Το 2025 πρέπει να έρθουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης 9,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν ένα τεράστιο τμήμα των αναγκών της χώρας και θα εκσυγχρονίσουν πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια. Επίσης ο πακτωλός των ευρωπαϊκών αυτών κεφαλαίων θα θέσει τις βάσεις και για την υλοποίηση πολιτικών μεγαλύτερης κοινωνικής αποτελεσματικότητας.
Όλα λοιπόν θα κριθούν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν χρήματα από την Ευρώπη. Η πορεία της εκταμίευσης θα καθορίσει και τον οικονομικό μας βηματισμό. Έως αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει εισπράξει το 50% όσων χρημάτων δικαιούμαστε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα έχουμε λάβει περί τα 20 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ. Επομένως το 2025 αποτελεί το έτος-σταθμό στις εκταμιεύσεις που υπολογίζονται σε 9,4 δισ. ευρώ έναντι 6,2 δισ. ευρώ του 2024. Όμως θα πρέπει να τρέξουμε για το υπόλοιπο ποσό έως το 2026.
Επομένως το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να τρέξει όλες τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Όλοι συμφωνούν ότι η σταθερότητα της οικονομίας αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που θα θωρακίσει την οικονομία μας μπροστά στους νέους κινδύνους που εγκυμονεί η διεθνής οικονομική και πολιτική αστάθεια.
Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και η σταθερότητα των κοινωνικών παροχών είναι το ζητούμενο του 2025.
Tα τρία ζητούμενα
Α) Τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία η αντιπολίτευση αισθάνεται πολιτική αλλεργία- φέρνουν γρηγορότερη μείωση του χρέους, σταθερό βηματισμό στη φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Β) Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιταχύνουν την κάθε οικονομική δραστηριότητα στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, που ωθούν σε νέα εποχή τον παραγωγικό τομέα.
Γ) Η μείωση της φοροδιαφυγής συμβάλλει στην απονομή δικαιότερης φορολογικής δικαιοσύνης. Μειώνει φόρους και ωθεί πολιτικές προς όφελος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη πρόσθετης στήριξης. Πώς ένας πολίτης δυσκολεύεται με 780 ευρώ κατώτατο μισθό… και πώς ένας με δύο αυτοκίνητα και δύο παιδιά δηλώνει 340 ευρώ τον μήνα στην εφορία και δηλώνει ότι ζει κανονικά; Εδώ μπήκε θέμα φορολογικής δικαιοσύνης και φάνηκε το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων.
Οι δράσεις
Τι επιχορηγεί όμως ως κοινωνικές παροχές το Ταμείο Ανάκαμψης;
1. ΣΤΕΓΑΣΗ: Το Στεγαστικό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων με μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια και ποσό 2 δισ. ευρώ.
2. ΕΡΓΑΣΙΑ: Εδώ λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών σε βασικούς τομείς, όπως σε τουρισμό, εστίαση, βιομηχανία, πρωτογενή τομέα, έρχεται το ταμείο και ενισχύει πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Σε αυτό συμβάλλει το σκέλος για την επιστροφή όσων νέων έφυγαν από τη χώρα την περασμένη δεκαετία και αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών για να επανενταχθούν στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
3. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Για να στηριχθεί η οικονομία απαιτούνται και διεργασίες μείωσης της γραφειοκρατίας παντού.
4. ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Η στήριξη σε Δικαιοσύνη, οικονομία, εμπόριο, βιομηχανία, επενδύσεις, ενέργεια, αναβάθμιση κτιρίων, μεταφορές, συγκοινωνίες και άλλους τομείς κυριαρχούν.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι μηχανές των υπουργείων θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των εκταμιεύσεων και κυρίως τα κονδύλια να απορροφηθούν στην πραγματική οικονομία.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή