Καινοτόµες ρυθµίσεις για τον Τουρισµό

Παράλληλα δίνεται έµφαση σε νέα είδη τουριστικής επιχείρησης
13:17 - 13 Ιανουαρίου 2025

Το νέο σχέδιο νόµου του υπουργείου Τουρισµού θωρακίζει θεσµικά, µε ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις, την ποιότητα της ελληνικής φιλοξενίας, στην κατεύθυνση της στρατηγικής µας για βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη. Οι ρυθµίσεις, που περιλαµβάνονται, αποσκοπούν όχι µόνο στη βελτίωση και την απλούστευση του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και στη διαµόρφωση πολιτικών που σέβονται το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονοµιά και την κοινωνική συνοχή.

Αφετηρία του νοµοσχεδίου είναι η θέσπιση -πρώτη φορά- ενός πλαισίου αυστηρών λειτουργικών προδιαγραφών για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων. Το
υπουργείο Τουρισµού, σε συνεργασία µε µικτά συνεργεία ελέγχου, θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους για τη συµµόρφωση µε τα απαιτούµενα κριτήρια, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την ασφάλεια των ακινήτων για τους επισκέπτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Προχωρώντας, το νοµοσχέδιο εισάγει ένα καινοτόµο, σε παγκόσµιο επίπεδο, σύστηµα κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων βιωσιµότητας. Το νέο αυτό
σύστηµα αξιολόγησης θεσµοθετείται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος και του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος και περιλαµβάνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Σηµαντική καινοτοµία αποτελεί και η απλούστευση του ρυθµιστικού πλαισίου για τα γραφεία ενοικίασης οχηµάτων και τα ναυλοµεσιτικά γραφεία. Με τις νέες διατάξεις, η διαδικασία αδειοδότησης εκσυγχρονίζεται, µειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας την έναρξηκαι λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα, δίνεται έµφαση σε νέα είδη τουριστικής επιχείρησης, όπως το glamping, που συνδυάζει τη φύση µε τις ανέσεις του σύγχρονου καταλύµατος, αναβαθµίζοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού Τουρισµού σε νέες αγορές, σε νέα κοινά-στόχους.

Με στοχευµένες παρεµβάσεις δηµιουργούµε ευνοϊκότερο πλαίσιο επενδύσεων, µέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και του τρόπου λειτουργίας
υποδοµών, όπως είναι οι τουριστικοί λιµένες και τα κέντρα αναζωογόνησης (SPA). Περαιτέρω, εισάγονται ρυθµίσεις που δίνουν τη δυνατότητα άντλησης και χρήσης θαλασσινού νερού σε πισίνες, µια πρακτική που µειώνει την κατανάλωση γλυκού νερού και ενισχύει τη βιωσιµότητα των τουριστικών υποδοµών. Αυτή η πρωτοβουλία συµβάλλει στην προστασία των φυσικών πόρων, ευθυγραµµιζόµενη µε τις παγκόσµιες περιβαλλοντικές τάσεις.

Ακόµη µία σηµαντική παράµετρος του νέου σχεδίου νόµου είναι ότι δίνει λύση στο χρόνιο πρόβληµα στέγασης των δηµόσιων υπαλλήλων σε περιοχές υψηλής ζήτησης, καθώς δίνει τη δυνατότητα εποχικής µίσθωσης δωµατίων προσωπικού κύριων ξενοδοχειακών καταλυµάτων, όπως σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς,νοσηλευτές,ένστολους της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώµατος και του Λιµενικού Σώµατος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Τέλος, το νοµοσχέδιο προβλέπει την ανάδειξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισµού Θεσσαλονίκης σε συντονιστικό φορέα για την προβολή της διαδροµής των «βηµάτων του Αποστόλου Παύλου». Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουµε τον προσκυνηµατικό τουρισµό στη χώρα, ενώ προάγουµε και προβάλλουµε τα µέρη από όπου πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

 

Το νέο πλαίσιο αντικατοπτρίζει τη δέσµευσή µας για αναβάθµιση της ποιότητας στον Τουρισµό, διαφύλαξη των δικαιωµάτων των επισκεπτών και ενίσχυση τηςσχέσης εµπιστοσύνης τους προς τη χώρα µας. Οραµά µας στο υπουργείο είναι η διαµόρφωση ενός τουριστικού µοντέλου που συνδυάζει υψηλή ποιότητα µε βιωσιµότητα, προσφέροντας µοναδικές εµπειρίες στους ταξιδιώτες.

Γράφει η Υφυπουργός Τουρισµού: Έλενα Ράπτη