Πέθανε ο τεράστιος Φραντς Μπεκενμπάουερ – Η ατάκα του Ρεχάγκελ και πώς για ένα… χαστούκι βρέθηκε στη «μισητή» Μπάγερν

20:12 - 9 Ιανουαρίου 2024

Στην ομάδα του ουρανού ο «Κάιζερ»!

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο θρυλικός «Κάιζερ» του ποδοσφαίρου. Απεβίωσε την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) χθες. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, ο άνθρωπος που αργότερα έγινε ο «Kaiser» -αυτοκράτορας- μεγάλωσε στο Γκέσινγκ, μία εργατική συνοικία με οπαδούς κυρίως της Μόναχο 1860 και όχι της Μπάγερν. Γιος ταχυδρομικού υπαλλήλου, ήταν οπαδός της Μόναχο 1860 και ονειρευόταν να παίξει σε αυτήν. Ένα χαστούκι όμως άλλαξε την ιστορία.
Το 1958 ο 13χρονος Φραντς έπαιζε στην τοπική SC 1906 και στον τελικό του τουρνουά Κ14 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Μόναχο 1860. Αγωνιζόταν ως σέντερ φορ και ο αντίπαλος σέντερ χαφ Γκέρχαρντ Κένιγκ τον χαστούκισε. Ο πιτσιρικάς Μπεκενμπάουερ τότε αποφάσισε να παίξει στην Μπάγερν και όχι στη Μόναχο. Μια απόφαση που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου.
Οι αρχές της λίγκας ήθελαν μόνο μία ομάδα από το Μόναχο στη νεοσύστατη Bundesliga και η Μπάγερν υποβιβάστηκε το 1963. Για οικονομικούς λόγους έδιωξε τα αστέρια της και στηρίχθηκε σε νεαρούς όπως ο Μπεκενμπάουερ και ο Σεπ Μάγερ. Το 1964 πήρε και τον Γκερντ Μίλερ και ανέβηκε κατηγορία. Το 1966 κατέκτησε το Κύπελλο, με τον Μπεκενμπάουερ να σκοράρει στον τελικό απέναντι στην Ντούισμπουργκ (4-2). Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι ο Μπεκενμπάουερ -ακόμα μόλις 20 ετών- ήταν ένας από τους σταρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Η Δυτική Γερμανία έχασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ από την Αγγλία με 4-2 στην παράταση (2-2 κανονική διάρκεια) και ο Βαυαρός πήρε το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη, έχοντας σημειώσει τέσσερα γκολ.

 

Προπόνηση στον τοίχο

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές πώς απέκτησε το προσωνύμιο «Κάιζερ». Το κομψό στυλ παιχνιδιού του προφανώς έπαιξε ρόλο. Ο Μπεκενμπάουερ έχει πει ότι τον είχε βοηθήσει το γεγονός ότι είχε περάσει αμέτρητες ώρες παίζοντας ένα-δύο στον τοίχο του σπιτιού του. «Αυτός ο τοίχος ήταν ο πιο ειλικρινής συμπαίκτης που μπορούσα να έχω», είχε δηλώσει και είχε εξηγήσει: «Αν κάνεις μια σωστή πάσα, θα πάρεις την μπάλα πίσω σωστά, χωρίς να χρειάζεται να τρέξεις».
Όποια και αν είναι η προέλευση, το παρατσούκλι του Μπεκενμπάουερ άρχισε να τον συνοδεύει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, διάστημα στο οποίο ο ίδιος και η Μπάγερν άρχισαν να βιώνουν την κορύφωση. Από το 1966 έως το 1977 κέρδισε την Bundesliga και το Κύπελλο τέσσερις φορές το καθένα. Πανηγύρισε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974-76) μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1967 και με την εθνική ομάδα το Euro του 1972 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Ένα ίνδαλμα για τους Γερμανούς, που το 1970 τον είδαν στον ημιτελικό του Μουντιάλ εναντίον της Ιταλίας να επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο στο 70ό λεπτό με το δεξί του χέρι δεμένο στο σώμα του. Είχε τραυματιστεί, αλλά είχαν γίνει όλες οι αλλαγές και ο Μπεκενμπάουερ που πονούσε αποθεώθηκε παρά τη νίκη της Ιταλίας στο «παιχνίδι του αιώνα» με 4-3 μετά την παράταση.

 

«Λευκός Πελέ»

 

Το 1977 ο «Κάιζερ», που το γερμανικό «Kicker» αποκαλούσε «λευκό Πελέ», έγινε συμπαίκτης με τον θρυλικό Βραζιλιάνο -είδωλό του από το Μουντιάλ του 1958- στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης. Μαζί πανηγύρισαν τρεις φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Ήταν η καλύτερη απόφαση στη ζωή μου να έρθω στη Νέα Υόρκη», είχε πει ο Μπεκενμπάουερ στους «New York Times» το 1978. «Πηγαίνω σε μέρη χωρίς να με αναγνωρίζουν οι άνθρωποι».

Το 1980 επέστρεψε στη Γερμανία και πήρε την Bundesliga για πέμπτη και τελευταία φορά κατά τη διάρκεια μιας διετίας με το Αμβούργο. Κρέμασε τα παπούτσια του ύστερα από ένα ακόμη σύντομο πέρασμα από την Κόσμος το 1983.

Έγινε προπονητής της Δυτικής Γερμανίας το 1984 και την οδήγησε στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 και στον τελικό, όπου έχασε από την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα με 3-2. Το καλοκαίρι του 1990 οδήγησε και πάλι τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή και πανηγύρισε τον τίτλο στη Ρώμη. Ήταν ο δεύτερος μετά τον Μάριο Ζαγκάλο -που «έφυγε» πρόσφατα- που είχε κερδίσει το Μουντιάλ και ως παίκτης και ως προπονητής.
Για το μεγαλείο του Φραντς Μπεκενμπάουερ έχουν μιλήσει άπαντες, αλλά ο δικός μας Ότο Ρεχάγκελ με πολύ λίγες λέξεις έχει περιγράψει την επιρροή του στο γερμανικό ποδόσφαιρο, λέγοντας: «Αν ο Φραντς τούς πει ότι η μπάλα είναι τετράγωνη, θα το πιστέψουν!». Πέρασε από τη Μαρσέιγ και την Μπάγερν -κέρδισε την Bundesliga 1993-94 και το Κύπελλο UEFA 1995-96 με την τελευταία-, υπηρέτησε ως πρόεδρος τον σύλλογο για 15 χρόνια, προτού γίνει σχολιαστής της γερμανικής τηλεόρασης. «Η επιτυχία είναι σαν να κυνηγάς ένα ντροπαλό ελάφι», είπε κάποτε. «Ο άνεμος πρέπει να είναι σωστός. Το άρωμα, τα αστέρια και το φεγγάρι». Όλα συνωμοτούσαν στην περίπτωση του «Κάιζερ». Φυσικά και το ταλέντο του.

 

Όταν είπε στον Θωμά Μαύρο: «Ήρθες επιτέλους;»

Το 1983 ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ετοιμαζόταν να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Έπαιζε στη Νιου Γιορκ Κόσμος, η οποία ήθελε τον Θωμά Μαύρο από την ΑΕΚ. Μάλιστα η μετακίνηση είχε χαλάσει την τελευταία στιγμή. Το 1984 ο Μπεκενμπάουερ έχοντας κρεμάσει τα παπούτσια του και ο Μαύρος -μαζί και ο Βασίλης Χατζηπαναγής- είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, σε φιλικό της Μικτής Κόσμου με την Κόσμος, με τον παλαίμαχο επιθετικό της ΑΕΚ να έχει πει: «Ο Μπεκενμπάουερ μου είπε “α, ήρθες επιτέλους στη Νέα Υόρκη;”. Γιατί το είχε πει αυτό; Γιατί με είχε ζητήσει η Κόσμος, είχε συμφωνήσει και ο πρόεδρος, ένα εκατομμύριο δολάρια και ένα φιλικό στη Φιλαδέλφεια και ενώ είχα συμφωνήσει προφορικά κι εγώ, μετά άλλαξα γνώμη και δεν πήγα. Είχε ενημερωθεί και ο Μπεκενμπάουερ ως αρχηγός ότι θα πήγαινα στην Κόσμος, ενώ και μία φορά ένα καλοκαίρι που με είχαν καλέσει για κάτι φιλικά και μου έδιναν και κάποια λεφτά πάλι δεν είχα πάει. Έτσι, με είδε την τρίτη φορά ο Μπεκενμπάουερ, για αυτό μου είπε “ήρθες επιτέλους;”».