ΤΟ ΣΟΚ της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ φαντάζει αξεπέραστο. Το επίπεδο βίας που χαρακτήρισε τις εχθροπραξίες παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σκηνικό. Εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, αρπαγές και βολές χιλιάδων ρουκετών κατέστησαν αυτή την επίθεση μία εκ των φονικότερων στη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Η απάντηση του Ισραήλ, παρότι φαντάζει δικαιολογημένη και αναπόφευκτη, συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους. Η επικείμενη αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Γάζα δύναται να οδηγήσει σε αιματηρές αστικές μάχες και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των απαχθέντων, καθώς και να προκαλέσει τον θάνατο περαιτέρω αθώων αμάχων. Ειδικά, αν θεωρηθεί ότι συμβαίνει αλόγιστα, θα συνιστούσε εντελώς εσφαλμένη στρατηγική του Ισραήλ, βλάπτοντας συγχρόνως σημαντικά το κύρος του στην παγκόσμια σκηνή.
Γράφει ο Λυκούργος Λικάκος
Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ διάρκεια των μαχών ενδέχεται να εξαπλωθεί σε περιοχές όπως εκείνες της Δυτικής Όχθης και του Λιβάνου, με τον φόβο για εμπλοκή τρίτων χωρών, όπως το Ιράν. Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε μια δυνάμει «πυριτιδαποθήκη», με ευρείες παγκόσμιες καταστροφικές συνέπειες. Παράλληλα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ύστερα από τέτοιου εύρους συγκρούσεις, καθώς και για το ποια ορθή πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί για τη μη αναπαραγωγή επιπλέον τρομοκρατών. Στο σημείο αυτό θεωρείται ύψιστης σημασίας ζήτημα να διακριθούν οι βάρβαρες και αιματηρές τρομοκρατικές δράσεις της Χαμάς από τις επιθυμίες της ευρύτερης παλαιστινιακής κοινότητας. Η άσκηση ωμής βίας και η αδιαφορία της για την ανθρώπινη ζωή την καθιστούν καταδικαστέα, υπόλογη και επικίνδυνη. Όμως, δεν πρέπει να αποσιωπηθούν οι φωνές των Παλαιστινίων πολιτών που αναζητούν ειρήνη, σταθερότητα, υπόσταση και αξιοπρέπεια, κάτι που είχε επιμελώς παραμεληθεί από τις τελευταίες ισραηλινές διοικήσεις.
Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ και η ψυχραιμία αυτή τη χρονική στιγμή επιβάλλονται, παρά το νωπό αίμα που εξακολουθεί να ρέει από τις επιθέσεις, ενώ η ουσιαστική διαμεσολάβηση ανάμεσα στον εβραϊκό και τον αραβικό κόσμο φαντάζει η πιο εφικτή λύση αποκλιμάκωσης. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η παρέμβαση των ισχυρών δημοκρατικών δυνάμεων στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Ελλάδα συνιστά χώρα με έντονο ιστορικό, διπλωματικό και περιφερειακό αποτύπωμα, με διαχρονικά πολιτισμικές και φιλικές σχέσεις σεβασμού και κατανόησης με τους δύο λαούς. Η εγγύτητά της όχι μόνο δεν πρέπει να την αφήσει αμέτοχη των εξελίξεων, αλλά, αντιθέτως, καλείται να πρωτοστατήσει αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρηνευτικών συνομιλιών και να προαχθεί ενδεχομένως σε στρατηγικό διαμεσολαβητή. Η ιστορική κληρονομιά της ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής τής προσφέρει τη δυνατότητα να εργαστεί για μια σταθερή και μακροχρόνια λύση στην αιματοβαμμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Λιακάκος είναι διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων