Το παζλ της νέας κρίσης στη Συρία

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προλάβει τις διαδικασίες δημιουργίας κουρδικού κράτους
17:26 - 3 Δεκέμβριος 2024

Αυτό το οποίο συμβαίνει στη Συρία μπορεί να είναι ένα ακόμα μέτωπο σε μία μεσανατολική κρίση, η οποία ούτως ή άλλως είναι γεμάτη εστίες, αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις να μην παραμείνει ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης που απλώς προστίθεται στα υπόλοιπα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές από το Ισραήλ και όχι μόνο, το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή είναι πολύ πιθανό και εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πώς θα το διαχειριστούν οι ΗΠΑ και κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει.

Το ερώτημα είναι τι θα έχει μεσολαβήσει μέχρι τότε. Ας δούμε τι ακριβώς γίνεται. Η Τουρκία ενεργοποίησε τις ομάδες ισλαμιστών που ελέγχει στη Συρία, οι οποίες εδρεύουν κυρίως στο Ιντλίμπ, στο οποίο βρίσκονται 30.000 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές, με καταγωγή κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, με τις οικογένειές τους.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις και συγκεκριμένα τις διαδικασίες δημιουργίας κουρδικού κράτους, του οποίου το πρόπλασμα θα είναι οι κουρδικές περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ. Με μία ταχύτατη προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον τουρκικό στρατό, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα αποκόψει τις κουρδικές περιοχές και θα δημιουργήσει τετελεσμένα που θα ακυρώσουν τον σχεδιασμό δημιουργίας Κουρδιστάν.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν κλείνει το μάτι προς τους Αμερικανούς επιτιθέμενος στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και επιχειρώντας την ανατροπή του Άσαντ. Η σφοδρότητα της επιχείρησης κατέλαβε εξαπίνης το συριακό καθεστώς, το οποίο απειλείται με ανατροπή, αλλά και τους Ρώσους, οι οποίοι σπεύδουν σε βοήθεια του Άσαντ, όπως και οι σιιτικές πολιτοφυλακές που στέλνει το αποδυναμωμένο Ιράν σε στήριξη της Δαμασκού, ενώ ενεργοποιούνται και οι Κούρδοι για να προστατέψουν τις περιοχές τους.

Το Ισραήλ δεν παίρνει θέση, καθώς αφήνει την κατατριβή δύο αντιπάλων του να εξελιχθεί και δηλώνει ότι θα στηρίξει τους Κούρδους, οι οποίοι απειλούνται. Οι Ισραηλινοί προωθούν ενεργά τη δημιουργία κουρδικού κράτους για να αποκτήσουν έναν φιλικό παράγοντα στην περιοχή, που θα τους εξασφαλίσει στρατηγικό βάθος.

Οι μοναρχίες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, έχουν θορυβηθεί από την τουρκική κίνηση, διότι βλέπουν να αναβιώνει ο κίνδυνος των τζιχαντιστών που συνιστούν απειλή και για τα δικά τους καθεστώτα. Το ίδιο και η Αίγυπτος. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο περίπλοκο, στην περιοχή βρίσκονται και στελέχη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με τους Τούρκους προκειμένου να προκαλέσουν πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις και να τις αποδυναμώσουν από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αναφορά στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους, όπως και είναι, απογόνους Βυζαντινών και Αλεξανδρινών και ζητούν διπλωματική και όχι μόνο στήριξη από την Ελλάδα.