Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια

Ο ύμνος της πολεοδομίας...
09:04 - 3 Απριλίου 2025

«Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια / τα σελίνια μονά και διπλά / τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού ’ν’ τα / ο πεζεβέγγης που τα ’χει στην πούγγα»…

Αν δεν το ξέρετε, αυτό πρέπει να είναι ο ύμνος της πολεοδομίας. Διότι, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν ότι έγιναν στη Ρόδο, άνοιξαν στόματα και επιβεβαιώθηκαν αυτά που υποπτευόταν όλη η Ελλάδα, είχε δεν είχε πάρε-δώσε με τις σχετικές αρμόδιες Αρχές. Δηλαδή τις πολεοδομίες. Γιατί ακόμη και αν δεν είχες συναλλαγή, όλο και κάποιος φουκαράς που θα είχε χρυσώσει κάποιον υπάλληλο για να κάνει απλώς τη δουλειά του θα είχε εξιστορήσει το πάθημά του σε κάποιον φίλο του.

Θυμάμαι ότι κάποτε είχα ρωτήσει για τις πολεοδομίες φίλο πολιτικό μηχανικό, ενενήντα χρόνων σήμερα, ζωή να ’χει, και άρα με τεράστια πείρα στις κατασκευές, επειδή και τότε είχε αποκαλυφθεί μια ανάλογη υπόθεση «λαδωμάτων» με αυτή της Ρόδου. Η απάντηση που μου είχε δώσει είναι αποκαλυπτική ακόμη και του τρόπου νομιμοποίησης του γρηγορόσημου, που προφανώς καταβάλλεται από συστάσεως της σχετικής υπηρεσίας:

Μπορεί να τους πας προς έγκριση έναν πλήρη φάκελο, από τον οποίο δεν λείπει τίποτε. Είσαι απολύτως νόμιμος και βέβαιος ότι ο υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή της έγκρισης. Αμ δε… Διότι εκεί που δεν το περιμένεις, θα σηκωθεί από το γραφείο του, θα πάει σε μία βιβλιοθήκη στην οποία φυλάσσονται δεκάδες τόμοι, θα ανασύρει έναν από αυτούς, θα τον ανοίξει, θα ψάξει και θα ανακαλύψει κάποιο διάταγμα που έχει ψηφιστεί πριν από μισό αιώνα και θα σου δείξει μία υποπαράγραφο, το περιεχόμενο της οποίας ανατρέπει τον φάκελο που έχεις υποβάλει.

Όταν έχεις επενδύσει λοιπόν ένα σημαντικό κεφάλαιο σε μια κατασκευή, δεν είναι δυνατόν να περιμένεις. Οπότε, δίνει το κατιτί και κλείνει ο τόμος με το απίθανο διάταγμα που κανένας εργολάβος δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει και προφανώς φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικερδώς!!!

Το αστείο είναι -εδώ που τα λέμε, δεν είναι ακριβώς αστείο-, ότι συλλαμβάνονται κάποιοι με τη γίδα στην πλάτη και αποκαλύπτεται άλλο ένα περιστατικό διαφθοράς, και πριν στεγνώσει η μελάνη των εφημερίδων με το σχετικό περιστατικό αποκαλύπτεται κάτι ανάλογο να έχει συμβεί σε κάποια άλλη περιοχή.

Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που υποστηρίζεται ότι στις πολεοδομίες ένας στους τρεις υπαλλήλους χρηματίζεται. Αλλά η διαφθορά ως φαινόμενο είχε καλλιεργηθεί τις εποχές της πλαστής ευημερίας. Και όλοι θυμούνται ποιες είναι αυτές και ποιοι πολιτικοί έκαναν δωράκια στον εαυτό τους. Καλές οι ανακοινώσεις εκ των υστέρων των δημόσιων υπηρεσιών, ότι δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς, αλλά αυτές είναι κενές περιεχομένου εφόσον τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Τα οποία αποτρέπονται με αυστηρούς και συχνούς εσωτερικούς ελέγχους και τιμωρίες εξοντωτικές μέχρι και δημεύσεις περιουσιών.

Εφημερίδα Απογευματινή

Τελευταία άρθρα στη κατηγορία Άρθρα