Πυκνώνουν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκονται οι επιχειρήσεις επιστροφής, όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου
18:20 - 24 Φεβρουαρίου 2025

Πλήρης διαφάνεια στον επαναπατρισµό ξένων υπηκόων, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια παραµονής στη χώρα µας, από το υπουργείο Μετανάστευσης – Αισθητή µείωση στους διαµένοντες στις δοµές της Ελλάδας.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκονται οι επιχειρήσεις επιστροφής όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου, που αφορούν τον επαναπατρισµό ξένων υπηκόων, οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια διεθνούς προστασίας, στο πλαίσιο της εφαρµογής των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων διαχείρισης της µετανάστευσης.

Οπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι επιστροφές, είτε αναγκαστικές είτε εθελούσιες, όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας συνιστά βασικό πυλώνα διαχείρισης της παράνοµης µετανάστευσης στη χώρα µας. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται στη διαχείριση του κοµβικού ζητήµατος για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, προωθώντας δίκαιες και αυστηρές πολιτικές, µε έµφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε µια κρίσιµη περίοδο για το γεωπολιτικό σκηνικό, όπου το Μεταναστευτικό αποτελεί πεδίο συζήτησης και εντάσεων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται αυστηροποίηση των κανόνων για τη µετανάστευση, εν µέσω έντονης κριτικής από τους ακροδεξιούς πολιτικούς σχηµατισµούς.

Ωστόσο καταλυτικής σηµασίας για τη συγκεκριµένη πολιτική που εφαρµόζεται είναι η απονοµή ασύλου σε όσους πραγµατικά το δικαιούνται, ενώ για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια διεθνούς προστασίας, η επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους αποτελεί µονόδροµο. Να σηµειωθεί ότι οι πτήσεις επιστροφής όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο πραγµατοποιούνται στο πλαίσιο του προγράµµατος «Εφαρµογή των Υποβοηθούµενων Εθελούσιων Επιστροφών και Μέτρων Επανένταξης, καθώς και Λειτουργία ∆οµής Φιλοξενίας Αιτούντων Εθελούσια Επιστροφή» το οποίο χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, µε τη συγχρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υλοποιείται από τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης.

Στοχεύει στην εθελούσια επιστροφή 17.000 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και στην παροχή βοήθειας επανένταξης σε 1.700 µετανάστες µέσω υλικών ενισχύσεων, για την περίοδο από την 1η Σεπτεµβρίου 2023 έως την 31η ∆εκεµβρίου 2027. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», από τον ∆εκέµβριο του ’24 µέχρι τον Ιανουάριο του ’25 έχουν φύγει 1.233 µετανάστες, ενώ από το 2019 έως σήµερα έχουν φύγει 46.744 µετανάστες, που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους ή ασφαλείς τρίτες χώρες. Αναφορικά µε τις αναγκα στικές επιστροφές και απελάσεις πρόκειται κυρίως για υπηκόους Γεωργίας, Πακιστάν και Ιράκ.

Την ίδια ώρα αξίζει να σηµειωθεί ότι καταγράφεται σηµαντική µείωση στους διαµένοντες στις δοµές της χώρας της τάξης του 20,7% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα το 2024. Αυτή τη στιγ µή ο πληθυσµός στις δοµές της χώρας έχει µειωθεί στους 24.872 αιτούντες άσυλο, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 31.367. Συνολικά αυτή την περίοδο οι δοµές παρουσιάζουν πληρότητα της τάξης του 61%

Παράλληλα, µείωση παρουσιάζουν οι ροές το τελευταίο διάστηµα, η οποία ερµηνεύεται ως αποτέλεσµα της αυξηµένης επιτήρησης και φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, µε το υπουργείο να διαµηνύει ότι η ασφάλεια της χώρας είναι αδιαπραγµάτευτη και διαφυλάσσεται µε κάθε τρόπο, ενώ καθοριστικό ρόλο για τη µείωση των µεταναστευτικών ροών διαδραµάτισαν οι διπλωµατικές ενέργειες του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε σχέση µε την εγρήγορση και της Τουρκίας ενάντια στα κυκλώµατα των εγκληµατιών διακινητών.

Συγκεκριµένα, οι µεταναστευτικές ροές τον Ιανουάριο του 2025 παρουσίασαν µείωση της τάξης του 21,5%. Συγκεκριµένα, υποχώρησαν σε 2.575 φέτος, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν 3.283. Να σηµειωθεί ακόµη ότι λόγω της αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στη Συρία και το Αφγανιστάν γίνονται συζητήσεις µε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειµένου να υπάρξει µια αξιολόγηση και να δοθεί µια συνολική λύση και όχι µεµονωµένα, για τους µε τανάστες που προέρχονται από τις δύο χώρες.

Επί του παρόντος, στη χώρα µας έχει ανασταλεί η έκδοση αποφάσεων δίχως να παρακωλύεται η καταγραφή αιτηµάτων και οι λοιπές διοικητικές ενέργειες για τους Σύρους. Οσον αφορά το Αφγανιστάν, δεν υπάρχουν οι διπλωµατικές εκείνες γέφυρες που να επιτρέπουν αισιοδοξία αναφορικά µε την εξέταση αιτηµάτων ασύλου, καθότι δεν παρατηρείται πρόοδος στον τοµέα σε βασµού των θεµελιωδών δικαιωµάτων.

Εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή