Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή κουβέντα με αφορμή τα όσα εξετάζει να ανακοινώσει κατά το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με τις τράπεζες. Ήδη ο πρωθυπουργός φρόντισε κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή να προϊδεάσει για τα όσα θα δούμε να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες. «Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμα εκποιήσει, για να αυξηθεί η προσφορά τους. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί και κατά συνέπεια να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα, όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες… Θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επιτελέσουν το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους τραπεζίτες.
Με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που θα σχετίζεται με τις τράπεζες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν πιο τολμηρές αποφάσεις από την πλευρά της πολιτείας. Αυτό δηλαδή που επιζητούν επιχειρηματίες και απλοί πολίτες. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα που επί της ουσίας περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Οι τέσσερις CEO των αντίστοιχων συστημικών τραπεζών δείχνουν να λειτουργούν σε έναν δικό τους κόσμο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες δεν είναι ικανοποιημένη από το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Στο σημείο αυτό έρχεται η ευθύνη της πολιτείας να βάλει μια τάξη στην απόλυτη αυθαιρεσία των τραπεζών. Αυτό δηλαδή που με καθυστέρηση αποφάσισε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να πει το «ως εδώ» σε κάτι γραφειοκράτες που νομίζουν ότι επί της ουσίας κυβερνούν, αδιαφορώντας για τα «θέλω» της δομημένης πολιτείας. Το «ως εδώ» της κυβέρνησης μπορεί να άργησε, ωστόσο πότε δεν είναι αργά, αρκεί τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να μην είναι φοβικά και να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ασυδοσία τελείωσε. Γιατί δεν είναι δυνατόν εν έτει 2025 να υπάρχουν τραπεζίτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει να είναι τα υπερκέρδη τους και τίποτα περισσότερο.
Κακά τα ψέματα. Το τραπεζικό σύστημα είναι στάβλος, και αυτό δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις για να το καταλάβει. Αρκεί να συνομιλήσει με έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία, άντε ακόμη και μ’ έναν συνταξιούχο που πληρώνει τις παράλογες προμήθειες. Οι τράπεζες έχουν να κάνουν επί της ουσίας μια και μόνη δουλειά, που δεν είναι άλλη από το να πουλάνε χρήμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και συνάμα ξεκάθαρο: Σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα «πουλάνε» χρήμα; Η απάντηση λοιπόν είναι ανεπιφύλακτα «όχι». Ο λόγος που δεν κάνουν την δουλειά τους είναι πρώτον γιατί δεν φοβούνται την πολιτεία και κυρίως γιατί προτιμούν να τοκίζουν τις καταθέσεις από το να πουλάνε χρήμα μέσω δανείων.
Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για την απόλυτη στρέβλωση, με την κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Ωστόσο, μαζί με τα όποια μέτρα ανακοινωθούν, θα πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί οριστικό τέλος και στο ιδιότυπο καρτέλ που λειτουργεί στο εγχώριο τραπεζικό δυστύχημα. Εκτός από την κυβέρνηση επιβάλλεται να παρέμβει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υγεία στο σύστημα, αν οι τέσσερις τραπεζίτες βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση για κάθε δράση τους. Επειδή λοιπόν πέρα και πάνω από τις τράπεζες βρίσκεται η κυβέρνηση, πλέον αυτή οφείλει να βάλει και το όριο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι τραπεζίτες. Αυτοί οι ακριβοπληρωμένοι τεχνοκράτες που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα αυτονόητα. Ο κόσμος περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδείξει την απαιτούμενη τόλμη, δίνοντας οριστικό τέλος στον παραλογισμό των τραπεζών.