Το 9-2 της Μπάγερν επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αποτελεί μια μικρή πρόγευση της μανίας με την οποία θα κυνηγούν τα «θηρία» τις συντριβές των αντιπάλων τους στα Κύπελλα Ευρώπης
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα φιλικού παιχνιδιού μεγάλης ελληνικής ομάδας με μια από τις επονομαζόμενες… μπιραρίες κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου προετοιμασίας σε κάποια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης: 9-2!
Κι όμως, πρόκειται για αποτέλεσμα αναμέτρησης του UEFA Champions League με θύτη την Μπάγερν Μονάχου και θύμα όχι κάποια πρωτάρα της διοργάνωσης αλλά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που βρισκόταν στην τέταρτη ψηλότερη θέση (βάσει ranking) του τρίτου γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της League Phase.
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βαυαροί… σπάνε τα κοντέρ με μια επιθετική επίδοσή τους. Εδώ έχουν φιλοδωρήσει με οκτώ γκολ κοτζάμ Μπαρτσελόνα σε προημιτελικό, στους «Bad Blue Boys» θα… κώλωναν;
Συνολικά το Μόναχο αποτελεί… κρανίου τόπο για ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Allianz Arena είναι ένα γήπεδο όπου όταν σε πάρει η κατηφόρα δύσκολα αποφεύγεις ιστορικές συντριβές. Ωστόσο δεν θα είναι το μόνο που θα φιλοξενήσει φέτος τέτοιου είδους εκκωφαντικά αποτελέσματα.
Το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ουσιαστικά υποχρεώνει τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου να αναζητούν με μανία όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ στα παιχνίδια τους. Και αυτό γιατί, με δεδομένο ότι οι ομάδες αγωνίζονται απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, πρωταρχικό κριτήριο στις περιπτώσεις ισοβαθμίας είναι η διαφορά τερμάτων.
Μια φορά κι έναν καιρό η Μπάγερν (και η κάθε Μπάγερν) γνώριζε ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου όπου συμμετείχε ήταν σχεδόν τυπική διαδικασία. Οι συντριβές των αντιπάλων της στηρίζονταν απλώς στο… ονόρε και στην τάση των Γερμανών να μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι σεβόμενοι τους φίλους τους αλλά και τους αντιπάλους τους.
Πλέον όμως οι Βαυαροί δεν ανταγωνίζονται βαθμολογικά τρεις υποδεέστερες ομάδες αλλά τα υπόλοιπα «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Γιουβέντους, την Ίντερ, τη Μίλαν. Ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι στο τέλος της League Phase θα έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη οκτάδα που οδηγεί απευθείας στην πρόκριση στους «16»;
ΚΑΘΕ ΓΚΟΛ ΜΕΤΡΑΕΙ
Πολύ περισσότερο, ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η ομάδα του Βενσάν Κομπανί θα τερματίσει στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα; Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι όσο ψηλότερα τερματίσει μια ομάδα στο φινάλε της League Phase τόσο πιο βατό μονοπάτι θα έχει (θεωρητικά) τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.
Τις επόμενες επτά αγωνιστικές η Μπάγερν έχει να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα (και μάλιστα στη Βαρκελώνη), την Παρί Σεν Ζερμέν, έχει να επισκεφθεί έδρες όπως το Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ και το Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ. Κανείς δεν της εγγυάται το «οκτώ στα οκτώ», όπως συνέβαινε ουκ ολίγες φορές μέχρι πέρυσι με το «έξι στα έξι».
Ό,τι ισχύει με τους Γερμανούς ισχύει και με όλα τα φαβορί της διοργάνωσης. Αν, για παράδειγμα, η Ρεάλ Μαδρίτης στραβοπατούσε στην πρεμιέρα της απέναντι στη Στουτγκάρδη, το βάρος μιας ήττας ή μιας ισοπαλίας θα ήταν πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με εκείνο που τις συνόδευε στην προγενέστερη φάση των ομίλων.
Όλοι οι «μεγάλοι» λοιπόν θα κυνηγούν νίκες με όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ διαφορά, όποτε τους το επιτρέπουν οι συνθήκες μιας αναμέτρησης.
Για αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλα ανάλογα αποτελέσματα στη συνέχεια της League Phase. Και αν τα επτά, τα οκτώ, τα εννέα και τα δέκα είναι σπάνιο να έρθουν… οι τεσσάρες, οι πεντάρες και οι εξάρες θα πέφτουν σύννεφο!