Η επιστροφή μιας «βαριάς» Ελλάδας

19:12 - 10 Σεπτεμβρίου 2024

«Πρότυπα για όλους» χαρακτήρισε τους Παραολυμπιονίκες μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

 

Το βράδυ της Κυριακής η «χρυσή» Παραολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και ο «αργυρός» Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης σήκωσαν ψηλά στον ουρανό του Σταντ Ντε Φρανς την ελληνική σημαία στην Τελετή Λήξης των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων. Και χθες η ελληνική αποστολή μπήκε στο αεροπλάνο για την επιστροφή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου βρέθηκε ο Μιχάλης Μουρούτσος ώστε να υποδεχθεί μεταξύ άλλων τις Χριστίνα Γκέντζου και Έλενα Παπασταματοπούλου, οι οποίες πήραν μετάλλια στο τάε κβον ντο. Με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να σχολιάζει: «Από ό,τι έχω πληροφορηθεί έχουν φάει πρόστιμο, γιατί οι αποσκευές ήταν υπέρβαρες!».

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2000 στο τάε κβον ντο πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό, είμαι συγκινημένος που ήρθα στο αεροδρόμιο να τους υποδεχθώ. Είμαι χαρούμενος που μέσα σε αυτά τα μετάλλια υπάρχουν και δύο του τάε κβον ντο. Είναι δύο ιστορικά μετάλλια, που υπόσχονται πολλά για το μέλλον, γιατί και οι δύο αθλήτριες είναι πολύ μικρές».

 

Η ΥΠΟΔΟΧΗ

 

Υπέρβαρες λοιπόν οι αποσκευές των μελών της αποστολής στο Παρίσι, λόγω των 13 μεταλλίων που πήραν οι αθλητές μας στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 32η θέση του σχετικού πίνακα με τρία χρυσά, τρία αργυρά και επτά χάλκινα.

Όσοι βρέθηκαν χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποθέωσαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Η ιαχή «Ελλάς, Ελλάς!» ακούστηκε όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι αθλητές της Ελλάδας, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook χαρακτήρισε τους Παραολυμπιονίκες «πρότυπα για όλους μας».

Αναλυτικά, στην ανάρτησή της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Μας συγκινούν και μας κάνουν περήφανους οι αθλητές και οι αθλήτριές μας που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Οι χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι Παραολυμπιονίκες μας, οι προπονητές, οι οδηγοί και οι συνοδοί τους, ολόκληρη η ομάδα την οποία θαυμάσαμε για τις προσπάθειες και τις επιδόσεις της ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Με τον αγώνα τους, στην ιδιαίτερα απαιτητική αυτή διοργάνωση, απέδειξαν ότι το σώμα, αυτό το εύθραυστο κέλυφος μέσα στο οποίο όλοι μας κατοικούμε, μπορεί να υπερβεί κάθε αναπηρία, κάθε πρόβλημα και κάθε ατέλεια όταν καθοδηγείται από πνεύμα εμφορούμενο από θάρρος, επιμονή, πίστη, αντοχή, αποφασιστικότητα.

Θέλω ξανά να συγχαρώ θερμά όλους όσους ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών: τον Νάσο Γκαβέλα, τον Θανάση Κωνσταντινίδη, τον Λάζαρο Στεφανίδη, τον Αντώνη Τσαπατάκη, τον Κωνσταντίνο Τζούνη, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, την Ελένη Παπασταματοπούλου, τη Χριστίνα Γκέντζου, τη Λήδα Μανθοπούλου, τη Θεοδώρα Πασχαλίδου, τον Μανώλη Στεφανουδάκη, την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Οι διακρίσεις τους, μα πάνω από όλα το σθένος, η αγωνιστικότητα, η ψυχική τους δύναμη, εκείνο το “δεν τα παρατάμε” που αναφώνησε ο Αντώνης Τσαπατάκης μετά τη νίκη του, τους εξυψώνουν στη συνείδησή μας και τους καθιστούν πρότυπα για όλους μας».

Στο μεταξύ, η Φλόγα των Αγώνων έσβησε οριστικά 45 ημέρες μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και αφού ολοκληρώθηκαν και οι Παραολυμπιακοί με την Τελετή Λήξης στο Stade de France. Με τη γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» να αναφέρει ότι τώρα είναι ώρα για μαθηματικά, αθροίζοντας τα μετάλλια που κατακτήθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα κατέκτησε 8 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1 χρυσό – 1 ασημένιο – 6 χάλκινα) και την 51η θέση, ενώ πήρε 13 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά – 3 ασημένια – 7 χάλκινα) και την 33η θέση. Πρώτη με διαφορά ήταν η Κίνα, η οποία σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες πανηγύρισε 311 μετάλλια έναντι 231 των ΗΠΑ.