Το αστείο με την αύξηση ομάδων

Εν μέσω συζητήσεων για επιστροφή σε πρωτάθλημα της Super League με 16 μονομάχους, η ανάγκη για μείωση των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας είναι επιτακτική
11:43 - 16 Ιανουαρίου 2025

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ σχετικά με μια νέα αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το πλάνο που επεξεργάζονται ο Μάκης Γκαγκάτσης και οι συνεργάτες του περιλαμβάνει -σε αρχικό στάδιο- σκέψη για διεξαγωγή της Super League με 16 ομάδες, της Super League 2 σε ενιαίο όμιλο επίσης με 16 ομάδες, δημιουργία ημιεπαγγελματικής Γ΄ Εθνικής με δύο ομίλους και επανασύσταση της παλιάς Δ΄ Εθνικής, του περιφερειακού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος.

Να ξεκινήσουμε από τα θετικά στοιχεία της πρότασης; Δεδομένα πρέπει να μπει τέλος στο… ανέκδοτο των δύο ομίλων στη Super League 2. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αίγλη, αν αφενός μειωθούν οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό και αν αφετέρου διεξαχθεί φυσικά με τον παραδοσιακό τρόπο των σοβαρών επαγγελματικών λιγκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή με ενιαία βαθμολογία.

Είναι εξαιρετική η σκέψη για δημιουργία ημιεπαγγελματικής Γ΄ Εθνικής. Είναι τεράστιο το κενό που χωρίζει τα πρωταθλήματα των τοπικών ενώσεων από εκείνα των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου οι ομάδες της τρίτης κατηγορίας να μην κουβαλούν τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη των ΠΑΕ, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικές ανώνυμες εταιρείες σε περίπτωση που προβιβαστούν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σύσταση μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας. Μέχρι εδώ όλα καλά…

Το σκέλος της πρότασης που είναι αστείο να συζητάμε είναι είτε η αύξηση είτε η διατήρηση του αριθμού των ΠΑΕ που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο βάσει των σημερινών δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή σε Super League και Super League 2 συμμετέχουν συνολικά 31 ΠΑΕ: 14 στην πρώτη κατηγορία και 17 στη δεύτερη (δεν λογίζουμε ως αυτόνομες ΠΑΕ τις β΄ ομάδες της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Asteras AKTOR). Οποιοσδήποτε αριθμός ανωνύμων εταιρειών που ξεκινά με τον αριθμό 3 μπροστά είναι απαγορευτικός για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν ούτε οι επενδυτές, ούτε τα απαιτούμενα έσοδα, ούτε οι υλικοτεχνικές υποδομές για να συντηρηθούν τόσες πολλές επαγγελματικές ομάδες στη χώρα μας.

Σύνεση και ρεαλισμός

Οποιοδήποτε μοντέλο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών δεν νοείται να περιλαμβάνει περισσότερες από 26, μάξιμουμ 28 ΠΑΕ. Όσο πολλαπλασιάζεται ο συγκεκριμένος αριθμός τόσο θα αυξάνονται οι ομάδες-δορυφόροι, οι ομάδες που θα… φυτοζωούν στη Super League 2 και θα πνέουν τα λοίσθια πριν καν ολοκληρωθεί μια σεζόν.

Έχει αποδειχθεί πολλάκις στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ΠΑΕ τόσο μειώνεται η αξιοπιστία των επαγγελματικών κατηγοριών.

Θεμιτή, λοιπόν, κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του προϊόντος, αλλά αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με σύνεση και ρεαλισμό. Και επειδή εκτός από το να κρίνουμε θα πρέπει να προτείνουμε κιόλας, το ιδεατό μοντέλο λειτουργίας των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ήταν το εξής:

1. Πρωτάθλημα Super League με 14 ομάδες, με το φετινό σύστημα διεξαγωγής, τουλάχιστον τις σεζόν που η χώρα μας διατηρεί στα χέρια της πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Υποβιβάζονται απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες, ενώ η ομάδα που θα τερματίσει στη 12η θέση της βαθμολογίας δίνει διπλούς αγώνες playoffs με την τρίτη της Super League 2 για την παραμονή της.

2. Πρωτάθλημα Super League 2 με 14 ομάδες σε έναν όμιλο. Οι δύο πρώτες της βαθμολογίας ανεβαίνουν απευθείας, οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται και οι ομάδες που τερματίζουν στην 11η και 12η θέση δίνουν διπλούς αγώνες playoffs με τις δεύτερες ομάδες των ομίλων της ημιεπαγγελματικής Γ΄ Εθνικής, βάσει της σκέψης της ΕΠΟ.