Οι αριθμοί που κάθε τόσο δημοσιοποιούνται γίνονται όλο και πιο ανησυχητικοί. Η Αίγυπτος είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους Σουδανούς πρόσφυγες, που μετά το πραξικόπημα και το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου τον Απρίλιο του 2023 συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Με 546.746 επίσημα καταγεγραμμένους πρόσφυγες από το Σουδάν, επί συνόλου 827.644 προσφύγων 95 εθνικοτήτων, η κατάσταση είναι ασφυκτική, κυρίως λόγω της συγκέντρωσής τους στο Κάιρο και στα προάστιά του, στην Αλεξάνδρεια και στο Ασουάν.
Αρχικά η είσοδος γινόταν νόμιμα, αλλά οι αυξανόμενες ροές υποχρέωσαν την Αίγυπτο να ζητά από τους Σουδανούς βίζες εισόδου, και αυτό οδήγησε σε άνοδο τις παράτυπες εισόδους μέσα σε φορτηγά. Παρά τα νέα μέτρα, εκατοντάδες Σουδανοί καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα, ενώ άλλοι κατευθύνονται προς το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και τη Λιβύη. Όλοι φθάνουν στον προορισμό τους εξαιρετικά εξαντλημένοι από το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι.
Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη πίεση στους πόρους και στις υποδομές της. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Αίγυπτος σηκώνει αβάσταχτο βάρος και απαιτείται άμεση και ουσιαστική διεθνής βοήθεια για να εξασφαλιστεί η προστασία και η ευημερία των ανθρώπων που πλήττονται.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ για το 2024, έπρεπε να συγκεντρωθεί το ποσό των 2,7 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενισχυθεί με ανθρωπιστική βοήθεια το Σουδάν, αλλά τελικά έχουν συγκεντρωθεί 1,52 δισ. Η ΕΕ έχει προσφέρει στην Αίγυπτο 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, αλλά και να ενισχύσει τον λαό και τις υποδομές της, καθώς τα σύνορά της με το Σουδάν είναι εκτεταμένα.
Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο, ενώ πάνω από 11 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι, από τους οποίους 3,1 εκατ. έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες και οι υπόλοιποι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι και μακριά από τις εστίες του
Η κυρία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος