Το παλαιό τραγουδάκι έλεγε «μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω / απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω…». Παραφράζοντας το χαρωπό αυτό τραγουδάκι μιας άλλης εποχής, είμαστε σίγουροι ότι ανάλογο δίλημμα έχει πλήθος κόσμου -κυρίως δε μετανάστες και λαθραίοι τοιούτοι, που, τουλάχιστον, τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τον πυρήνα των θεατών της αλλαγής του χρόνου μετά μουσικής στο Σύνταγμα. Και τώρα υποπτεύομαι ότι σιγοτραγουδούν. «Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, έχω τον Χάρη και τον Νίκο να διαλέξω / τον Νικόλα αγαπώ και τον Χάρη προτιμώ»…
Όπως πιθανώς θα έχετε αντιληφθεί, το δίλημμα αφορά το πού θα κάνει το κοινό το υπαίθριο ρεβεγιόν. Στο Σύνταγμα ή στο Πεδίον του Άρεως;
Άλλες εποχές, έτσι και κατέβαινες στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσεις, νόμιζες ότι είχες πάει ταξίδι στο εξωτερικό. Διότι μόνο ελληνικά δεν άκουγες. Άλλο θέμα ότι σίγουρα δεν θα πήγαινες στα Βαλκάνια, όπου παρέπεμπαν οι σχετικές γλώσσες. Ενίοτε και στις παλαιές χώρες της άλλοτε Σοβιετίας. Τι να κάνουν και οι έρημες εκ Γεωργίας λ.χ. που φυλούσαν ολημερίς και ολονυχτίς παππούδες και γιαγιάδες…
Οι σκοπίμως διοχετευόμενες πληροφορίες, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις «αγαστές» σχέσεις δήμου και Περιφέρειας, αναφέρουν ότι θα στηθεί μία γιγαντοοθόνη στο Πεδίον του Άρεως για να παρακολουθεί το κοινό την αντίστροφη μέτρηση για τον νέο χρόνο από το Σύνταγμα. Και μετά τους παραδοσιακούς ασπασμούς, θα κατηφορίσει όποιος θέλει βεβαίως προς το τέρμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας για το «afterάδικο», όπως είπε και ο ερίτιμος δήμαρχος πάντων των Αθηναίων. Όπου θα υπάρχει και εκεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οπότε αν θα κατηφορίσει κανείς ή όχι εξαρτάται από το είδος της μουσικής που προτιμάει, γιατί μάλλον δεν θα είναι η ίδια, πάνω και κάτω. Εντάξει, μη φανταστείτε ότι θα απολαύσουν Τσαϊκόφσκι. Ούτε καν Coldplay. Κάνα βαρύ λαϊκό ή ελαφρολελέ…
Εμείς πάντως οφείλουμε να χαιρετίσουμε τον αέρα σύμπνοιας που πνέει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, διαχρονικώς, έχει συμβάλει στην αποκέντρωση της χώρας. Προς το αλαλούμ.
Ας μη μιζεριάζουμε όμως χρονιάρες μέρες. Άλλωστε, πρέπει να ψυχαγωγηθεί και ο παρεπιδημών αλλοδαπός πληθυσμός για να μη σπάσει και η παράδοση, η οποία έχει συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεών μας με τα λοιπά Βαλκάνια, την Ασία και ενδεχομένως και την Υποσαχάρια Αφρική. Μπορούμε να υπολογίσουμε και ποιες χώρες θα αντιπροσωπευθούν επαξίως είτε στο Σύνταγμα είτε στο «afterάδικο». Στην Πλατεία, μάλλον, θα έχουμε εγχρώμους, Ρομά και ενδεχομένως εκπροσώπους του «ξανθού γένους». Επί του… Πεδίου, θα επικρατήσει το ασιατικό στοιχείο με ολίγη Αλβανία, οι εκπρόσωποι της οποίας είναι πλέον «δικοί μας». Ούτως ή άλλως, σε λίγο εμείς θα είμαστε μειονότητα, καθώς το σεξ το έχουμε για indoor sport και όχι για αναπαραγωγή…