Η προειδοποίηση του Νεστορίδη στον Θεοδωρίδη με μάρτυρες Αλίκη και Παπαμιχαήλ
Ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Μία θρυλική ποδοσφαιρική φιγούρα όχι μόνο της ΑΕΚ αλλά του ποδοσφαίρου γενικότερα. Αυτός που έγινε τραγούδι από τα χείλη τού, «ερυθρόλευκων» αισθημάτων, Βαγγέλη Περπινιάδη, ο οποίος υποκλίθηκε στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του με τον στίχο: «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί». Ένα τραγούδι που αποτύπωνε ακριβώς αυτό που είχε συμβεί και έχει περιγράψει ο ίδιος ο Νεστορίδης στο βιβλίο του «Νεστορίδης ο μάγος της μπάλας». Μάρτυρες του συμβάντος ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο «Νέστορας» ανέφερε: «Την παραμονή του αγώνα ένα περιοδικό είχε φωνάξει τη Βουγιουκλάκη, τον Παπαμιχαήλ, τον Σάββα (Θεοδωρίδη) κι εμένα για μια φωτογράφιση στο γήπεδο, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο δημοσιογράφος που ήταν μαζί είχε την ιδέα να με βγάλουν μια φωτογραφία που να δείχνω πού θα στείλω την μπάλα την άλλη μέρα για να βάλω γκολ στον Θεοδωρίδη. Εγώ έδειξα στο “Γ” και είπα: “Σκέψου, ρε Σάββα, αύριο να σου στείλω την μπάλα εκεί”. Και πράγματι την άλλη μέρα κατά σύμπτωση νικήσαμε με 1-0, με γκολ δικό μου, στο σημείο που είχα υποδείξει στη φωτογραφία».
Η κλοτσιά
Κάπως έτσι ο Δραμινός σούπερ σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου έγινε τραγούδι. Ήρθε στον κόσμο στις 15 Μαρτίου 1930, τρία χρόνια αργότερα έγινε κάτοικος Αθηνών μαζί με τους Πόντιους γονείς του και ως έφηβος καταπιάστηκε με δουλειές του ποδαριού στην Καλλιθέα. Λούστρος, πωλητής λαθραίων τσιγάρων ο ίδιος, βοηθός τσαγκάρη ο αδελφός του. Ο αραμπατζής -αμαξάς- πατέρας του ήθελε να σπουδάσουν τα παιδιά του, όμως ο μικρός «Νέστορας» κλότσησε μια δασκάλα και η μάνα έστειλε πεσκέσι ένα μαξιλάρι για να πάρει απολυτήριο. Μετά ήρθε και η Κατοχή και όλοι μαζί βρέθηκαν στην Πρέβεζα. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο με Ιταλούς στρατιώτες. Ο κυρ Γιώργης, η κυρά Κυριακή, ο Χρήστος, η Παρθένα και ο Κώστας επέστρεψαν στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση, συγκεκριμένα στην Καλλιθέα, εκεί όπου πολλά χρόνια αργότερα έγινε το διώροφο σπίτι του με το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στο ισόγειο.
Η τιμωρία
Υπέγραψε στον Πανιώνιο, έκανε μία προπόνηση και δεν ξαναπήγε. Στα 15 του έπαιξε στην Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Τον ανακάλυψε ο Ολυμπιακός και τον έστειλε στην Ελλάδα Μοσχάτου και στη βιοτεχνία πλαστικών παπουτσιών «Ινδιάνα», της οποίας πρόεδρος ήταν ο παράγοντας του Ολυμπιακού Καραμολέγκος. Έπαιρνε 50 δραχμές την εβδομάδα και άλλα τόσα σε κάθε ματς. Έπαιζε με το όνομα Μπρίτζος, καθώς το δελτίο με το πραγματικό όνομά του ήταν στον Πανιώνιο. Επέστρεψε τελικά στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, όπου έκανε απίστευτα πράγματα και κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας.
Μίλησε με την ΑΕΚ όταν τον εντόπισε ο προπονητής τότε της Ένωσης Κώστας Νεγρεπόντης. Του έταξαν διορισμό στην Εταιρεία Υδάτων, άρχισε προπονήσεις, αλλά δεν διορίστηκε και αποχώρησε. Το 1955 ο Πανιώνιος τον πίεζε να υπογράψει σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό, αλλά είχε υποσχεθεί στη μάνα του ότι θα παίξει σε προσφυγικό σωματείο και τελικά υπέγραψε στην ΑΕΚ αλλά χωρίς τη συγκατάθεση του Πανιωνίου. Τιμωρήθηκε για δύο χρόνια. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ελένη και ήρθε στον κόσμο ο πρώτος γιος του.
Η ποινή του έληξε τον Σεπτέμβριο του 1957 και ο «Νέστορας» των φίλων της ΑΕΚ έγινε ο αγαπημένος των φιλάθλων, γράφοντας ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Είχε πολλά για τα οποία μπορούσε να καμαρώνει. Ένα από αυτά ήταν τα γκολ και με απευθείας κόρνερ. Είχε βάλει 17, σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστήριζε. Κάθε σεζόν φόρτωνε τις αντίπαλες εστίες με ένα τσουβάλι γκολ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1959 με 21 γκολ, το 1960 με 33, το 1961 με 27, το 1962 με 29 και τελικά το 1963 με 23 γκολ, με τα οποία η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα ύστερα από 23 χρόνια. Γνωστοί και φίλοι έχουν να λένε ότι το γκολ για το οποίο καμάρωνε μεταξύ άλλων ήταν αυτό με απευθείας κόρνερ -ένα από τα τρία του ματς- στο μπαράζ με τον Παναθηναϊκό που έδωσε τον τίτλο στην Ένωση. Έφυγε από την ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 1965.
Η Αυστραλία, το τσιγάρο και ο Στάνλεϊ Μάθιους
Τον Δεκέμβριο του 1965 ο Κώστας Νεστορίδης ήταν πλέον 35 ετών. Αποφάσισε να ξενιτευτεί, σε ελληνικό όμως περιβάλλον και βρέθηκε στην Αυστραλία για λογαριασμό της Ελλάδας Μελβούρνης. Παλιά του τέχνη κόσκινο και στην Αυστραλία, καθώς το 1966 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πολιτειακού πρωταθλήματος της Βικτώριας με 21 γκολ και η Ελλάδα Μελβούρνης κατέκτησε τον τίτλο. Λατρεύτηκε από τους Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι γέμισαν τα γήπεδα και τον αποθέωσαν. Ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, αλλά ήταν αρκετά μεγάλος πια. Επέστρεψε στην Ελλάδα, έπαιξε στον Βύζαντα Μεγάρων και κρέμασε τα παπούτσια του. Με τη φανέλα της ΑΕΚ κατέγραψε 365 συμμετοχές με 263 γκολ. Υπήρξε καπνιστής, μανιώδης για κάποιο διάστημα και πάντα έλεγε ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος του. Κάπνιζε περίπου δύο πακέτα την ημέρα όσο έπαιζε μπάλα και έκοψε το τσιγάρο μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο.
Η μπάλα τού άφησε και ένα μεγάλο απωθημένο. Στον Εμφύλιο είδε έναν Άγγλο αξιωματικό να τον παρατηρεί που έπαιζε μπάλα σε μια αλάνα. Ύστερα από λίγο ο αξιωματικός πήγε στον πατέρα του και του είπε να τον αφήσει να παίξει σε ομάδα της Αγγλίας. Ο κυρ Γιώργης δεν το συζήτησε καν. Στον «Νέστορα» έμεινε το παράπονο και έλεγε: «Αυτά που έκανα τότε μόνο ο Στάνλεϊ Μάθιους μπορούσε να τα κάνει».
Η κηδεία του θρύλου της ΑΕΚ Κώστα Νεστορίδη θα γίνει το προσεχές Σάββατο (16/12) στις 14.00. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας πλησίον του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ από τις 11.00 το πρωί η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.