Εισιτήρια μέσω gov.gr με κωδικούς ΤAXIS, μία λέσχη φιλάθλων, παντού κάμερες
Σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το «Πρώτο Θέμα», οι αγώνες δεν θα επανεκκινήσουν παρουσία θεατών, αν όλες οι ΠΑΕ δεν συμπράξουν με τις νέες πρόνοιες του αθλητικού νόμου. Το νέο νομοθέτημα θα έχει επτά βασικούς άξονες.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η ύπαρξη μόνο μιας λέσχης φιλάθλων ανά έμβλημα που θα λειτουργεί υποχρεωτικά υπό την ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ ή αλλιώς υπό τον Ερασιτέχνη. Οι ενέργειες των μελών της λέσχης φιλάθλων θα επισύρουν πλέον συνέπειες και για τις ίδιες τις εταιρείες του ποδοσφαίρου. Θα ενεργοποιηθεί το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.
Κανένας αγώνας δεν θα ξεκινά αν δεν λειτουργούν οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Θα είναι στην ευθύνη των ΠΑΕ, διασυνδεδεμένες με την ΕΛ.ΑΣ και θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση. Για κάθε πλημμέλεια στη λειτουργία, ο αγώνας θα πραγματοποιείται χωρίς φιλάθλους.
Θα προβλέπεται η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου κάθε ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω του κινητού του. Ο φίλαθλος θα μπαίνει στο site της ομάδας, θα επιλέγει τη θέση που επιθυμεί και θα προβαίνει σε ταυτοπροσωπία μέσω του gov.gr με χρήση των προσωπικών του κωδικών στο ΤAXIS.
Πλαίσιο ποινών
Προβλέπεται ενίσχυση των διοικητικών μέτρων από πλευράς πολιτείας, εκτός από τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι διοργανώτριες Αρχές των πρωταθλημάτων. Θα πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών που θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία και θα περιλαμβάνει κυρώσεις όπως η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές σε περιπτώσεις ρίψεων – οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.
Θα εισαχθεί και η λεγόμενη ρήτρα παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, καθώς θα τους αποστερούνται έσοδα από το Στοίχημα και θα αποδίδονται υπέρ των σταδίων της χώρας.
Αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), ενώ συστήνεται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint-Denis, για την καταπολέμηση της βίας.