Το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μία σημαντική μεταβολή προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την άμυνα της χώρας. Το μομέντουμ με τα εξοπλιστικά έχει ανακτηθεί, οι ρυθμοί έχουν ανέβει και η όλη διαδικασία που αφορά συνολικά την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων αλλάζει επίπεδο.
Η απόφαση για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας Belharra που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ήταν επιβεβλημένη κι έτσι διορθώνεται η αστοχία της μη ενεργοποίησης εγκαίρως της σχετικής προαίρεσης που υπήρχε στην αρχική συμφωνία με τους Γάλλους.
Η τέταρτη FDI θα αυξήσει την ισχύ του Στόλου, δίνοντας τη δυνατότητα να κλειδώσουν εκτεταμένες περιοχές του ευρύτερου ελληνικού χώρου, παράλληλα με τη δυνατότητα κρούσης σε assets υψηλής αξίας της Τουρκίας ακόμα και βαθιά στο εχθρικό έδαφος, λόγω των Scalp Naval.
Εξαιρετική είδηση αποτέλεσε η ξαφνική προοπτική για την αγορά δύο μεταχειρισμένων, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση και σχετικά νέων φρεγατών FREMM από τους Ιταλούς.
Η FREMM ήταν το πλοίο που πάντα ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό και τώρα την αποκτά από καραμπόλα. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το Πολεμικό Ναυτικό είχε δρομολογήσει διαδικασίες για την απόκτηση έξι FREMM, τη γαλλική εκδοχή, αγορά η οποία ακυρώθηκε λόγω της κρίσης που ενέσκηψε.
Πρόκειται για μεγάλο και ισχυρό πλοίο, είναι κατά 40% μεγαλύτερο από την Belharra, περίπου 6.700 τόνοι, με μεγάλο χώρο για την προσθήκη επιπλέον οπλισμού.
Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση τουλάχιστον δύο ακόμα FREMM από τους Ιταλούς, καθώς προσανατολίζονται στη σταδιακή αντικατάσταση των οκτώ που διαθέτουν από την καινούργια έκδοση (FREMM Evo) πλοία της οποίας βρίσκονται υπό ναυπήγηση.
Με αυτόν τον τρόπο γεφυρώνεται το κενό μέχρι την έναρξη ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών Constellation, η απόκτηση των οποίων, μέχρι επτά, τοποθετείται μετά το 2030.
Σημειώνεται ότι η Constellation είναι στην πραγματικότητα η αμερικανική εκδοχή της ιταλικής FREMM, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Fincantieri είναι αυτή που κέρδισε τον διαγωνισμό για τη νέα φρεγάτα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι η FREMM προσαρμοσμένη στις αμερικανικές απαιτήσεις και στην οποία βέβαια θα μπουν αμερικανικά όπλα και συστήματα.
Πολύ σημαντική κίνηση και η υπογραφή χθες με τους Γάλλους για την απόκτηση 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet νέας γενιάς.
Επιπλέον, αρχίζει και φαίνεται στον ορίζοντα η διαδικασία για την απόκτηση νέων υποβρυχίων κάτι που θα εξελιχθεί βαθιά στην επόμενη δεκαετία, καθώς η ναυπήγησή τους είναι πολύ πιο χρονοβόρα από αυτή των μονάδων επιφανείας.
Υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις και στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Στρατό Ξηράς, αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία η οποία εξελίσσεται στην ισχυρότερη της ευρύτερης περιοχής και από τις δύο ή τρεις ισχυρότερες στην Ευρώπη, ίσως και η πρώτη.
Η δημιουργία του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) είναι μία υψηλής προστιθέμενης αξίας κίνηση η οποία αναμένεται να απελευθερώσει το δυναμικό που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα όπου ελληνικές αμυντικές εταιρείες κυριολεκτικά διαπρέπουν, κερδίζοντας απαιτητικά συμβόλαια στο εξωτερικό και έχουν πολλά να προσφέρουν στην ελληνική αμυντική καινοτομία.
Η δημιουργία του Θόλου με την εύστοχη ονομασία «Ασπίδα του Αχιλλέα» συνιστά μία τομή στη σκέψη για τον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας.
Γενικά θα πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, η όλη διαδικασία αναζωογόνησης της Άμυνας όχι μόνο στα εξοπλιστικά, αλλά ως γενικότερη αντίληψη και ιδέα που πρέπει να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας ανάκτησης της κουλτούρας ασφαλείας, αλλά και της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας με την επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Εξάλλου, οι εξελίξεις στην ΕΕ δημιουργούν ευνοϊκή συγκυρία με δυνατότητες και ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και όντως φαίνεται ότι γίνεται προεργασία γι’ αυτό.
Εφημερίδα Απογευματινή