Ο Γ. Βρούτσης ανοίγει τα γήπεδα με ποινές της νέας ΔΕΑΒ, κάμερες και ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου
Τις ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα της Super League στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της 4ης και τελευταίας συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε τις ημερομηνίες από τις οποίες εκκινούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αποτροπή και αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών, για διάστημα δύο μηνών, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024, είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου. Χθες, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν στα γήπεδα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, σύμφωνα με το οποίο από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, όταν και θα ξανανοίξουν για τους θεατές τα γήπεδα της Super League, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν την αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.
Χρονική αμεσότητα
Επίσης, από την ίδια ημέρα, δηλαδή την 13η Φεβρουαρίου, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας, όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδος θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κ.λπ.
Η αυστηροποίηση των ποινών είναι κάτι που είχε προαναγγείλει ο κ. Βρούτσης, λέγοντας προχθές στην ΕΡΤ: «Αν από τις 13 Φεβρουαρίου υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση σε γήπεδο, όπως ρίψη κροτίδων ή βεγγαλικών, ή κάποιου επικίνδυνου αντικειμένου, ή ακόμα και είσοδος φιλάθλων στο γήπεδο, αυτό το γήπεδο την επόμενη αγωνιστική θα είναι κλειστό. Αν δεν λειτουργούν σωστά οι κάμερες, από την επόμενη αγωνιστική το γήπεδο θα είναι κλειστό».
Έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ.
Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ.) και καμία ΑΑΕ της Super League ή της Basket League δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις, εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
«Στόχος μας», έχει εξηγήσει ο κ. Βρούτσης, «δεν είναι να τιμωρήσουμε την ομάδα, αλλά να γίνει ο αγώνας, αλλά χωρίς φιλάθλους, γιατί αυτό θα πονέσει την τσέπη εκείνου που έχει την ευθύνη της ΠΑΕ αλλά δεν συνεισφέρει με όσα πρέπει στην κοινή προσπάθεια». Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βρούτση, περιγράφεται βήμα βήμα πώς θα λειτουργούν οι κάμερες, σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό αυτό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των καμερών θα επιβαρύνει τις ΠΑΕ και όχι το ελληνικό Δημόσιο.
Τέλος, από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, όποιος δεν έχει κινητό δεν θα μπορεί να μπει στο γήπεδο, ενώ οι νεαροί φίλαθλοι κάτω των 15 ετών θα προσέρχονται συνοδεία γονέων.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί μια εφαρμογή μέσω του κινητού τηλεφώνου που θα έχει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα της διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας.
«Ουσιαστική αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού»
Ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση αύριο Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «οι παραπάνω διατάξεις και οι άλλες (π.χ. λειτουργία λεσχών φιλάθλων με μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, ρήτρα παραβατικότητας με απομείωση ποσοστού από τη χρηματοδότηση μέσω Στοιχήματος κ.ά.) μαζί με την προβλεπόμενη δευτερογενή νομοθεσία έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαρέγκλιτη και ακέραιη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις. Διατάξεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων χουλιγκανισμού».
Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που -για πρώτη φορά- περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια διαδικασίες, κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ορίζοντας την επιβολή ποινών με δέσμια αρμοδιότητα, προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας».
«Σφραγίζουμε κάθε χαραμάδα που μπορεί να εκκολάψει την παραβατικότητα και το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα γήπεδα», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, για να προσθέσει ότι «δεν φέρνουμε την τελειότητα, δεν νικιέται η εγκληματικότητα, αν νικιόταν με νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν θα υπήρχε πουθενά παραβατικότητα στον κόσμο».