Ένα… ξέφραγο αμπέλι

Ανοίγουμε το… μαύρο κουτί των αμυντικών κενών της ΑΕΚ, που δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν παθητικό
22:27 - 19 Σεπτέμβριος 2023

Ξεκίνησε ως πρόβλημα, διαγνώστηκε ως «ασθένεια», αλλά πλέον κάθε παιχνίδι που περνά μοιάζει να λαμβάνει τη μορφή «γάγγραινας» που, ιδιαίτερα ενόψει του αγώνα με τη φορμαρισμένη Μπράιτον στην Αγγλία, τρομάζει κάθε φίλο της ΑΕΚ.

Με το κυριακάτικο ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό η Ένωση συμπλήρωσε εννιά επίσημα παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων από τις 15 Αυγούστου που αντιμετώπισε την Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ.

Πρώτη φορά

Όχι μόνο έχει δεχτεί γκολ σε όλα, αλλά κόντρα στους «ερυθρόλευκους» κατάφερε για πρώτη φορά να προηγηθεί στο σκορ, παρά το γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε με επιτυχία τα κεκτημένα της.

Και μόνο η σύγκριση με τα περυσινά αριθμητικά δεδομένα της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα αρκεί για να καταγράψει το μέγεθος του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της προς την κατάκτηση του νταμπλ η ΑΕΚ δέχτηκε πέρυσι συνολικά σε 44 αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας μόλις 20 γκολ (μέσος όρος 0,45 γκολ ανά παιχνίδι), έχοντας διατηρήσει ανέπαφη την εστία της σε 31 αναμετρήσεις (ποσοστό 70%).

Τι συμβαίνει φέτος και η εξαιρετικά αποτελεσματική αμυντική λειτουργία του «Δικεφάλου» θυμίζει… ελβετικό τυρί; Επιχειρούμε να ανοίξουμε το «μαύρο κουτί» τής εξόφθαλμα προβληματικής αμυντικής λειτουργίας της πρωταθλήτριας Ελλάδας και να εντοπίσουμε τις πηγές του κακού.

Κ2

Σχεδιασμός

μεταγραφών

Από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου η απόκτηση κεντρικού αμυντικού αποτελούσε προτεραιότητα για τον Ματίας Αλμέιδα και τους συνεργάτες του. Στα μέσα Ιουλίου μάλιστα ο διεθνής Μεξικανός στόπερ Νέστορ Αραούχο εμφανιζόταν να βρίσκεται μια ανάσα από την OPAP Arena. Όχι μόνο δεν αποκτήθηκε όμως ο αμυντικός της Κλαμπ Αμέρικα, αλλά η ΑΕΚ άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη ολόκληρη η μεταγραφική περίοδος χωρίς να αποκτήσει «τρίτο πόλο» δίπλα στο δίδυμο Μουκουντί – Βίντα. Κάτι τέτοιο συνέβη μόλις διαπιστώθηκε το χτυπητό κενό στα προκριματικά του Champions League, με την απόκτηση του Αλεξάντερ Κάλενς να ολοκληρώνεται ως «λύση εκτάκτου ανάγκης» και τον διεθνή Περουβιανό να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια του Europa League.

Κ3

Με άλλες

ταχύτητες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν είναι η δυσκολία της να προσαρμοστεί στις σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών παιχνιδιών σε σχέση με αυτά που διεξάγονται στις εγχώριες διοργανώσεις. Οι ρυθμοί του ποδοσφαίρου που παίζεται στο Champions και το Europa League κινούνται σε σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνους των περισσότερων αγώνων στη Super League, με αποτέλεσμα η Ένωση να παρουσιάζει πολύ χτυπητές αδυναμίες κυρίως στο αμυντικό της transition. Το γεγονός μάλιστα ότι οι δύο βασικοί στόπερ της (Μουκουντί και Βίντα) στερούνται ταχύτητας, που θα τους επέτρεπε να αντιδρούν πιο γρήγορα στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων, διογκώνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος.

Κ4

Μικρότερη η ένταση στο παιχνίδι της

Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό της ΑΕΚ στην πρώτη σεζόν του Ματίας Αλμέιδα στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο; Το αδιάκοπο τρέξιμο, οι αστείρευτες φυσικές δυνάμεις και το ασφυκτικό πρέσινγκ στον αντίπαλο από το ύψος της δικής του περιοχής. Πέρυσι όμως η Ένωση διέθετε την πολυτέλεια να εμφανίζεται ξεκούραστη στα περισσότερα παιχνίδια της, ενώ φέτος αδυνατεί να παρουσιάσει την ίδια φρέσκια εικόνα έχοντας να διαχειριστεί διαδοχικά παιχνίδια. Ακόμη και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου θύμισε περυσινή ΑΕΚ στο πρώτο της εκρηκτικό εικοσάλεπτο, «ξεφούσκωσε» γρήγορα με αποτέλεσμα μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου να δεχτεί έντονη πίεση από τους Πειραιώτες. Η έλλειψη έντασης στο παιχνίδι της στοιχειοθετεί βασικό πρόβλημα στην αμυντική δυσλειτουργία της.

Κ5

Ο τερματοφύλακας

της… υπέρβασης

Φεύγοντας την Κυριακή από την OPAP Arena, ουκ ολίγοι φίλοι της ΑΕΚ ψέλλιζαν το όνομα «Αλέξανδρος Πασχαλάκης». Και δεν ήταν η πρώτη φορά που μνημόνευαν κάποιον τερματοφύλακα αντίπαλης ομάδας ως μέτρο σύγκρισης με την αγαπημένη τους ομάδα. Το ίδιο είχε συμβεί με τον Λιβάκοβιτς στα παιχνίδια με την Ντιναμό, το ίδιο και με τον Μπουτέ στις αναμετρήσεις με την Αντβέρπ. Τι δεν βλέπουν οι Ενωσίτες από τους δικούς τους πορτιέρο, τον Στάνκοβιτς και τον Αθανασιάδη; Υπερβατικές εμφανίσεις. Να μπορούν οι δυο τους να αλλάξουν τη μοίρα μιας αναμέτρησης με μη συμβατικές επεμβάσεις, σαν αυτές του Πασχαλάκη στο πρώτο εικοσάλεπτο του ντέρμπι, με τον Έλληνα κίπερ να κρατάει ζωντανό τον Ολυμπιακό σχεδόν μόνος του.