Ο Ρόδρι είναι ο… κώδωνας κινδύνου

20:13 - 25 Σεπτέμβριος 2024

Το υπερβολικά φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα αυξάνει τα έσοδα ομοσπονδιών και συλλόγων, όμως απ’ ό,τι φαίνεται βλάπτει σοβαρά την υγεία των ποδοσφαιριστών

 

 

Ροντρίγκο Ερνάντεθ Καρσκάντε, γνωστός σε όλους μας ως Ρόδρι, ο Ισπανός μέσος της Μάντσετσερ Σίτι που μέχρι τώρα έμοιαζε να είναι ο παίκτης-συνώνυμο της αντοχής. Μια ματιά στο transfermarkt δείχνει ότι από το 2019, οπότε εντάχθηκε στο δυναμικό της Σίτι, έχασε όλα κι όλα πέντε ματς λόγω τραυματισμού. Πλέον όλα δείχνουν ότι θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν με τραυματισμό στο γόνατο. Η ειρωνεία είναι ότι ο τραυματισμός του ήρθε μόλις λίγες μέρες αφού έκρουσε ο ίδιος των κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος στο φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, παρακινώντας σε απεργία των ποδοσφαιριστών.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ρόδρι στο 2-2 κόντρα στην Άρσεναλ ακολούθησε το πρόβλημα στους μηριαίους, με το οποίο είχε έλθει αντιμέτωπος λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Οι τραυματισμοί του, όπως και πολλών ακόμα παικτών, έχουν πλέον πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για το εάν παίκτες όπως ο Ρόδρι παίζονται υπερβολικά και το σώμα τους ωθείται πλέον στα άκρα. Ένας παίκτης σαν τον Ισπανό μπορεί να παίξει 75 παιχνίδια με την ομάδα του -τόσα θα δώσει η Σίτι αν φτάσει στους τελικούς όλων των διοργανώσεων στις οποίες μετέχει- και αρκετά ακόμα με την εθνική ομάδα.

«Παίζουμε πάρα πολλά παιχνίδια», είχε πει πρόσφατα ο Ρόδρι, και δεν είναι ο μόνος. Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν επικίνδυνο για τους παίκτες το φορτωμένο καλεντάρι, μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των παικτών. Περισσότερα παιχνίδια σημαίνουν προφανώς περισσότερους τραυματισμούς. Η αυξημένη συχνότητα αγώνων σημαίνει μη επαρκή χρόνο αποθεραπείας, ως εκ τούτου υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, ιδιαίτερα μυϊκών καταπονήσεων και βλαβών στους συνδέσμους. Ο Ρόδρι χτυπήθηκε και από τα δύο.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 

Ο Ισπανός δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε. «Ο στόχος είναι να παίζουμε λιγότερα παιχνίδια για να αποφύγουμε τραυματισμούς. Αν οι παίκτες παίζουν λιγότερο, δεν έχουν πρόβλημα να μειώσουν τους μισθούς τους», σχολίασε ο προπονητής της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, ενώ ο Έντσο Μαρέσκα της Τσέλσι και ο αρχηγός της Άστον Βίλα, Τζον ΜακΓκίν, έκαναν ανάλογες δηλώσεις. Ο δε τερματοφύλακας των Μαδριλένων, Τίμπο Κουρτουά, σχολίασε: «Κάποιοι λένε ότι κερδίζουμε πολλά χρήματα, επομένως δεν πρέπει να παραπονιόμαστε. Αλλά οι καλύτεροι παίκτες δεν θα είναι πάντα σε θέση να παίξουν αν συνεχιστεί αυτό». Βλέποντας δε τον γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, να αποχωρεί σε φορείο, τόνισε: «Με πόνεσε πολύ που σε είδα να φεύγεις έτσι από το γήπεδο».

Βέβαια οι αποφάσεις ανήκουν στην ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, οι οποίες κινούνται προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Προσθέτουν αγώνες στις περισσότερες από τις διοργανώσεις τους και απ’ ό,τι φαίνεται αδιαφορούν για τους παίκτες. Προφανώς οι υπεύθυνοι λήψης των αποφάσεων για το ποδόσφαιρο δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το γεγονός ότι οι καλοί ποδοσφαιριστές είναι καλοί όταν αγωνίζονται και όχι όταν είναι τραυματίες. Συνεπώς, ακόμα και αν βλέπουν ως προϊόν το ποδόσφαιρο, αυτό το προϊόν δεν πουλάει χωρίς τους υγιείς ποδοσφαιριστές.

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, έχει δηλώσει: «Αν παίζεις λιγότερο, παίρνεις λιγότερα χρήματα. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που κερδίζουν 1.000 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να διαμαρτύρονται και όχι οι ποδοσφαιριστές». Βέβαια είναι προφανές ότι ο Τσέφεριν με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν σκέφτεται τους εργαζόμενους στα εργοστάσια αλλά τα αυξημένα έσοδα για τους συλλόγους, τα διοικητικά όργανα, προφανώς και τους αξιωματούχους, όπως είναι ο ίδιος. Θα πρέπει ο Σλοβένος δικηγόρος να φανταστεί τον εαυτό του καθισμένο απέναντι στην ποδοσφαιρική του στάνη και να αναρωτηθεί: «Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»