Είμαστε πλέον μετά τις εξαγγελίες Τραμπ στην αρχή ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Οικονομικοί αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο προβλέπουν αστάθεια, ακρίβεια και ύφεση. Τι θα σημάνουν, λοιπόν, οι δασμοί του Τραμπ για την τσέπη μας; Πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία μας οι διεθνείς εξελίξεις;
Αρχικά να πούμε ότι οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στα 2,16 δισ. ευρώ. Την τετραετία 2020 έως το 2024, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20,4% και το μερίδιό τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ανέβηκε από 3,75% το 2020 σε 4,89% το 2024. Ταυτόχρονα, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – ΗΠΑ παραμένει πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 268,19 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, αν και μειώθηκε σε σχέση με τα 617,71 εκατ. ευρώ το 2023.
Οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική περιλαμβάνουν παράγωγα πετρελαίου, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, κρασί, τυρί, γάλα, ελαιόλαδο, ψάρια ακόμη και θαλαμηγούς. Στον τουρισμό η Ελλάδα αποτελεί ταχέως αναπτυσσόμενο προορισμό υποδεχόμενη 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς τουρίστες.
Σύμφωνα με ειδικούς, εφόσον δεν θα υπάρξουν επιμέρους εξαιρέσεις στους δασμούς 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ελληνικά προϊόντα θα υποστούν μερική απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω αύξησης της τιμής τους στις ΗΠΑ. Αυτό πιθανόν θα προκαλέσει μείωση των πωλήσεων.
Με τα τωρινά δεδομένα θα υποστούν έξτρα δασμούς, μεταξύ άλλων τα εξής εξαγωγικά προϊόντα:
1. Λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά και ακατέργαστα λάδια. Η αξία αυτών των εξαγωγών κυμάνθηκε στα 505 εκατομμύρια ευρώ για το 2024.
2. Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα και όχι κατεψυγμένα, με αξία 212 εκατομμύρια ευρώ.
3. Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αλκοόλης, αξίας 105 εκατομμύρια ευρώ.
4. Τσιμέντα και υδραυλικά αξίας 93 εκατομμύρια ευρώ.
5. Πλάκες, ταινίες και φύλλα, από αργίλιο, με πάχος που υπερβαίνει τα 0,2 mm, αξίας 91 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι μικρή η επίδραση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και αλουμινίου, καθώς έχουν ήδη δημιουργήσει παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ ή έχουν δρομολογήσει την εγκατάσταση εργοστασίων για να αναπτυχθούν οι ίδιες με παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ώστε να ξεφύγουν από τους δασμούς.
Ωστόσο, θα δούμε στην πορεία το όλο θέμα για την πλήρη γνώση επιβολής των δασμών και σε ποιο επίπεδο.
Την ίδια ώρα, η χώρα μας εξακολουθεί να προσελκύει επενδύσεις από τις ΗΠΑ, όπως των Google, Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Cisco, Meta, Pfizer και Chubb και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.
Συμπερασματικά, βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο, όπως τονίζουν οι οικονομικοί παράγοντες στην Ευρώπη, με άγνωστες συνέπειες.
*Ο Γιώργος Αυτιάς είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Εφημερίδα Απογευματινή