Οι γερόλυκοι του… εφήβου
Το καλοκαίρι του 2019 ο Ολυμπιακός, με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του, κάνει την έκπληξη και υπογράφει τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Στα 32 προς τα 33 του χρόνια ο Μαροκινός μπόμπερ άφησε τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια του Κατάρ για να γυρίσει στην Ευρώπη. Τα στατιστικά του εντυπωσιακά, καθώς σε κάθε σεζόν έβαζε από 20 γκολ και πάνω, μοιράζοντας και πολλές ασίστ. Η σχέση του με τα δίχτυα εξαιρετική. Δεν άργησε να το δείξει και στον Ολυμπιακό. Για να φτάσει σε σημείο να έχει 91 γκολ σε 211 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με 24 ασίστ. Το τελευταίο ήταν απέναντι στον Πανσερραϊκό, το οποίο στην οικονομία του πρωταθλήματος θα είναι σημαντικό, καθώς έδωσε τρεις πολύτιμους βαθμούς. Για τον Ελ Αραμπί ήταν το δεύτερο γκολ μέσα σε τέσσερις ημέρες, καθώς είχε σκοράρει και στην αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα την περασμένη Πέμπτη.
Η ενεργοποίηση
Δύο γκολ με τα οποία έδειξε ότι, παρά το γεγονός πως βαδίζει πλέον προς το 37ο έτος της ηλικίας του, παραμένει κομβικός. Ο Κάρλος Καρβαλιάλ τον ενεργοποίησε για να του κάνει αυτό ακριβώς που έκανε στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις. Να μπει ως αλλαγή και να προσφέρει 30 ποιοτικά λεπτά, ίσως και παραπάνω, βοηθώντας στο σκοράρισμα και γενικότερα να έρθουν οι νίκες που θέλουν οι «ερυθρόλευκοι». Ο ίδιος περίμενε τη στιγμή του και ας είναι ένας σταρ, ένας γκολτζής, με ετήσιες απολαβές κοντά στα 2.000.000 ευρώ. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον είχε παροπλισμένο, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Αγωνίστηκε σε δύο ματς με τον Ολυμπιακό Β προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Κάπως έτσι ο γερόλυκος Γιουσέφ Ελ Αραμπί έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, γιατί το δικαιούται.
Ο «Γκόγκα»
Η περίπτωσή του θυμίζει εκείνη του Σίνισα Γκόγκιτς. Διαφορετική εποχή και διαφορετικά τα χαρακτηριστικά. Ο παρονομαστής ήταν ο ίδιος: το γκολ! Ο Σίνισα Γκόγκιτς αποκτήθηκε από τους «ερυθρόλευκους» τις τελευταίες ώρες της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου το 1997. Σε ηλικία 33 ετών, ήταν μία επιλογή τού τότε τεχνικού των «ερυθρόλευκων», Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τον γνώριζε καλά και εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην ανάγκη απόκτησης επιθετικού, καθώς είχε τραυματιστεί ο Ίλια Ίβιτς. Φυσικά δεν σχολιάστηκε καλά αυτή η επιλογή, αλλά ο ίδιος «κουβαλούσε» και τα 159 γκολ του από την οκταετή παραμονή του στην Κύπρο, παίζοντας στον ΑΠΟΕΛ και στην Ανόρθωση.
Παράλληλα δεν ξεκίνησε καλά με τους «ερυθρόλευκους» και οι μουρμούρες ήταν πολλές. Την επόμενη σεζόν (1997-98) έβαλε μόλις 4 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν πολύ καλός στο να δημιουργεί φάσεις και να ανοίγει διαδρόμους για τους μεσοεπιθετικούς. Όμως και πάλι δεν κέρδισε τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ωστόσο τη σεζόν 1998-99 «εκτοξεύτηκε» στη συνείδηση των φίλων των «ερυθρόλευκων». Έβαλε 5 γκολ στο πρωτάθλημα αλλά πάνω από όλα 4 στο Champions League, όπου κατάφερε να εκθέσει την αμυντική γραμμή της Κροάσια Ζάγκρεμπ, της Πόρτο, αλλά και της Γιουβέντους, αναγκάζοντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού να του βγάλουν και το γνωστό σύνθημα («ο παππούς πίνει χ…ς και κ…α, γεια σου “Γκόγκα”, γεια σου “Γκόγκα”»). Στα 36 του ο γερόλυκος Σίνισα Γκόγκιτς απέδειξε πως η ηλικία σε έναν σκόρερ δεν παίζει ρόλο. Και θα μπορούσε να πει περισσότερα για την «ερυθρόλευκη» ιστορία του, αν έμενε αναπάντητο εκείνο το γκολ που έβαλε στο 12ο λεπτό της ρεβάνς των προημιτελικών του Champions League με τη Γιουβέντους στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και δεν ισοφάριζε ο Αντόνιο Κόντε… Έπειτα από 24 χρόνια σχεδόν ο Ελ Αραμπί, αν και σε γενικά διαφορετική εκδοχή, ξυπνάει μνήμες του Σίνισα Γκόγκιτς, με κοινό σημείο τον έφηβο στο στήθος της φανέλας του Ολυμπιακού.
Μια ανάσα από την πρώτη δεκάδα των σκόρερ!
Οι αριθμοί είναι αυτοί που ακολουθούν τους επιθετικούς και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πρόλαβε να γράψει το δικό του «ερυθρόλευκο» κεφάλαιο. Με τα 91 γκολ που έχει πετύχει συνολικά ανέβηκε στην 11η θέση του πίνακα των σκόρερ του Ολυμπιακού όλων των εποχών. Σε αυτή τη θέση έπιασε τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος είχε φτάσει τον ίδιο αριθμό τερμάτων στο 3-1 επί του Παναιτωλικού. Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο αξέχαστος Αριστείδης Παπάζογλου, ο οποίος είχε σκοράρει επίσης 91 φορές από το 1957 που εντάχθηκε στον Ολυμπιακό μέχρι το 1967. Είχε αναγκαστεί να σταματήσει πρόωρα το ποδόσφαιρο λόγω της ανίατης ασθένειάς του (η οποία έμελλε να κόψει πρόωρα και το νήμα της ζωής του τον Ιούλιο του 1969). Τη 10η θέση κατέχει αυτή τη στιγμή με 94 γκολ ο Θεολόγος Συμεωνίδης, ο διεθνής εξτρέμ που είχε διαπρέψει με τον Ολυμπιακό κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Στα 98 γκολ σταμάτησε ο Βραζιλιάνος Τζιοβάνι που βρίσκεται στην 9η θέση. Τόσο ο Ελ Αραμπί όσο και ο Φορτούνης έχουν ευκαιρία να βρεθούν ακόμα και πάνω από τον Τζιοβάνι. Παράλληλα ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έγινε ο τρίτος γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, αφού πέρασε τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και πλέον είναι πίσω από τον Ματιέ Βαλμπουενά και τον Αριέλ Ιμπαγάσα.