Πώς πετύχαμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων για στέγη

Απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα από τον επίτροπο Γιόργκενσεν
09:23 - 31 Μαρτίου 2025

Το αίτημα για φθηνή στέγη είναι πανευρωπαϊκό και σαφώς πρόκειται για πρόβλημα με πολλαπλές επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Έπειτα από τρεις ερωτήσεις που υπέβαλα στην Κομισιόν και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Γιόργκενσεν, ήρθε η απάντηση, η οποία είναι απολύτως σαφής και πρωτίστως δίνει απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα. Τι απαντά λοιπόν; Διπλασιάζονται τα κονδύλια, δημιουργείται πανευρωπαϊκή πλατφόρμα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για περισσότερα κονδύλια και ακολουθεί νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στέγη. Η απάντηση του επιτρόπου κ. Γιόργκενσεν έχει πέντε πολύ σημαντικά σημεία:

  1. Διπλασιασμός κονδυλίων. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση, η οποία θα δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να διοχετεύσουν ρευστότητα στη στεγαστική αγορά και να διπλασιάσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις της πολιτικής συνοχής σε οικονομικά προσιτή στέγαση.
  2. Μπαίνει στο παιχνίδι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής επενδυτικής πλατφόρμας για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση.
  3. Επίτροπος με ειδική ομάδα στέγασης. Η Επιτροπή διόρισε επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης και συγκρότησε ειδική ομάδα για τον σκοπό αυτόν, με στόχο τον συντονισμό των διαφόρων αξόνων εργασίας. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στον μετριασμό της στεγαστικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  4. Ξεκινούν διαβουλεύσεις για προσιτή στέγη. Η Επιτροπή θα διαβουλευθεί εφέτος με τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα όλα τα ζητήματα που αφορούν τη στέγαση και θα υποβάλει πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης.
  5. Συνεργασία με εθνικές τράπεζες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλίσει ότι η στέγαση θα είναι πιο προσιτή οικονομικά, ιδίως για τους νέους ανθρώπους και τις νεαρές οικογένειες.

Κατά την Κομισιόν «το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) προβλέπει δύο χρηματοδοτικά μέσα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σχετικών προκλήσεων στη στεγαστική αγορά της Ελλάδας. Αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη στέγαση, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στο ΣΑΑ και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα κατά την προσεχή περίοδο. Με συμπληρωματικές δράσεις στο πλαίσιο του ΣΑΑ, η πολιτική συνοχής συγχρηματοδοτεί επίσης την ενεργειακή απόδοση στον τομέα της στέγασης στην Ελλάδα. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην ανακαίνιση περισσότερων από 100.000 κατοικιών, με σκοπό την επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας».

Απαιτήθηκαν πολλές ώρες διαβουλεύσεων στην Επιτροπή, πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και ιδού… κάτι νέο ξεκινά για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στέγασης.

Εφημερίδα Απογευματινή