Εξαντλημένοι δηλώνουν οι γιατροί στη Βρετανία, όπως προκύπτει από έρευνα (που δημοσιεύθηκε στον «Γκάρντιαν») της Ένωσης Ιατρικής και Οδοντιατρικής Προστασίας της Σκωτίας, οργανισμού που παρέχει στήριξη στους επαγγελματίες Υγείας.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 1.855 γιατροί σε όλη τη χώρα και από τις απαντήσεις προέκυψε πως επτά στους δέκα (71%) γενικούς γιατρούς και έξι στους δέκα (62%) γιατρούς συνολικά υποφέρουν από ένα σύνδρομο που ονομάστηκε «κόπωση ενσυναίσθησης» και συνίσταται σε μια σταδιακή απώλεια της ενσυναίσθησης προς τους ασθενείς τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σύνδρομο πλήττει κυρίως τις νεότερες ηλικίες γιατρών (25 έως 34 χρόνων), φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς οι νέοι θα έπρεπε φυσιολογικά να είναι περισσότερο ανθεκτικοί και με περισσότερη ενσυναίσθηση, διάθεση και υπομονή να συμπαρασταθούν στους ασθενείς τους.
Παρ’ όλα αυτά, δηλώνουν ότι δέχονται μεγάλη συναισθηματική πίεση όταν ακούνε τα προβλήματα των ασθενών τους, μια πίεση που τελικά σωματοποιείται.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζον Χόλντεν της Ένωσης, «η κόπωση ενσυναίσθησης είναι ουσιαστικά ένα κρυμμένο, δευτερογενές τραύμα με συμπτώματα που τελικά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο στους γιατρούς να φροντίσουν τους ασθενείς τους».
Και το χειρότερο: Το 85% των γενικών γιατρών που είχαν σκέψεις αυτοκτονίας απέδωσαν αυτή την κατάσταση στις συνθήκες εργασίας τους λόγω έλλειψης πόρων για το NHS, το κάποτε πανίσχυρο βρετανικό εθνικό σύστημα Υγείας. Μάλιστα, σε ποσοστό 21% οι γιατροί έχουν σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν, το 2024 το 84% δέχτηκε λεκτική και το 24% σωματική επίθεση από ασθενείς τους, με συχνότερους λόγους τις μεγάλες λίστες αναμονής (79%) και τα παράπονα για την ίδια την παροχή φροντίδας (51%). Εξάλλου, σχεδόν οι μισοί (44%) των συμμετεχόντων στην έρευνα ανησυχούν ότι η κόπωση ενσυναίσθησης καθιστά πιθανότερο να κάνουν ιατρικό λάθος.
Αυτά για όλους όσοι διακηρύσσουν ότι στην Ελλάδα το σύστημα Υγείας καταρρέει…
Εφημερίδα Απογευματινή