Παραλογισμός το «Μητσοτάκη, δώσ’ τα όλα»

Μόλις υπήρξε η σχετική ανακοίνωση της ενίσχυσης των αποδοχών στις Ένοπλές Δυνάμεις, προέκυψε ξεσηκωμός για ανάλογες αυξήσεις των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας
09:34 - 1 Απριλίου 2025

Υπήρξε μια απόφαση στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Να υπάρξει αύξηση αποδοχών. Σημαντική και ενδιαφέρουσα. Η απόφαση αυτή δεν ήταν αποκομμένη από ένα γενικότερο πλάνο αναδιοργάνωσης, στρατηγικού χαρακτήρα. Έχει καθορισθεί νέο οργανόγραμμα, μεταξύ των άλλων, που προβλέπει λιγότερους αξιωματικούς από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω. Στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς δηλαδή. Προηγήθηκαν μάλιστα και έκτακτες κρίσεις όπου οι σχεδιασμοί αυτοί εφαρμόσθηκαν.

Το πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού καταγράφηκε ως σημαντικό τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν πρόωρες αποστρατείες με παραιτήσεις στους κρίσιμους βαθμούς των αξιωματικών, με έμφαση μάλιστα στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και απροθυμία εισαγωγής στις σχολές αξιωματικών με τη διαδικασία των Πανελλαδικών. Όπως θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε με επίσημο και άμεσο τρόπο αύριο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας στη σχετική προγραμματισμένη προ ημερησίας συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, υπάρχει μια γενικότερη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα για τις Ένοπλές Δυνάμεις υπό τον τίτλο «Ατζέντα 2030».

Οι αυξήσεις λοιπόν των αποδοχών στις Ένοπλές Δυνάμεις προέκυψαν από τη μείωση δαπανών μέσω της εκλογίκευσης του αριθμού των αξιωματικών και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές, όπως η εκμετάλλευση των ακινήτων του υπουργείου Άμυνας, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για κατοικίες των υπηρετούντων σε διάφορες μονάδες στην επικράτεια στρατιωτικών. Δεν προέκυψαν δηλαδή εν κενώ ούτε εναπόκειται η σχετική επιλογή στη δημοσιονομική ρύθμιση και όχι στον πραγματικό οικονομικό χώρο, της ρήτρας διαφυγής που αποφασίστηκε για τις στρατιωτικές δαπάνες σε επίπεδο Ευρώπης.

Μόλις υπήρξε η σχετική ανακοίνωση της αύξησης των αποδοχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, προέκυψε ξεσηκωμός για ανάλογες αυξήσεις αποδοχών των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό. Φθάσαμε στο σημείο υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να προτρέπουν για εξ αντανακλάσεως αυξήσεις στους αξιωματικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση είναι λογικό οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας να ζητήσουν κι εκείνοι αυξήσεις αποδοχών. Αλλά δεν είναι εύλογο, έστω και αν είναι δίκαιο, να προκύψουν αποφάσεις για τέτοιας έκτασης δαπάνες σε άμεσους χρόνους.

Η Αστυνομία μόνον απασχολεί πάνω από 50.000 προσωπικό. Οι αρμόδιοι υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο επισπεύδων με δημόσιες δηλώσεις Ναυτιλίας, που εποπτεύει το Λιμενικό, κ. Κικίλιας, προχώρησαν σε αναδιοργανώσεις των σωμάτων τέτοιες που να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για να υπηρετήσουν το αίτημα των αξιωματικών των σωμάτων για καλύτερες συνθήκες και αποδοχές; Ή απλώς υπηρετούν τις πολιτικές προσωπικές τους σκοπιμότητες για την επονομαζόμενη «μάχη του σταυρού», έστω και αν βρισκόμαστε μακριά από τις εθνικές εκλογές; Γιατί ο κ. Δένδιας υπηρέτησε έναν νέο σχεδιασμό, αναλαμβάνοντας και το κόστος σε δημοτικότητα με το κλείσιμο των δεκάδων περιττών στρατοπέδων στην επικράτεια.

Τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με την πολιτική ηγεσία εργάστηκαν για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων και την εκλογίκευση, άρα και αναδιάταξη των δαπανών. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Απλώς δημαγωγία; Προκρίνουν για την Ελλάδα μια πολιτική του τύπου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»; Που στην παρούσα φάση της ιστορίας θα μεταφρασθεί σε «Μητσοτάκη, δώσ’ τα όλα»;

Κατά τη γνώμη τους, όχι μόνο των υπουργών αλλά και των βουλευτών, πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, τι είναι σωστό να γίνει; Να τινάξουμε και πάλι την «μπάνκα» στον αέρα; Σε μια συγκυρία διεθνούς αναταραχής και ευρωπαϊκών ανακατατάξεων, με τους δασμούς να ανατινάζουν το οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα με ένα από τα πλέον σημαντικά χρέη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τι πρέπει να κάνει; Να αφήσει τη λογική και να χαθεί σε εκλογικές χίμαιρες;

Ο αντίλογος φυσικά υπαρκτός. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη από πλευράς αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνον από τη Βουλγαρία. Η ακρίβεια σε προϊόντα, υπηρεσίες και κατοικίες πνίγει κάθε έννοια ευημερίας. Όμως το να περιμένουμε τις ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι το πλέον ορθολογικό.

Εφημερίδα Απογευματινή