Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρησιμοποιεί τους δασμούς για να κάνει εμπορικό πόλεμο. Αλλά ως όπλο για να επιβάλει συμφωνίες, χωρίς ουσιαστικά διαπραγματεύσεις αλλά με μονομερείς ενέργειες και επιθετικές αποφάσεις. Η νέα Ουάσινγκτον αρνείται να χάσει χρόνο συζητώντας, προφανώς επειδή η διοίκηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο. Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει αποφάσεις, χωρίς να περνούν αυτές μέσα από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς οι αποφάσεις και οι υπογραφές αυτές -για παράδειγμα η επιβολή δασμών σε άλλες χώρες- να έχουν σταθερότητα και διάρκεια.
Είναι μια μονομαχία ισχύος που παραπέμπει σε Άγρια Δύση. Απέναντι σε εχθρούς και φίλους. Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο σε τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα τις δομές της οικονομίας, της παραγωγής, της εργασίας στις ΗΠΑ, κάνοντας την ομοσπονδία της Β. Αμερικής όχι μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο αλλά ισχυρή και πάλι, τότε, αυτοδίκαια, ο χρόνος σε επίπεδο ημερών, ακόμη και ωρών μέσα σε ένα 24ωρο, είναι πολύτιμος.
Η στρατηγική και ο «τρόπος» Τραμπ, για να θυμηθούμε τον Σινάτρα, δείχνει επί του παρόντος αρκούντως επιτυχημένος. Ανακοίνωσε στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα δασμούς της τάξης του 25% στους δυο πρώτους και 10% στον μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Με τις δυο πρώτες δυνάμεις έχει κοινά σύνορα και μεγάλη επιτόπια ή περιφερειακή αλληλεξάρτηση. Οι τρεις δυνάμεις μαζί αποτελούν την περίφημη NAFTA. Μια από τις δυο κύριες αιτίες της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε βάρος τους είναι η ασφάλεια των μεταξύ τους συνόρων και το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται εκεί. Η άλλη αιτία είναι το εμπορικό έλλειμμα εισαγωγών-εξαγωγών σε βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ.
Μέσα σε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, το Μεξικό αποφάσισε ότι 10.000 εθνοφύλακες και στρατιωτικές δυνάμεις θα «κλειδώσουν» τα σύνορα σε μια δομική επιχείρηση ανάσχεσης των εγκληματικών συμμοριών και των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ανθρώπους και ναρκωτικά. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αναβολή της επιβολής των δασμών και διαβουλεύσεις για έναν μήνα. Το Μεξικό είναι μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα όπου κυβερνούν το οργανωμένο έγκλημα και τα καρτέλ. Η πίεση της Ουάσινγκτον σε βάρος των καρτέλ της διαφθοράς και των ναρκοδολαρίων λειτουργεί ανακουφιστικά για τις υγιείς και πιο ηθικές δυνάμεις στο Μεξικό, που συνήθως εκτελούνται μέρα μεσημέρι στους δρόμους και τις πλατείες των κεντρικών πόλεων της χώρας.
Από την άλλη πλευρά ο Καναδάς του δικαιωματιστή και λάτρη της πράσινης μετάβασης Τριντό, του αγαπημένου παιδιού της παγκοσμιοποίησης, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ περί δασμών, αποφάσισε και εκείνος, υπολογίζοντας προφανώς σε μια αναβολή κυρώσεων, όπως συνέβη με το Μεξικό, να θωρακίσει τα σύνορά του αποστέλλοντας 10.000 εθνοφύλακες και στρατό στα σύνορα με την Αμερική. Ο Καναδάς δεν είναι διεφθαρμένη χώρα όπως το Μεξικό. Είναι ακριβώς το αντίθετο: μια χώρα-πρότυπο από πλευράς οργάνωσης και διοίκησης. Αν όμως στο Μεξικό έχουμε τις μονάδες παραγωγής των ναρκωτικών και τις συμμορίες της λαθρομετανάστευσης, στον Καναδά ζουν πολυτελώς και ανενόχλητα τα «λευκά κολάρα» των πετροδολαρίων και της διακίνησης ανθρώπων, μαζί με τις ΜΚΟ που δρουν υποστηρικτικά ως λόμπι επιρροής στη Δύση.
Οι δραστικές, μονομερείς αποφάσεις Τράμπ καταγράφουν ήδη και άλλες επιτυχίες. Η Βενεζουέλα, απέναντι στην απειλή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα δέχεται τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών υπηκόων της που θα μεταφέρουν πίσω οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Στην κρίσιμη για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ περίπτωση της Διώρυγας του Παναμά, η κυβέρνηση της χώρας μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τις δηλώσεις Τραμπ και την αντίδρασή της αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμφωνία με την Κίνα για τη χρήση της διώρυγας. Είμαστε σε αναμονή του κεντρικού μετώπου των δασμών στην Ευρώπη. Σίγουρα δεν θα είναι μια απόβαση τύπου Νορμανδίας…
Εφημερίδα Απογευματινή