Επικρατώντας κατά κράτος του Παναθηναϊκού με 69-58
Μπορεί μια ομάδα να πετύχει μόλις 69 πόντους κι όμως να έχει δώσει τακτικό ρεσιτάλ και να έχει κυριαρχήσει επί του μεγαλύτερου αντιπάλου της; Κι όμως μπορεί! Το έπραξε ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα στον τελικό του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν το τρόπαιο για τρίτη διαδοχική σεζόν, επικρατώντας κατά κράτος του Παναθηναϊκού με 69-58!
Χωρίς ίχνος υπερβολής οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να έχουν φτάσει σε ακόμη πιο άνετη επικράτηση, αν είχαν στοιχειωδώς ανεκτή ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6,75. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός μετρούσε στο πρώτο ημίχρονο 13 διαδοχικά άστοχα τρίποντα μέχρι να βρει στόχο ο Γουόκαπ στην 14η προσπάθειά τους δύο λεπτά πριν από το κλείσιμο του εικοσαλέπτου. Στην κορυφαία αμυντική παράστασή τους στη σεζόν, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες που σχεδίαζε ο προπονητής τους στο «μαγικό» του πινακάκι και «αφόπλισαν» κάθε επιθετικό όπλο του Εργκίν Αταμάν.
ΣΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛ
Ο Τούρκος προπονητής παρακολουθούσε από τον πάγκο τους παίκτες του να… τρακάρουν πάνω στο «τείχος» που ονομαζόταν Μουστάφα Φαλ, με τον Γάλλο σέντερ να «σκεπάζει» τα καλάθια και να τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο του «ερυθρόλευκου» θριάμβου. Το «θηρίο» του Ολυμπιακού αναδείχτηκε απόλυτα δίκαια MVP της διοργάνωσης του Final 8, με την εμφάνισή του στον τελικό να είναι απλά κυριαρχική: 13 πόντοι, 7 ριμπάουντ, ωστόσο κανένας αριθμός δεν μπορεί να συγκριθεί με το… δέος που προκαλούσε στους αντιπάλους του.
Δεν ήταν, όμως, μόνος. Ο συγκλονιστικός Μόουζες Ράιτ της τέταρτης περιόδου, όχι μόνο πήρε τη σκυτάλη της κυριαρχίας στις δύο ρακέτες απέναντι στον Λεσόρ και τους υπόλοιπους ψηλούς του Παναθηναϊκού, αλλά ανάγκασε τον Μπαρτζώκα να τον διατηρήσει… μέχρι τέλους στο παρκέ και να μην επαναφέρει ούτε δευτερόλεπτο στο παιχνίδι τον Φαλ.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού έβλεπε πανευτυχής το βάθος του πάγκου του (με τις τρεις προσθήκες του χειμώνα -Ράιτ, Πετρούσεφ, Μήτρου-Λονγκ- να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) την ώρα που ο Αταμάν δεν πήρε… μισή βοήθεια από τους δικούς του αναπληρωματικούς. Σλούκας, Ερνανγκόμεθ, Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου ήταν… απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος, και μοιραία Γκραντ και Μήτογλου αδυνατούσαν να γυρίσουν μόνοι τους το παιχνίδι.
Ο… βραχυκυκλωμένος Παναθηναϊκός αδυνατούσε να κάνει τα στοιχειώδη στο παρκέ και είναι ενδεικτικό ότι κατάφερε να δεχτεί καλάθι σε αιφνιδιασμό μετά από δική του βολή στα 4 τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου. Το πρόβλημα για τον Αταμάν, βέβαια, είναι ότι η κάκιστη εμφάνιση στον τελικό αποτέλεσε συνέχεια της «κοιλιάς» που διέρχεται τον τελευταίο μήνα η ομάδα του, καθώς η εικόνα της, τόσο στον προημιτελικό όσο και στον ημιτελικό του Final 8, ουσιαστικά προδίκαζε τι θα συνέβαινε και στον τελικό.
Συνολικά ήταν μια κατά κράτος επικράτηση του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στην πέμπτη φετινή τους μονομαχία (με το… άτυπο σκορ να είναι πλέον 3-2 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις υπέρ των πρωταθλητών), που δίκαια οδήγησε στη δεύτερη «ερυθρόλευκη» κούπα της σεζόν, μετά από την κατάκτηση του Super Cup. Αξίζει να τονιστεί ότι οι Πειραιώτες φτάνουν σε τρίτη διαδοχική κατάκτηση Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το… 1978!
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
Σε αντίθεση με την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού, η γυναικεία ομάδα του «τριφυλλιού» τα κατάφερε σαφώς καλύτερα, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του φαβορί στον τελικό απέναντι στις Εσπερίδες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ οι τελικοί του Κυπέλλου σε άνδρες και γυναίκες διεξήχθησαν την ίδια μέρα και στο ίδιο γήπεδο με διαφορά λίγων ωρών, με τα κορίτσια της Ελένης Καπογιάννη να νικάνε 87-62 τις Εσπερίδες Καλλιθέας και να κατακτούν το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία τους και δεύτερη διαδοχική. MVP αναδείχτηκε η απίθανη Τζίλιαν Αλέιν, η οποία σημείωσε double double με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ η Τζόουνς σταμάτησε στους 27 πόντους.