Η Ρούξι πέταξε στον ουρανό

19:56 - 5 Μαρτίου 2024

Η Ντουμιτρέσκου «έφυγε» σε ηλικία 46 ετών και σκόρπισε θλίψη στον ΠΑΟ και τον ελληνικό αθλητισμό

 

Η καρδιά δεν σε προειδοποιεί! Μπορεί να σταματήσει έτσι ξαφνικά και όλα να τελειώσουν. Έτσι ξαφνικά και η Ρούξι Ντουμιτρέσκου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 46 ετών από ανακοπή καρδιάς. Μία είδηση που σκόρπισε τη θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Η Ρουμάνα ήταν μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές στην ιστορία του γυναικείου τμήματος βόλεϊ.

Γεννήθηκε στο Γκαλάτσι της Ρουμανίας στις 20 Απριλίου 1977. Αγωνίστηκε στη θέση της διαγωνίου, αρχικά στην ομάδα Ντάτσια Πιτέστι στη Ρουμανία, ενώ ήταν διεθνής τόσο με την Εθνική Ρουμανίας κάτω των 20 ετών από το 1992 όσο και με την ομάδα γυναικών, όταν στα 17 της αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1997 και εντάχθηκε στην ομάδα των Βριλησσίων και το 2003 στον Παναθηναϊκό, έχοντας μια καριέρα πλούσια σε διακρίσεις. Με την ομάδα των Βριλησσίων κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και τρία Κύπελλα Ελλάδας.

 

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Με το «τριφύλλι» πανηγύρισε 6 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, το αργυρό μετάλλιο στο Challenge Cup και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο του 2010, ύστερα από 25 χρόνια παρουσίας στους αγωνιστικούς χώρους. Επανήλθε το 2013 και αγωνίστηκε για μία σεζόν με τον Ηρακλή Κηφισιάς. Συνολικά κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Α1 γυναικών (1999, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010), 8 Κύπελλα Ελλάδας (1999, 2000, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010), ενώ βραβεύτηκε δύο φορές ως πολυτιμότερη παίκτρια (MVP) σε τελικούς Κυπέλλου (2005, 2008). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Challenge Cup (2009) και την τρίτη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1999). Η φανέλα με το νούμερο 9 έχει αποσυρθεί από το τμήμα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού. Το 2012 ήταν υποψήφια με το Παναθηναϊκό Κίνημα.

Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε για πέντε χρόνια με αρχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στην πρώτη συμμετοχή του γυναικείου βόλεϊ σε ολυμπιακή διοργάνωση και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 στην Ισπανία. Η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για τον θάνατο της Ντουμιτρέσκου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Ντουμιτρέσκου ήταν η εμβληματική φυσιογνωμία των φίνων κοριτσιών στη σύγχρονη ιστορία και μάλιστα εδώ και λίγους μήνες αποτελούσε την πρέσβειρα του Παναθηναϊκού στη Ρουμανία. Σαν επικήδειο κρατάμε κάποια λόγια της που είχε πει κατά καιρούς για τον σύλλογο: “Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα ερχόμουν πιο νωρίς στον Παναθηναϊκό”».

 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Σε ηλικία 46 ετών μία από τις κορυφαίες αθλήτριες βόλεϊ που έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας άφησε αναπάντεχα την τελευταία της πνοή.

Είχε παντρευτεί με τον επίσης αδικοχαμένο Ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Αλέξανδρο Νικολαΐδη, με τον οποίο είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Φίλιππο. Μετά το διαζύγιό τους η Ρούξι είχε επιστρέψει στη Ρουμανία, όπου είχε ιδρύσει δική της ακαδημία βόλεϊ. Δυστυχώς όμως το βράδυ της Κυριακής, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, υπέστη ανακοπή και παρόλο που κλήθηκε αμέσως ασθενοφόρο οι διασώστες δεν μπόρεσαν να την επαναφέρουν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει…».

Η Ελλάδα έγινε το δεύτερο σπίτι της, όπως είχε αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις. Κάτι που έγινε τυχαία το 1997. Τότε είχε συμφωνήσει με μια ομάδα της Γαλλίας και μια μέρα την πήραν τηλέφωνο από τα Βριλήσσια για να πάει να δοκιμαστεί τρεις ημέρες. Εκείνη ήταν αρνητική, αφού ήθελε να πάει στη Γαλλία και τα είχε όλα έτοιμα. Ωστόσο η μητέρα της επέμενε να πάνε για να δουν την Ελλάδα, την Αθήνα και την Ακρόπολη. Έτσι συμφώνησε να πάει, αν και, όπως είπε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα contra.gr, θα ήθελε να είχε μια βλάβη το αεροπλάνο και να μην είχε κάνει το ταξίδι. Ωστόσο η μητέρα της είχε δίκιο στην προτροπή της και έτσι αγάπησε την Ελλάδα. Και ας είχε θέματα με τη γαλλική ομάδα, την οποία άφησε στα κρύα του λουτρού.

 

Ο ΦΑΝ ΜΠΑΣΤΕΝ

 

Το καλοκαίρι του 2003 και ενώ ήταν σε διακοπές στην Κρήτη, την πήραν τηλέφωνο από τον Παναθηναϊκό. Στο ραντεβού που έκανε της έγινε πρόταση με τα διπλά χρήματα από όσα έπαιρνε στα Βριλήσσια. Δελεάστηκε και είπε το ναι για να ξεκινήσει μια σχέση ζωής, που έφτανε σε σημείο να συζητάει με τους οπαδούς μετά το τέλος των εντός έδρας αγώνων, πίνοντας έναν καφέ και λέγοντας ακόμα και τα προβλήματά τους που δεν αφορούσαν τον αθλητισμό γενικότερα. Όσο για τη φανέλα με το Νο9, που πάντα έπαιρνε, το έκανε λόγω της αγάπης της για τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Παρακολουθούσε ποδόσφαιρο και ο Ολλανδός θρυλικός αστέρας με το «9» στην πλάτη ήταν ο αγαπημένες της αθλητής. Λάτρεψε ακόμα και τη Μίλαν, επειδή ο Φαν Μπάστεν αγωνίστηκε και εκεί μεταξύ άλλων συλλόγων. Αναφορικά με τα προσωπικά της τον Σεπτέμβριο του 2011 παντρεύτηκε με τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος πέθανε νικημένος από τον καρκίνο. Μαζί είχαν έναν γιο, τον Φίλιππο, ο οποίος είναι 12 ετών. Οι δυο τους χώρισαν έπειτα από έναν χρόνο γάμου και η Ρούξι Ντουμιτρέσκου είχε φύγει στη Ρουμανία μαζί με το παιδί. Μια τραγική ιστορία, καθώς στην τρυφερή ηλικία όπου βρίσκεται έχασε πρώτα τον πατέρα του και τώρα και τη μητέρα του.