Και αυτή η είδηση πέρασε κυριολεκτικά στα ψιλά. Πρόκειται για το περιεχόμενο της έκθεσης του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνει τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες ομήρων της «Χαμάς» που απελευθερώθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου 2023, στη διάρκεια της σύντομης εκεχειρίας.
Πάνω από 100 Ισραηλινοί και αλλοδαποί πρώην όμηροι διεκτραγώδησαν τα όσα υπέστησαν στα χέρια των τρομοκρατών της «Χαμάς», που εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος την εφιαλτική 7η Οκτωβρίου του 2023. Μίλησαν για φριχτά βασανιστήρια, αλλά και σεξουαλική κακοποίηση, θύματα της οποίας έπεσαν ακόμη και πολλά από τα 30 παιδιά και τους έφηβους που έζησαν τον εφιάλτη. ∆εν είναι η μοναδική έκθεση. Και στις προηγούμενες υπήρχαν μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο – αν και η «Χαμάς» αρνείται τη σεξουαλική κακοποίηση των θυμάτων της.
Παραμονή Χριστουγέννων πέθανε και η 76χρονη πρώην όμηρος, Χάνα Κατζίρ, καθώς η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ομηρίας της. Η Χάνα είδε τους τρομοκράτες να σκοτώνουν τον σύζυγό της στο σπίτι τους στο κιμπούτς και αιχμαλωτίστηκε με τον γιο της, ο οποίος πέθανε κατά την ομηρία τους. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον τρόμο που έζησε η ίδια και όλοι οι άνθρωποι στο κιμπούτς Νιρ Οζ, με θύματα 30 νεκρούς και πάνω από 70 ομήρους.
Εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους 1.209 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και απήχθησαν 251, από τους οποίους 96 παραμένουν όμηροι και 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό. Και αν κάποιοι αμφισβητούν τις εκθέσεις που δημοσιοποιεί το Ισραήλ, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα το πόρισμα μιας άλλης έρευνας που αφορούσε τις συνθήκες θανάτου 6 ομήρων, των οποίων οι σοροί εντοπίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού κοντά στη Χαν Γιουνίς και έφεραν τραύματα από σφαίρες.
Σύμφωνα με το πόρισμα, η δράση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κοντά στην περιοχή όπου είχαν μεταφερθεί οι 6 όμηροι -κάτι που δεν γνώριζε ο ισραηλινός στρατός- οδήγησε τους δεσμοφύλακές τους στην απόφαση να τους σκοτώσουν.
Το γεγονός είχε, τον περασμένο Αύγουστο, προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών, που κατέβηκαν στους δρόμους σε ογκώδη διαδήλωση, καλώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην έρευνα, να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια του θανάτου των 6 ομήρων, αλλά και να δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, παραδεχόμενες τη σκληρή πραγματικότητα.
Αυτή η δημοσιοποίηση έδωσε την ευκαιρία στο Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, που εκπροσωπεί τους συγγενείς των ομήρων, να ανακοινώσει πως η έρευνα του ίδιου του ισραηλινού στρατού «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η επιστροφή όλων των ομήρων είναι εφικτή μόνο μέσω συμφωνίας».
Το πρόβλημα είναι ότι τη στιγμή που αχνοφαίνεται κάποια αχτίδα φωτός, ακολουθεί η διακοπή των συζητήσεων και η απογοήτευση. Και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αθώοι άνθρωποι κάθε ηλικίας παραμένουν κρατούμενοι κάτω από συνθήκες βαρβαρότητας από μια αδίστακτη τρομοκρατική οργάνωση, που χρησιμοποιεί άμαχους για να πετύχει πολιτικά ανταλλάγματα, την ίδια ώρα που δεν διστάζει να κρατά όμηρο όλον τον παλαιστινιακό λαό. Και ο τρόμος και ο όλεθρος συνεχίζονται…