Η παράσταση του Τεντόγλου στη Γλασκόβη

19:44 - 4 Μαρτίου 2024

«Χρυσός» με… γκρίνια, κατσάδιασε την παγκόσμια ομοσπονδία και είναι έτοιμος για τριπλούν

 

Ανικανοποίητος, διαμαρτυρόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, έτοιμος για το Παρίσι. Έτοιμος και για τριπλούν. Κάπως έτσι είναι από το περασμένο Σάββατο ο Μίλτος Τεντόγλου με ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο στήθος του. Με ένα άλμα 8,22 μέτρων, βλέποντάς τον στη διάρκεια του αγώνα στη Γλασκόβη αλλά και μετά τις δηλώσεις του, νόμιζες ότι ήταν απλώς ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα. Τη στιγμή που όλοι εμείς πανηγυρίζαμε για τη δική του επιτυχία, τη στιγμή που σε όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων και σε όλες τις ιστοσελίδες ήταν πανάξια πρώτο θέμα, για αυτόν ήταν απλώς άλλη μία μέρα στη δουλειά.

Μία μέρα με την κλασική πλέον Τεντόγλεια γκρίνια που έχουμε όλοι λατρέψει: «Ο αγώνας μου ήταν χάλια, ούτε στον χειρότερό μου εχθρό να κάνει τελικό το πρωί. Ό,τι χειρότερο. Πολύ δύσκολο, δεν είχα καμία όρεξη πραγματικά. Προσπαθούσα από μόνος μου να ενεργοποιηθώ. Κουνιόμουν συνέχεια, έκανα καλό ζέσταμα. Προσπαθούσα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στα άλματά μου, αλλά δεν έβγαινε η επίδοση με τίποτα. Ήταν χαμηλά οκτάρια, εντάξει. Πολύ κακός αγώνας».

Κακός -κατά τον ίδιο- αγώνας, αλλά μεγάλη νίκη για τον Έλληνα άλτη, ο οποίος θα γιορτάσει σε περίπου δύο εβδομάδες -στις 18 Μαρτίου- τα 25α γενέθλιά του. Με βασικό αντίπαλό του έναν πιτσιρικά στην Emirates Arena, τον 19χρονο Ματία Φουρλάνι, ο οποίος πήρε το ασημένιο μετάλλιο, που είχε και αυτός επίδοση 8,22 μέτρα, ωστόσο ο Τεντόγλου είχε καλύτερο δεύτερο άλμα σε σύγκριση με τον Ιταλό (8,19 μέτρα έναντι 8,10 μέτρα). Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ Μακ Λάουντ με 8,21 μέτρα, επίδοση που αποτελεί φετινό ρεκόρ του. «Εγώ έχω ξανακερδίσει αυτό τον αγώνα. Τα άλλα παιδιά εδώ δεν τον έχουν ξανακερδίσει. Είναι νέοι αθλητές, είναι πιο πεινασμένοι από μένα», εξήγησε ο Τεντόγλου, που πάντως έδειξε μετά την Τεντόγλεια γκρίνια και την Τεντόγλεια σιγουριά, λέγοντας ότι αν έκανε ο Ματία καλύτερο άλμα θα έκανε και αυτός: «Εγώ πρέπει να βρω μια όρεξη, γιατί το έχω ξανακάνει, τα έχω κερδίσει όλα. Και είναι δύσκολο να βρεις αυτή την όρεξη πολλές φορές και ειδικά όταν είναι έτσι πρωί. Ένιωθα ότι είμαι σε Πανελλήνιο, σε Βαλκανικό, ήταν πολύ περίεργος αγώνας. Δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου εγώ». Όσον αφορά το χρυσό μετάλλιο, δήλωσε: «Δεν με ένοιαζε το χρυσό μετάλλιο, αλλά θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα αν ο αγώνας ήταν απόγευμα».

ΤΟ ΠΡΙΜ

Αυτό το «τα έχω κερδίσει όλα» του Τεντόγλου προέκυψε από τα 11 μετάλλια που έχει συλλέξει, με το προχθεσινό να προσθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του 40.000 δολάρια, το μπόνους για κάθε νικητή αγωνίσματος στη Γλασκόβη.

Όλα στο μήκος, διότι μπορεί τα επόμενα να είναι σε άλλο αγώνισμα και συγκεκριμένα στο τριπλούν. Το είπε άλλωστε μόνος του, έχοντας στο μυαλό του την πρόθεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου να καταργήσει τη βαλβίδα στον βωμό των υψηλότερων επιδόσεων και αφού, έπειτα από ανάλυση των στοιχείων από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των προσπαθειών στο μήκος ήταν άκυρες. Υπάρχει η σκέψη να βγει η βαλβίδα στο σημείο απογείωσης και να μπει μια ζώνη στην οποία θα καταγράφεται το πάτημα του άλτη.

Η σκέψη και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίζεται η World Athletics, δηλαδή η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού, συνιστά σύμφωνα με τον Τεντόγλου ασέβεια. «Το μήκος αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα, γιατί πρέπει να έχει ακρίβεια και να μπορείς να τρέχεις σαν σπρίντερ για να πατήσεις τέλεια στη βαλβίδα. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι στο μήκος. Το εύκολο είναι το άλμα. Θέλουν λοιπόν να αφαιρέσουν το δύσκολο μέρος, αυτό που κάνει το μήκος αυτό που είναι και να αφήσουν το εύκολο μέρος. Θέλουν να κάνουν το μήκος το πιο εύκολο αγώνισμα. Αν αυτό συμβεί, εγώ θα σταματήσω να αγωνίζομαι στο μήκος. Είναι τόσο κακή αυτή η απόφαση που είναι αστεία», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Ευτυχώς υπάρχει το τριπλούν, γιατί θα είναι το αγώνισμα στο οποίο θα συνεχίσω αν περάσουν αυτές οι αλλαγές. Νομίζω ότι σε κανέναν άλτη του μήκους δεν αρέσει αυτή η αλλαγή. Ίσως μόνο σε αυτούς που κάνουν πολλά άκυρα άλματα. Για μένα αυτό που ισχύει είναι ότι αφαιρεί όλη την ικανότητα, το κάνει ένα απλό αγώνισμα και εγώ δεν θέλω να το κάνω αυτό».

 

Ο ΛΙΟΥΙΣ

 

Η ασέβεια προκύπτει από το γεγονός ότι η παγκόσμια ομοσπονδία δεν μίλησε καθόλου με τους αθλητές: «Όλες οι ιδέες που έχουν σκεφτεί στην παγκόσμια ομοσπονδία για τις αλλαγές στο αγώνισμα είναι πολύ κακές. Ποτέ δεν ρωτάνε τη γνώμη μας. Αν με καλέσουν να μιλήσω, θα πάω, αλλά θα είμαι πολύ σκληρός μαζί τους. Είμαι ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά η άποψη μου δεν μετράει για την παγκόσμια ομοσπονδία. Δεν υπάρχει κάτι για να εξηγήσω. Δεν μας σέβονται».
Τα λεγόμενά του άρπαξε ο τεράστιος Καρλ Λιούις, ανάρτησε το βίντεο με τις δηλώσεις του και έγραψε: «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτή την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχθούν αυτές τις αλλαγές».