνω του 20%. «Κανένα πρόβλημα. 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου Βαρδής και 14% ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού», είπε ο «Καπετάνιος» και όλοι γνώριζαν ότι τα αδέρφια, με μπροστάρη τον ίδιο, διοικούσαν ουσιαστικά από κοινού το «τριφύλλι». Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» το 2003, όταν πλέον είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό ο γιος του Γιάννης Βαρδινογιάννης.

«Στη διάρκεια της παρουσίας της οικογένειας στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, πάνω από τρεις δεκαετίες, ο σύλλογος διατηρήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο, κατακτώντας τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις και κάνοντας σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ η ΚΑΕ τονίζει: «Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρείν στη χώρα μας, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση εντός και εκτός Ελλάδος και πολυετή προσφορά στον Παναθηναϊκό». «Είχε συχνή παρουσία στους αγώνες του Παναθηναϊκού, έπαιξε ρόλο σε επίπεδο αποφάσεων και αποτέλεσε έναν διαχρονικό παράγοντα», ανέφερε ο Παναθηναϊκός ΑΟ.

 

O ΘΟΔΩΡΟΣ

 

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στήριξε και τον ΟΦΗ. Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, αδερφός του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ήταν ο βασικός χρηματοδότης. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα το 1986 ο ΟΦΗ τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα πίσω από τον Παναθηναϊκό. Έναν χρόνο αργότερα πήρε το Κύπελλο Ελλάδας και την επόμενη σεζόν έφτασε στους «16» του Κυπέλλου UEFA. Επί των ημερών του κατασκευάστηκε το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο του ΟΦΗ στην περιοχή Σκαφιδαρά του Δήμου Γαζίου και το γήπεδό του μετονομάστηκε «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης». Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΟΦΗ επισήμανε: «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, αδερφός του μεγάλου διοικητικού ηγέτη της ομάδας μας, Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, αποτέλεσε μαζί του έναν από τους ανθρώπους που στάθηκαν για πολλά χρόνια δίπλα στον ΟΦΗ, εδραιώνοντάς τον μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας». Ο ερασιτέχνης ΟΦΗ προσέθεσε: «Υπήρξε ένας μεγάλος ευεργέτης του ΟΦΗ και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Στήριξε και την ομάδα της γενέτειράς του, τον ΑΟ Επισκοπής Ρεθύμνου, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο μέγιστος κ. Βαρδής, ο αναγεννητής τόσων πραγμάτων που σήμερα όλοι απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, ο φίλαθλος της ομάδας μας, ο Πισκοπιανός μεγιστάνας, μια διεθνής προσωπικότητα, αναχώρησε για έναν άλλο κόσμο, αυτόν των αγγέλων».