Μπήκε το νέο έτος και η λαχτάρα µας για αλλαγές, νέους στόχους, αλλά και για τον επαναπροσδιορισµό της ήδη υπάρχουσας καθηµερινότητάς µας είναι κάτι περισσότερο από έντονη. Ολοι σκεφτόµαστε ότι µε τη νέα χρονιά θα οργανωθούµε καλύτερα και θα διώξουµε µακριά καθηµερινές συµπεριφορές και µοτίβα που, χωρίς να το αντιλαµβανόµαστε, µας οδηγούν σε αδιέξοδο.
Ωστόσο όλα ξεκινούν από τη στιγµή που θα αποφασίσουµε να δουλέψουµε µε τον εαυτό µας, παίρνοντας απόσταση από όλα όσα µας στενοχωρούν. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», αποκαλύπτει όλα όσα χρειάζεται να κάνουµε για να φροντίσουµε τον εαυτό µας, σηµειώνοντας ποιο είναι το πρώτο βήµα για την αυτοβελτίωση και από πού ξεκινά η αληθινή αλλαγή του εαυτού µας.
«Η αρχή για την προσωπική µας ανάπτυξη και βελτίωση είναι κατά τη γνώµη µου τα 3 Α: Αποδοχή του εαυτού, Αναγνώριση των σηµείων που µειονεκτώ, Απόφαση να βελτιωθώ. Αποδέχοµαι τον εαυτό µου όπως είναι, µε τα προτερήµατα και τα ελαττώµατά του, τα δυνατά σηµεία και τις αδυναµίες του. Ετσι, αντέχω να αναγνωρίσω τα λάθη µου, γιατί αφού αποδέχοµαι τον εαυτό µου χωρίς όρους, δεν καταρρακώνοµαι όταν καταλάβω πως έχω κάνει κάποιο λάθος ή έχω κάποιο ελάττωµα. Και στη συνέχεια, µπορώ να αποφασίσω να βελτιώσω τα σηµεία στα οποία µειονεκτώ και να εξελιχθώ» αναφέρει.
Τη ρωτήσαµε να µας πει ποιες καθηµερινές συµπεριφορές και ποια µοτίβα µας οδηγούν σε αδιέξοδο χωρίς να το αντιλαµβανόµαστε και η απάντησή της είναι καίρια: «Πολλές συνήθειες, είτε αφορούν τη συµπεριφορά είτε τις σκέψεις µας, µπορεί να είναι βλαβερές και να οδηγούν σε αδιέξοδο. Συνήθως το αντιλαµβανόµαστε όταν τα πράγµατα δεν πάνε καλά, αλλά συχνά προτιµάµε να το “ρίξουµε” σε κάτι εξωτερικό -σε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις- παρά να πάρουµε πάνω µας την ευθύνη και αυτό οδηγεί τελικά σε αδιέξοδο, µια που περιµένουµε να αλλάξουν οι άλλοι κι όχι εµείς. Το ζήτηµα είναι να αναλάβουµε εµείς την ευθύνη για τη ζωή µας και να εξετάσουµε τι φταίει, όταν τα πράγµατα δεν πηγαίνουν καλά. Εµείς δεν µπορούµε να αλλάξουµε τους άλλους ανθρώπους και µερικές φορές δεν µπορούµε να αλλάξουµε ούτε και τις συνθήκες γύρω µας, αλλά µπορούµε να αλλάξουµε τον τρόπο που εµείς αντιδρούµε. Μπορούµε να βελτιώσουµε τη δική µας στάση ώστε να αποφύγουµε το αδιέξοδο».
Ωστόσο πολλές φορές νιώθουµε υπερβολική ανάγκη να ευχαριστούµε συνέχεια τους άλλους, πράγµα που δείχνει ένα πολύ συγκεκριµένο πρόβληµα.
«Σίγουρα είναι καλό να µας ενδιαφέρει πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι. Αν ωστόσο έχουµε υπερβολική ανάγκη να είναι όλοι πάντα ευχαριστηµένοι µαζί µας ή δίπλα µας, τότε ίσως αυτό δείχνει πως δεν εκτιµούµε και πολύ τον εαυτό µας. Πιθανώς φοβόµαστε πως οι άλλοι δεν θα µας αγαπούν αν δεν περνούν υπέροχα µαζί µας. Οπότε πιεζόµαστε για να είναι ευχαριστηµένοι, για να τους δώσουµε αυτό που θέλουν – και αυτό συχνά καταλήγει να βλάπτει τη σχέση αντί να τη βοηθάει. Αφ’ ενός εµείς πιεζόµαστε και ζούµε µε µια διαρκή αγωνία να µη δυσαρεστηθούν οι άλλοι. Αφ’ ετέρου εκείνοι δεν µας γνωρίζουν αληθινά, δεν ξέρουν τι πραγµατικά νιώθουµε ή θέλουµε σε κάθε περίσταση γιατί το κρύβουµε για να µην τους δυσαρεστήσουµε. Ετσι η σχέση καταλήγει πιο επιφανειακή και τα σηµεία της που ίσως δεν λειτουργούν καλά ποτέ δεν βελτιώνονται», τονίζει.
Και πώς ξεκινάµε να δουλεύουµε τον εαυτό µας, ώστε να κατακτήσουµε την ευτυχία στη ζωή µας;
«Η ευτυχία θεωρώ πως δεν έχει να κάνει τόσο µε εξωτερικές συνθήκες και καταστάσεις όσο µε εσωτερικές. Για µένα, αν θέλουµε να κατασκευάσουµε µια αίσθηση ευτυχίας µέσα µας θα πρέπει να δουλέψουµε για να πετύχουµε δύο πράγµατα:
α) να αποδεχθούµε τον εαυτό µας και τα κοµµάτια της ζωής µας που δεν µπορούµε να βελτιώσουµε,
β) να πάρουµε την απόφαση να βλέπουµε περισσότερο το θετικό παρά το αρνητικό σε οτιδήποτε ζούµε» λέει η κ. Ανδρεοπούλου.
Βιβλία-οδηγοί για την εσωτερική µας γαλήνη
•Για τη σηµασία που έχει η δηµιουργία ορίων στη ζωή µας µάς µιλά εκτενώς η Αµερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Nedra Glover Tawwab µέσα από το βιβλίο της «Βάλε τα όριά σου – Ενα οδηγός για να κερδίσεις ξανά τον εαυτό σου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ∆ιόπτρα. «Μην πιέζεσαι άλλο, µίλα για τις ανάγκες σου και νιώσε την ελευθερία να είσαι πραγµατικά ο εαυτός σου», λέει στον πρόλογο.
Νιώθετε ότι πνίγεστε; Αποφεύγετε την επικοινωνία µε ανθρώπους που µπορεί να σας ζητήσουν κάτι; ∆εν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας; Ονειρεύεστε συχνά να τα παρατήσετε όλα και να εξαφανιστείτε; Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει.
•Αλλο ένα βιβλίο που µας βοηθάει στον τοµέα του γάµου και τη σχέση µας µε τον σύντροφό µας είναι το «Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει;», των Εκδόσεων
Πατάκης.
Σ’ αυτό το σύντοµο και καίριο βιβλίο ο Πασκάλ Μπρικνέρ εξετάζει το φαινόµενο του σύγχρονου γάµου και πώς ένας θεσµός εθελοντικός, «ελεύθερος» -στον σύγχρονο δυτικό κόσµο- καταλήγει συχνά πηγή δυστυχίας.
•Τέλος, στο καινούργιο βιβλίο της µε τίτλο «Κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς… Θεραπεύοντας το κακοποιηµένο παιδί µέσα µας», των Εκδόσεων Κάκτος, η γνωστή ψυχολόγος Τένια Μακρή ανοίγει ξανά το θέµα των βαθιών τραυµάτων που προκαλεί η παιδική κακοποίηση και, κυρίως, δίνει πρακτικές συµβουλές και ασκήσεις για να βρούµε µέσα µας το πληγωµένο, φοβισµένο παιδί που υπήρξαµε και να το «ξαναµεγαλώσουµε» µε ασφάλεια.
Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή