Φονικές καταιγίδες: Επιστημονική και όχι πολιτική ερμηνεία

Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο hotspot εξαιτίας ακριβώς της κλιματικής αλλαγής
20:20 - 2 Οκτώβριος 2023
Στιγμιότυπο από το χωριό Πετρίλια Δομοκού και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία "Elias", Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μέσα στον ορυμαγδό των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε εντελώς απαρατήρητη μια σημαντική μελέτη Ελλήνων, Αμερικανών, Ολλανδών, Γερμανών και Βρετανών ερευνητών, μελών της World Weather Attribution (WWA).

Στη συγκεκριμένη μελέτη δίνονται απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα περί κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της που μας ταλανίζουν. Στην πράξη δίνονται απαντήσεις στις αντιπολιτευτικού περιεχομένου αιτιάσεις των… αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν -για τη γνώμη των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι διαρρηγνύει τα ιμάτιά του- η υπερθέρμανση οδηγεί στην επανάληψη τέτοιων φονικών πλημμυρών, με δέκα φορές πιο πιθανή την εκδήλωσή τους, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Τουρκία και έως και 50 φορές πιο πιθανή στη Λιβύη.

Κατέληξαν, επίσης, ότι η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο hotspot εξαιτίας ακριβώς της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό διότι οι καταστροφικές βροχές ήλθαν έπειτα από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, που είχαν οδηγήσει σε επίσης καταστροφικές πυρκαγιές.

Δηλαδή, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες είναι τελικά αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, ο όγκος του νερού που έπληξε την Κεντρική Ελλάδα ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με τον όγκο νερού που έπεσε, για παράδειγμα, στην Ισπανία.

Και εδώ υπάρχει επιστημονική -και όχι πολιτική- εξήγηση. Οι ελληνικές θάλασσες, για γεωγραφικούς λόγους, θερμάνθηκαν πολύ περισσότερο. Με αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερη εξάτμιση και μεγαλύτερη ποσότητα βροχής.

Οι καταιγίδες γεννούν νέες καταιγίδες και έτσι προκαλείται ένας φονικός φαύλος κύκλος.

Ακόμη μεγαλύτερη θέρμανση της θάλασσας και επομένως ακόμη μεγαλύτερος όγκος νερού προκλήθηκε στη Λιβύη – με τα γνωστά φονικά αποτελέσματα, που επιδεινώθηκαν από τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα.

Και βέβαια, επισημαίνεται ότι ακραίες βροχοπτώσεις όπως οι πρόσφατες αναμένεται πλέον να συμβαίνουν κάθε 100 το πολύ χρόνια – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ξανασυμβούν άμεσα, έστω και με χαμηλότερη ένταση.

Τέλος, ως σημαντικό αίτιο υπογραμμίζεται η αποψίλωση των δασών και η μεγάλη αστυφιλία, που οδηγεί στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κλιματικούς κινδύνους.

  • Η κυρία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος