Το ελληνικό μονοπάτι στο Europa

20:13 - 2 Σεπτέμβριος 2024

Οι νίκες που θα χρειαστούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για να μπορέσουν να προκριθούν στα playoffs της διοργάνωσης ή να διεκδικήσουν απευθείας την παρουσία τους στους «16»

 

Είναι ιδιαίτερη η προσαρμογή της διεθνούς ποδοσφαιρικής κοινότητας στα δεδομένα του νέου format των διοργανώσεων της UEFA. Μέχρι φέτος όλοι όσοι υπηρετούμε από διάφορα πόστα το άθλημα είχαμε κάποια ακλόνητα δεδομένα στα οποία μπορούσαμε να βασιστούμε για να αναλύσουμε την κλήρωση οποιασδήποτε ομάδας. Το τελευταίο τριήμερο… ταξιδεύουμε στο άγνωστο, επιχειρώντας να συλλέξουμε στοιχεία για τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν επί σειρά μηνών στο «στρατηγείο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας προκειμένου να δοκιμαστεί η νέα μορφή των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, έχει αξία να προσεγγίσουμε λίγο πιο διεξοδικά το αποτέλεσμα της κλήρωσης Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού σε Europa και Conference League και κυρίως το πρόγραμμα των τριών εκπροσώπων μας, σε μια σεζόν όπου ευελπιστούμε να δούμε τη χώρα μας να εδραιώνεται στην πρώτη 15άδα του ranking της UEFA και να διατηρεί τα προνόμια που κέρδισε (πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεύτερη θέση στα προκριματικά του Champions League) μετά το περσινό ιστορικό επίτευγμα των Πειραιωτών.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τους κατόχους του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι άλλωστε είχαν την τιμητική τους στις κληρώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Μονακό.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η φετινή πορεία των «ερυθρόλευκων» θα μαγνητίζει ουκ ολίγα βλέμματα πάνω της και για ιστορικούς λόγους, γιατί ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα επιχειρήσει να πετύχει το θεωρητικά… απραγματοποίητο και να κατακτήσει ως προπονητής τρίτη ευρωπαϊκή κούπα σε ισάριθμες διαδοχικές σεζόν!

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Λιόν (26/9 εκτός έδρας), Μπράγκα (3/10 εντός), Μάλμε (12/10 εκτός), Ρέιντζερς (17/11 εντός), Στεάουα Βουκουρεστίου (28/11 εκτός), Τβέντε (12/12 εντός), Πόρτο (23/1 εκτός) και Καραμπάγκ (30/1 εντός).

Βάσει των εκατοντάδων χιλιάδων προσομοιώσεων του νέου format που πραγματοποιήθηκαν από τους ειδικούς που το επιμελήθηκαν, για να μπορέσει μια ομάδα να βρεθεί στις πρώτες 24 θέσεις της βαθμολογίας και να συνεχίσει τουλάχιστον στα playoffs θα πρέπει να φέρει μίνιμουμ δύο νίκες και δύο ισοπαλίες στα οκτώ παιχνίδια της.
Για να εξασφαλίσει θέση στην πρώτη οκτάδα (άρα να προκριθεί απευθείας στους «16»), ο πήχυς της πρέπει να είναι μίνιμουμ οι 18 βαθμοί), κάτι που μεταφράζεται είτε σε έξι νίκες είτε σε πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες.

 

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

 

Να τρέξει ο Ολυμπιακός ή οποιαδήποτε ελληνική ομάδα αήττητο σερί οκτώ αγώνων σε μια διοργάνωση τόσο υψηλού επιπέδου, όπως το Europa League, φαντάζει από πολύ δύσκολο έως απίθανο. Το πρόγραμμα των «ερυθρόλευκων» ωστόσο τους δίνει ελπίδες να διεκδικήσουν ένα πολύ δυνατό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη, αρκεί να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δύναμη του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Γιατί αν πετύχουν στο Φάληρο το 4/4, οι έδρες της Στεάουα και της Μάλμε μόνο απαγορευτικές δεν φαντάζουν για τρίποντα.
Βέβαια, απέναντι σε ισχυρές και πολύ ποιοτικές ομάδες, όπως η Ρέιντζερς και η Μπράγκα, το έργο των Πειραιωτών ακόμη και μέσα στο «σπίτι» τους μόνο εύκολο δεν θα είναι.
Αντίθετα, το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ μοιάζει πιο βατό για να εξασφαλίσει παρουσία στις πρώτες 24 θέσεις της βαθμολογίας, αλλά πολύ πιο δύσκολο αν θέλει να στοχεύσει ψηλότερα. Και αυτό γιατί μπορεί τα παιχνίδια του στην Τούμπα να είναι πιο βατά, αλλά αυτά που θα δώσει μακριά από τη Θεσσαλονίκη είναι… φωτιά και λάβρα.
Γαλατασαράι (25/9 εκτός), Στεάουα (3/10 εντός), Βικτόρια Πλζεν (24/10 εντός), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (7/11 εκτός), Ρίγας (28/11 εκτός), Φερεντσβάρος (12/12 εντός), Σλάβια Πράγας (23/1 εντός) και Ρεάλ Σοσιεδάδ (30/1 εκτός).

Πρώτος και απόλυτα εφικτός στόχος για τον «Δικέφαλο» είναι οι 10-12 βαθμοί. Και μετά να δει αν μπορεί να διεκδικήσει την υπέρβαση.